Κινηματογραφικές ταινίες, διαλέξεις, σημαντικά εκθέματα και οπτικοακουστικό υλικό περιλαμβάνει το αφιέρωμα στον γερμανικό εξπρεσιονισμό, που θα δούμε στην αίθουσα Καστελιώτισσα τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για την έκθεση
«Σκιές, ο Γερμανικός Εξπρεσιονισμός στον κινηματογράφο και η κληρονομιά του» που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου.
Το αφιέρωμα επιμελήθηκαν οι σκηνοθέτες
Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς, καλλιτεχνικοί διευθυντές του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 6 Νοεμβρίου και αποτελεί ένα κινηματογραφικό ταξίδι μέσα από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό. Με διαδραστικό χαρακτήρα, η έκθεση συνδυάζει και παρουσιάζει εκθέματα [αφίσες, σκίτσα, σημειώσεις από το μουσείο Deutsche Kinemathek του Βερολίνου κ.ά.] καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την έκθεση, με ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ομιλίες και εργαστήρια μέσα σε ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο και εμπνευσμένο από την αισθητική του εξπρεσιονισμού. Η μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία [έναντι της Πύλης Πάφου] μετατρέπεται σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό πλατό προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες.
Metropolis, μια ταινία-σταθμός του 1927, σε σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ.Στόχος της έκθεσης είναι να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, δίνοντας έμφαση στην τεράστια επιρροή του κινήματος στη μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, των κόμικς και της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, από τον Όρσον Γουέλς και τον Άλφρεντ Χίτσκοκ μέχρι τον Τιμ Μπάρτον και τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.
«Τι κοινό έχουν η θρυλική ταινία Metropolis με το Blade Runner, τoν BATMAN και το SINCITY; Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός στον κινηματογράφο έχει αφήσει ένα μοναδικό αποτύπωμα. Έχει αφήσει τη σκιά του σε όλα σχεδόν τα είδη κινηματογράφου που ακολούθησαν και στα οποία δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς την αισθητική, τις ιστορίες και τους χαρακτήρες που ζωντάνεψαν στην μεγάλη οθόνη πριν από σχεδόν ένα ολόκληρο αιώνα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την έκθεση.
Τα χέρια του Όρλακ, μια ταινία του Ρόμπερτ Βίνε που ήταν και η τελευταία του.
Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός ως κίνημα τέχνης εμφανίζεται στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε αρχικά από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, επηρέασε το θέατρο, την αρχιτεκτονική και τέλος τον κινηματογράφο, βρίσκοντας την μεγαλύτερη άνθησή του σε μια κατεστραμμένη και σε απόγνωση Γερμανία. Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός δικαίως θεωρείται το πρώτο και ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στην ιστορία του κινηματογράφου.
Οι στυλιζαρισμένες ταινίες που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του μεσοπολέμου στην Γερμανία αποτελούν κινηματογραφικά αριστουργήματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί και ως οι πρώτες art-house ταινίες. Έχουν αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία των δημοφιλέστερων και πιο εμπορικών κινηματογραφικών ειδών, noir, horror, sci-fi, και εξακολουθούν να επηρεάζουν εδώ και ένα αιώνα την πορεία της οπτικοακουστικής τέχνης με τις επιρροές τους να είναι εμφανείς στα έργα των σπουδαιότερων δημιουργών της σύγχρονης εποχής.
Πρόγραμμα προβολώνΣτον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Καστελιώτισσας θα προβάλλονται σε οθόνες, ταινίες και αποσπάσματα ταινιών που σχετίζονται άμεσα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές θα είναι ελεύθερη.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβληθούν οι ταινίες-σταθμοί:
The Cabinet of Dr. Caligari (1920), Σκην. Robert Wiene, 7/11 (20:30)
Golem (1920), Σκην. Paul Wegener, 8/11 (19:30)
The adventures of Prince Achmed (1926), Σκην. Lotte Reiniger, 10/11 (20:30)
Nosferatu (1922), Σκην. F. W. Murnau, 11/11 (19:30)
Faust (1926), Σκην. Paul Wegener, 12/11 (19:30)
Τhe Hands of Orlac (1924), Σκην. Robert Wiene, 16/11 (19:30)
Metropolis (1927), Σκην. Fritz Lang, 19/11 (19:00)
Η βουβή ταινία Metropolis, με την προβολή της οποίας θα ολοκληρωθούν οι δράσεις της έκθεσης στις 19/11, θα συνοδεύεται από ζωντανή, ηλεκτρονική μουσική από τους μουσικούς Παναγιώτη και Isel, συνδυάζοντας έτσι το παλιό με το νέο, το παρελθόν με το μέλλον.
Διαλέξεις: Μαθαίνουμε για τον Γερμανικό ΕξπρεσιονισμόΣτη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες από διεθνούς φήμης ομιλητές και ακαδημαϊκούς του κινηματογράφου, οι οποίοι θα μιλήσουν για το κίνημα, τη γένεση, τα χαρακτηριστικά του και το πώς αυτό επηρέασε τον παγκόσμιο κινηματογράφο μέσα από τα χρόνια, φθάνοντας στην σύγχρονη εποχή.
Συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης
Martin Jabs από τη Γερμανία, θα δώσει διάλεξη με θέμα
«Ερωτευμένος με τη σκοτεινή πλευρά» (7/11, 19:00) ενώ η
Δρ Νίκη Λοϊζίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και συνεργάτης στο ΤΕΠΑΚ, θα δώσει διάλεξη με θέμα
«Εξουσία και Ύπνωση - από το εργαστήρι του Dr Caligari στη διαθήκη του Dr Mabuse» (10/11, 19:00). Οι ομιλίες θα είναι ανοικτές για το κοινό, τους σπουδαστές και τους επαγγελματίες του χώρου. Η διάλεξη του Martin Jabs θα είναι στα αγγλικά ενώ της Δρος Λοιζίδου στα ελληνικά.
+ Εγκαίνια τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα Καστελιώτισσα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 7 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 - 13:00, 16:00 - 21:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00 - 22:00. Μέγας χορηγός της έκθεσης είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Deutsche Kinemathek και το Murnau Foundation της Γερμανίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.