Ο Διεθνής Σύνδεσμος Φωτογραφίας και Θεωρίας διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση σε δύο μέρη υπό τον τίτλο In/Visible Landscapes. Η συζήτηση εξετάζει τη σύζευξη φωτογραφίας, τοπίου, κλιματικής κρίσης και αποικιοκρατίας με τη συμμετοχή εγνωσμένου κύρους ομιλητών.
Το πρώτο μέρος της διαδικτυακής συζήτησης με τίτλο
In/Visible Landscapes: [Post]-photographic practices and the politics of ecology, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 (18.00-19.30, EEST) με τη συμμετοχή των T.J. Demos και Jussi Parikka.
Το δεύτερο μέρος με τίτλο
In/Visible Landscapes: Photography, colonialism and the environment θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 (17.00-19.00, EEST) με τη συμμετοχή των Nicola Brandt, Στέλιου Καλλινίκου και Uriel Orlow.
Τις συζητήσεις θα συντονίζουν η Έλενα Πάρπα και ο Νίκος Φιλίππου.
Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στα αγγλικά, θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης: https://zoom.us/webinar/tJEpcO2oqD8oEtOdqSZNPzB0ectBfFAMq2Mo/ics?icsToken=98tyKuCtqjwuGtKRshGARowMBo_CLPTwpilBj7dymA7WOQ5jeCGmM-FWELRZMfXBΜε τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
- In/Visible Landscapes: [Post]-photographic practices and the politics of ecology
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, 18.00-19.30 (EEST)Ομιλητές: T.J. Demos και Jussi Parikka
Σε αυτό το πάνελ, η συζήτηση επικεντρώνεται στον τρόπο που σύγχρονοι καλλιτέχνες/ιδες ανταποκρίνονται στην κλιματική κρίση επανεξετάζοντας με κριτική ματιά τη σχέση μας με το περιβάλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε καλλιτεχνικές πρακτικές μεταφωτογραφικής προσέγγισης, οι οποίες την ίδια στιγμή που μας τοποθετούν σε ένα δυστοπικό παρόν περιβαλλοντικής κατάρρευσης, προβάλλουν οράματα ενός ριζικά αναθεωρημένου μέλλοντος. Εξετάζεται το κατά πόσο τέτοιου είδους προσεγγίσεις στο φωτογραφικό μέσο θέτουν υπό αμφισβήτηση ανθρωποκεντρικές θεωρήσεις, καταργώντας διακρίσεις (μεταξύ φύσης και πολιτισμού, έμβιων και μη έμβιων όντων, μεταξύ φύλων, εθνικοτήτων και κοινωνικών τάξεων) ενώ καθιστούν ορατό τον ασύμμετρο τρόπο με τον οποίο βιώνεται η καταστροφή του πλανήτη. Η αναρώτηση γύρω από τον ρόλο της αναπαράστασης έχει κεντρική θέση στη συζήτηση, όπως και η δυνατότητα της (φωτογραφικής) εικόνας να καλλιεργήσει περιβαλλοντική συνείδηση, να παρακινήσει σε κλιματική δράση και να ενθαρρύνει εναλλακτικά, ελπιδοφόρα οράματα για το μέλλον.
- In/Visible Landscapes: Photography, colonialism and the environment
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021, 17.00-19.00 (EEST)Ομιλητές/τριες: Nicola Brandt, Στέλιος Καλλινίκου και Uriel Orlow
Αυτό το πάνελ υιοθετεί τη θέση ότι οι αποικιοκρατικές πρακτικές του παρελθόντος, όπως η εξόρυξη ορυκτών, η αποψίλωση δασών, η στέρηση περιουσίας, ο εκτοπισμός κοινοτήτων και η απάλειψη τοπικών μορφών γνώσης, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα η κλιματική κρίση να βιώνεται ασύμμετρα. Επιδιώκοντας τη διερεύνηση των δεσμών μεταξύ των μεταποιημένων φυσικών οικοσυστημάτων του παρόντος και των τακτικών του παρελθόντος, η συζήτηση επικεντρώνεται σε χρήσεις του φωτογραφικού μέσου, οι οποίες προσεγγίζουν την περιβαλλοντική καταστροφή ως σύμπτωμα της αποικιοκρατίας. Εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο καλλιτέχνες/ιδες πραγματεύονται τις γεωπολιτικές διαστάσεις της κλιματικής κρίσης σε συνάρτηση με ζητήματα, όπως ο καπιταλιστικός επεκτατισμός, η νεοαποικιοκρατία, ο εκτοπισμός, η βιοπειρατεία, η σύζευξη το τοπίου με τη μνήμη, την αλόγιστη εκμετάλλευση, την εξουσία και τον έλεγχο. Η πολιτική της αναπαράστασης υπεισέρχεται στη συζήτηση, ενθαρρύνοντας τον αναστοχασμό γύρω από τον τρόπο που καλλιτέχνες/ιδες οπτικοποιούν, υπό το πρίσμα του κατεπείγοντος, την περιβαλλοντική αποσύνθεση και την κλιματική αδικία, προτείνοντας τρόπους αντίστασης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.