«Εικών / Αναπαραστάσεις» - Επιπλέον παράσταση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.6.2021

Ακόμα μία παράσταση δίνει η ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις της Ελληνίδας χορογράφου Ανδρομάχης Δημητριάδου Lindahl με το έργο «Εικών / Αναπαραστάσεις», την Κυριακή 6 Ιουνίου και ώρα 20:00 μ.μ. στη Στέγη Χορού Λευκωσίας (Παρθενώνος 25, ‘Αγιος Ανδρέας, Λευκωσία).


Οι αναπαραστάσεις του σώματος στα αρχαία ελληνικά και κυπριακά αγγεία, ανάγλυφα και αγάλματα, γίνονται η αφορμή για ένα έργο / ταξίδι / επιστροφή. Μετά από μακρόχρονη έρευνα, μελέτη και καταγραφή, η χορογράφος μοιράζετε με την ομάδα της αυτό το υλικό και μαζί αποκρυπτογραφούν και ξαναζωντανεύουν ένα κινητικό λεξιλόγιο, που έχει ακινητοποιηθεί στον χρόνο, όμως παραμένει ζωντανό μέσα μας. Αυτές οι αρχαίες μορφές, οι στάσεις, οι χειρονομίες, αποτυπώνουν στιγμές ζωής βιωμένες τότε, όπως και σήμερα. Ενσωματώνοντας τους μύθους και τα αρχέτυπα, τους ήρωες και τις ιστορίες τους, ανακαλύπτουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Η εικόνα γίνεται ένα παράθυρο προς ένα προσωπικό εσωτερικό τοπίο, όσο και σ’ ένα τοπίο συλλογικής μνήμης.

Οι πέντε εξαιρετικοί χορευτές της ομάδας μέσα από την κίνηση ή την στάση, τον ρυθμό, την φόρμα, την Απολλώνια νηφαλιότητα, ή την εκρηκτική Διονυσιακή έκσταση, συνδιαλέγονται με τις πολιτιστικές μας καταβολές και το συλλογικό μας φαντασιακό. Ένα αόρατο νήμα συνδέει τις ζωές μας το παρελθόν και το παρόν. Οι μύθοι και οι ιστορίες έρχονται να μας βρουν ή πάμε εμείς να τις συναντήσουμε! Και μέσα από αυτές να πούμε τις δικιές μας!





Σύλληψη / Χορογραφική Διεύθυνση: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Χορεύουν / Συνδημιουργούν: Ανθη Κέττηρου, Λοίζος Κωνσταντίνου, Φούλη Στυλιανίδου, Σωτήρης Σωτηρίου και Μαρία Χρυσοστόμου.
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Ernst Lindahl / Φωτογραφίες: Sergio Vaccaro
Παραγωγή: Ασώματες Δυνάμεις με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πρόγραμμα Πολιτισμός 2021.

Εισιτήρια στην πλατφόρμα www.soldoutticketbox.com ή απευθείας στον σύνδεσμο https://bit.ly/33mNrWz



Οι Ασώματες Δυνάμεις δανείζονται το όνομά τους από τους βυζαντινούς αγγέλους για να δηλώσουν την πνευματική ενέργεια που επιθυμούν να εκφράζουν μέσα από τον χορό.
Αναγνωρίζουν το σώμα ως μία ζωντανή μνήμη, ως έναν ποιητικό τόπο, όπου η ανθρώπινη εμπειρία καταγράφεται κι ανιχνεύεται, κι ο χορός τους λειτουργεί ως όχημα ενθύμησης και ενδοσκόπησης. Εργάζονται με βάση τον αυτοσχεδιασμό και την συλλογικότητα στην δημιουργική διαδικασία.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1996 στο Παρίσι από την Ελληνίδα χορογράφο της Διασποράς Ανδρομάχη Δημητριάδου-Lindahl. Μεταξύ του 2000 και 2003 η ομάδα έδρασε στην Στοκχόλμη και από το 2004 έχει έδρα την Λευκωσία.

Οι Ασώματες Δυνάμεις παρουσίασαν έργα σε φεστιβάλ της Κύπρου και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων στο Dansens hus, Μεσογειακό Μουσείο και Modernadansteatern της Στοκχόλμης, Aversta Contemporary Arts Centre, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Centre Culturel Suedois (Παρίσι), Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, 3ο Φεστιβάλ Χορού Ζακύνθου, 3rd Dance Bridges Festival, Καλκούτα, Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, Cyprus European Dance Festival, 1o Cyprus Choreography Showcase, Maison de la Musique et de La Dance, Στρασβούργο – εκπροσωπώντας την Κυπριακή προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

(Φωτογραφίες: Sergio Vaccaro)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024