"Performing biographies" στο Θέατρο Ριάλτο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.6.2023
22 και 23 Ιουνίου, στις 20:30.

Πρόκειται για δύο παραστάσεις με επτά δεκάλεπτα σόλι από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στα εργαστήρια «Performing Biography - Α stand-up solo performance practice» με καθοδηγήτρια τη Λία Χαράκη. Τα σύντομα έργα έχουν προκύψει από την έρευνα σε σχέση με το πως η αυτοβιογραφία και οι προσωπικές εμπειρίες μπορούν να αποτελέσουν πηγές υλικού για τη σκηνή. Εμπνευσμένα μερικώς από τις αρχές της stand-up comedy αλλά και μεθόδων ενσωμάτωσης, τα έργα θα εστιάσουν στο πώς η αυτο - αναφορικότητα, ο αυτοσαρκασμός και οι βιωματικές πληροφορίες γίνονται σχετικές στους άλλους, γεφυρώνοντας το υποκειμενικό με το αντικειμενικό και το προσωπικό με το συλλογικό. Διαμέσου της εν συναίσθησης, της ευθραυστότητας και της ειλικρίνειας, τα έργα θα λειτουργήσουν ως συνδέσεις μεταξύ των ερμηνευτών και του κοινού.

Λίγα λόγια για τα έργα και τους καλλιτέχνες:

"Λυκαυγές" του Σταύρου Ξ. Πέτρου

Δυσκολεύομαι να σου μιλήσω για τον εαυτό μου όταν σου μιλάω «ως ο εαυτός μου». Προτιμώ να σου απαγγέλω ποίηση. Δώσε μου μια μάσκα και θα που πω όλη την αλήθεια. Γιατί τί είναι η αλήθεια; Μήπως την φτιάχνει κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και τα ψέματα;

*Λυκαυγές: Η χρονική περίοδος από την έναρξη της διάλυσης του σκότους μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Ο Σταύρος Ξ. Πέτρου είναι Κύπριος καλλιτέχνης παραστατικών και εικαστικών τεχνών. Σπούδασε Φιλοσοφία (ΒΑ), Κλασική Φιλολογία (ΜΒ), Νεοελληνική Φιλολογία (ΜΑ) και Υποκριτική (HD). Η πρόσφατη καλλιτεχνική και επιστημονική του έρευνα καταπιάνεται με τις έννοιες της επιτέλεσης και της διαμεσικότητας.

"Τα ρέινμποου καφτάνια δεν τα φοράνε μόνο στα πράιντ" της Δέσποινας Μηχαηλίδου

Είναι Ιούνιος, μήνας πραιντ, υπενθύμισης ιστορικών αγώνων της λοατκι+ κοινότητας και συνέχισης στο σήμερα. Βλέπεις χρώματα, γκλιττερ, χορό, χαρά γύρω σου. Ένα ρεινμποου καφτάνι όμως μπορεί να έχει φορεθεί και σε άλλα μέρη, γιατί η ζωή είναι ένα μυστήριο, όπως λέει και ένας στίχος τραγουδιού της Μαντόνα...

Η Δέσποινα Μιχαηλίδου πιστεύει στην τέχνη για κοινωνική αλλαγή. Έχει μάστερ στις Σπουδές Φύλου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πτυχίο στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα ενδιαφέροντα και οι εμπειρίες της, για περισσότερα από 10 χρόνια, εστιάζουν στα θέματα των φύλων, σεξουαλικοτήτων, (γυμνών) σωμάτων, επιθυμιών, και καταπιέσεων μέσω καλλιτεχνικών, ακαδημαϊκών και ΜΚΟ (τοπικών και διεθνών) προγραμμάτων.

"Taking Time" της Αριάνας Μαρκουλίδου

Η Αριάνα Μαρκουλίδου κληρονόμησε μια ραπτομηχανή Singer που είναι ένα οικογενειακό κειμήλιο. Άνηκε σε τρεις γενιές της μητρικής της γυναικείας γραμμής. Γοητευμένη από αυτό το μηχάνημα και τις γυναίκες που το χρησιμοποιούσαν, είναι περίεργη να βρει έναν διάλογο με τους προγόνους της που είτε δεν υπάρχουν πια είτε δεν τους γνώρισε ποτέ. Πώς ακούγονταν, πώς σκέφτονταν και πώς κινούνταν; Ποιο είναι το νήμα που τα συνδέει όλα μεταξύ τους; Μπορεί αυτή η ραπτομηχανή να είναι πύλη στο παρελθόν; Ο χρόνος χωρίζει γενεές, μπορεί και ο χρόνος να τα ενώσει;

Η Αριάνα Μαρκουλίδου είναι ερμηνεύτρια και δημιουργός τόσο παραστατικών έργων που βασίζονται στο χορό, τον αυτοσχεδιασμό και το τραγούδι, όσο και κατασκευαστικές εργασίες όπως ράψιμο, κέντημα και κροσέ. Προσεγγίζει παιχνιδιάρικα όλη της τη δουλειά βουτώντας στις περιέργειές της.

