«Λουλούδια και Σφαίρες» στο σινεμά Πάνθεον

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.2.2020

Στις 3 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι προβολές του νέου ντοκιμαντέρ του Πανίκκου Χρυσάνθου και του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με τίτλο «Λουλούδια και Σφαίρες», στον κινηματογράφο Πάνθεον στη Λευκωσία.


Θα πραγματοποιηθούν πέντε προβολές: στις 3, 4, 5, 6, και 7 Φεβρουαρίου, στις 19:45.

Η νέα ταινία των Χρυσάνθου - Κιζίλγιουρεκ μετά το περίφημο «Το Τείχος Μας», καταπιάνεται με τις εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων στο Παλαίκυθρο και στα χωριά Μαράθα, Σανταλάρη και Αλόα. Η ταινία έχει ως καθοδηγητή τον Γιώργο Λιασή, που αφηγείται στον ακαδημαϊκό - ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ την εν ψυχρώ δολοφονία 17 μελών της δικής του οικογένειας και της οικογένειας του Πέτρου Σουπουρή στο Παλαίκυθρο, τον Αύγουστο 1974.

Αυτό το θέμα εξετάζουν τα «Λουλούδια και σφαίρες», μέσα από την ιστορία του Γιώργου Λιασή, που κατάγεται από το Παλαίκυθρο. Ο Γιώργος ήταν 15 χρονών το 1974 κι επέζησε μιας μεγάλης σφαγής, στην οποία χάθηκε μπροστά στα μάτια του σχεδόν ολόκληρη η οικογένειά του. Επιστρέφει στο χώρο του εγκλήματος 42 χρόνια μετά και στοχάζεται γύρω από τη φριχτή του εμπειρία σε εκείνο τον χώρο. Κάποιοι Τουρκοκύπριοι, που κατοικούν σήμερα στο Παλαίκυθρο, αρνούνται το γεγονός κι ισχυρίζονται ότι αποτελεί προπαγάνδα των Ελλήνων. Από την πλευρά του ο Γιώργος, του οποίου η ψυχή και ο νους δεν ησυχάζουν, αναζητεί και την αλήθεια που δεν του είπαν ποτέ, στην ιστορία του Χουσεΐν Ακανσόι. Ο Χουσεΐν έχασε κι αυτός όλη του την οικογένεια από μια παρόμοια σφαγή στη Μαράθα.

Το θέμα της αλήθειας, όπως το συναντάμε συχνά στα πλαίσια του μεγάλου πολιτικού προβλήματος του τόπου μας. Υπάρχουν αλήθειες που η κάθε πλευρά χρησιμοποιεί άνετα, γιατί επιβεβαιώνουν την εικόνα που προβάλλει η ίδια για τον εαυτό της - ότι είναι θύμα. Υπάρχουν αλήθειες που αποκρύβονται ή παραγνωρίζονται, γιατί δείχνουν ότι το θύμα ήταν η άλλη πλευρά. Κι αλήθειες που συμπληρώνουν τη δική μας αλήθεια και δείχνουν τη μεγάλη, συνθετική αλήθεια, που περιλαμβάνει τις επιμέρους αλήθειες των δύο πλευρών.


«Μνημόσυνο»

Η ταινία «αποτελεί ένα πολιτιστικό μνημόσυνο για όλους αυτούς που χάθηκαν» ανέφερε συγκινημένος ο Γιώργος Λιασής σε μια πρώτη, ειδική προβολή της ταινίας. «Σκοπός της ταινίας είναι να αποτελέσει εφαλτήριο για τη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, ξεκινώντας απ΄ την ίδια την παιδεία μας που θα προάγει τα στοιχεία της αγάπης και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε ακόμη, για να προσθέσει, ότι δυστυχώς, οι «άνθρωποι», σε εισαγωγικά, όπως είπε, που δεν σεβάστηκαν καθόλου την ανθρώπινη ζωή, εγκλημάτησαν, προέβησαν σε βαρβαρότητες, κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι ανάμεσά μας.

«Προσωπικά δεν έχω τη δύναμη, αλλά ούτε και το δικαίωμα, μπροστά στους δικούς μου ανθρώπους που χάθηκαν, να προβώ σε συγχώρεση. Γιατί οι εγκληματίες δολοφονούσαν και είχαν πλήρη συναίσθηση του τι έκαναν».

«Η μία κοινότητα εμφανίζεται συνήθως ως θύμα και αγνοεί τα θύματα της άλλης κοινότητας. Ήθελα όλοι οι Τ/Κ να ξέρουν την ιστορία του Γιώργου Λιασή. Είχε μεγάλη σημασία» είπε με τη σειρά του ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και ευχήθηκε αυτή η ταινία να προβληθεί σε ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη «γιατί έχει σημασία να δούμε και τον πόνο των άλλων, την αλήθεια τους» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου, σημειώνοντας ότι άνθρωποι όπως ο Γιώργος, ο Πέτρος Σουπουρής, ο Κώστας Σουπουρής, ο Χουσεϊν Ακάνσοϊ, ο Σουάτ Καφαντάρ από την Τόχνη, «είναι το χρυσάφι του τόπου μας, αυτοί έπρεπε να είναι τα πρότυπά μας».

+ 3 - 7 Φεβρουαρίου στις 19:45 στο σινεμά Πάνθεον [λεωφ. Διαγόρου 29, Λευκωσία]. 

Σε όλες τις προβολές θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου, που είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους θεατές, αφού δουν το έργο, για ό,τι θίγει η ταινία.

Στην τελευταία προβολή, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, θα παρευρίσκεται και ο συνδημιουργός ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»