"Casino" της Αναστασίας Ζαντή

Η Αναστασία Ζαντή θα προσπαθήσει να μας ταξιδέψει στα χωράφια της παιδικής της ηλικίας και θα μας μιλήσει για το πως η φύση γίνεται «παραφύση»

Η Αναστασία Ζαντή γεννήθηκε στην Λευκωσία και μεγάλωσε στην Λεμεσό. Ασχολείται από μικρή με τον χορό, έχει αποφοιτήσει από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Βεάκη. Και αυτή την στιγμή φοιτά στο τμήμα Καλών Τεχνών του Τ.Ε.Π.Α.Κ..

"Και Εσύ Αλλάζεις" της Νίκης Παύλου

Μέσα σε 10'; Μια απόσταξη Μεταμόρφωσης. Θα σταθείς στο Ύψος του.. Παιχνιδιού;

Η Νίκη Παύλου, με υπόβαθρο σε σπουδές της Δραματικής Τέχνης αλλά και στις Φυσικές Επιστήμες, εξερευνά την παρουσία, το Ζωντανό Παρόν. Την ενδιαφέρει η τόπο- ειδική Εμπειρία και τα συναισθήματα ως Συνάρτηση Μορφοποίησης Δράσης.

"Μετάβα(σις)" της Άριας Εύα

Η μεταναστευτική πρεμούρα ενός λουλουδιού που έφαγε τον κόσμο αδημονώντας να ριζώσει. Στην Δύση του παρόντος πορφυρή σιωπή και στην Ανατολή του μέλλοντος πέταλα χαρμολύπης. Μετουσιώνεται η αδημονία σε ευδαιμονία;!

Η Άρια Εύα σπούδασε Yποκριτική και Προώθηση Μόδας και Εικόνας. Εργάστηκε σε διαφορετικές θέσεις στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ταξίδεψε και προσφέρθηκε εθελοντικά, βοηθώντας τις περιθωριοποιημένες κοινότητες να αναπτυχθούν μέσω της μη τυπικής μάθησης και των παραστατικών τεχνών στην Ευρώπη. Στόχος της η ενσωμάτωση των εκφραστικών τεχνών σε όλες τους τις μορφές.

"Dear Vasilia" της Βασίλειας Αναξαγόρου

Είναι πρωί, πολύ πρωί για να λες "όχι, ευχαριστώ" ευγενικά στον πραγματικό κόσμο. Η Βασίλεια Αναξαγόρου θα προσπαθήσει τουλάχιστον να το πράξει στον ψηφιακό, κρυμμένη πίσω από την ασπίδα του υπολογιστή, σε μια δομή της δικιάς της πραγματικότητας. Φυσικά σε ενα κόσμο συγκαταβατικό, πάντα υποκρύπτεται ο κίνδυνος στο τέλος να πει κανείς "ναι".

Η Βασιλεία Αναξαγόρου είναι εν ενεργεία καλλιτέχνης στην Κύπρο και διδακτορική φοιτήτρια στις Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η τρέχουσα έρευνά της επικεντρώνεται στην περφόρμανς και το θαλάσσιο τοπίο του τραύματος στην Κύπρο, εξερευνώντας το έργο της Λίας Χαράκη και της Αριάννας Οικονόμου. Το δημιουργικό της έργο της διερευνά διαρκώς ζητήματα ταυτότητας, και του ανήκει σχετικά με τις κυρίαρχες αφηγήσεις του παρόντος, που προκαλούν κοινωνικούς κανόνες. Έχει εκθέσει τη δουλειά της σε γκαλερί της Κύπρου και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Πορτογαλία.

4566682242229818 IMG-1583

4566683431564582 IMG-1623

4566683650385563 IMG-1635

4566685596371843 IMG-1641

4566685833062131 IMG-1534

4566686093933324 IMG-1555

4566686399412580 IMG-1572

Πληροφορίες

Θέατρο Ριάλτο, 22 και 23 Ιούνιου, στις 20:30.

Εισιτήρια: €5

E-ticket: www.rialto.com.cy

Ταμείο Θεάτρου: 77777745 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00 - 15:00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ρόμπερτ Φρανκ και Τοντ Γουέμπ | Η ιστορία των δύο φωτογράφων που ταξίδεψαν στην Αμερική το 1955

Ρόμπερτ Φρανκ και Τοντ Γουέμπ | Η ιστορία των δύο φωτογράφων που ταξίδεψαν στην Αμερική το 1955

Ρόμπερτ Φρανκ και Τοντ Γουέμπ | Η ιστορία των δύο φωτογράφων που ταξίδεψαν στην Αμερική το 1955

Χιλιάδες έργα του Πικάσο διαθέσιμα σε νέο διαδικτυακό αρχείο

Χιλιάδες έργα του Πικάσο διαθέσιμα σε νέο διαδικτυακό αρχείο

Χιλιάδες έργα του Πικάσο διαθέσιμα σε νέο διαδικτυακό αρχείο

Οι εκθέσεις τέχνης στα ΜΚΔ: Ποια είναι στην κορυφή και σε ποιες πλατφόρμες;

Οι εκθέσεις τέχνης στα ΜΚΔ: Ποια είναι στην κορυφή και σε ποιες πλατφόρμες;

Οι εκθέσεις τέχνης στα ΜΚΔ: Ποια είναι στην κορυφή και σε ποιες πλατφόρμες;