QUEER WAVE FESTIVAL: Για πρώτη φορά στην Κύπρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.8.2020

Για οκτώ μέρες, θεατές από κάθε άκρη του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν ένα πλούσιο πρόγραμμα από διεθνείς, πολυβραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, από ένα φάσμα που θα συνδυάζει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, αλλά και animation, με ΛΟΑΤKΙ+ θεματολογία. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Απαρίσιο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μάς μιλήσε για την ιδέα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.


Ποια είναι η σχέση σου με τον κινηματογράφο;

Ξεκίνησα με σπουδές στη Φυσική. Από τα 18 μου μέχρι τα 25 ζούσα Αγγλία, τα τελευταία τρία χρόνια εκεί είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι πιο εντατικά με τον κινηματογράφο. Αρχικά διοργάνωνα προβολές στο πανεπιστήμιο, εργάστηκα σαν εθελοντής σε φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λονδίνο και συνδιοργάνωσα ένα φεστιβάλ μικρού μήκους στο Κέιμπριτζ. Ταξίδεψα σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για νέους και είχα την ευκαιρία να λάβω μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας ως μέλος της κριτικής επιτροπής το 2018 σε ένα παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ. Εκείνη η εμπειρία ήταν σταθμός γιατί ξεκαθάρισα μέσα μου ότι είχα μια δίψα για κινηματογράφο και σκεφτόμουν πώς μπορώ να φέρω στην Κύπρο όλα αυτά που μαθαίνω; Με την επιστροφή μου στην Κύπρο μού δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ ως βοηθός παραγωγής στην AMP Filmworks στη Λευκωσία η οποία δουλεύει σε πολλές ευρωπαϊκές συμπαραγωγές και από τον Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι το 2020 είχα την ευκαιρία να δουλέψω ως βοηθός παραγωγής σε δύο ταινίες μεγάλου μήκους.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το φεστιβάλ;

Η ιδέα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου τα τελευταία τρία χρόνια. Όταν σταμάτησαν τα γυρίσματα λόγω της πανδημίας βρήκα την ευκαιρία να διοχετεύσω την ενέργειά μου στην ανάπτυξη της ιδέας αυτής. Κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό το φεστιβάλ. Οι ταινίες με  ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία δεν έχουν πλατφόρμα στην Κύπρο και οι προβολές τους είναι σποραδικές. Περιλαμβάνονται σίγουρα σε κάποια κινηματογραφικά φεστιβάλ του νησιού αλλά λόγω του ότι και αυτά δεν είναι πολύ μεγάλα πολλές φορές αυτές οι ταινίες μένουν έξω. Το ίδιο συμβαίνει και στις πιο εμπορικές κινηματογραφικές αίθουσες που πιστεύω εσκεμμένα αποφεύγουν την προβολή αυτών των ταινιών. Θεωρώ είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει γιατί υπάρχουν αξιόλογες ταινίες ειδικά τα τελευταία χρόνια. Άρχισα να το σκέφτομαι τον Απρίλη οπότε έψαξα για πιθανές χορηγίες σε Ευρώπη και Κύπρο. Μέχρι τον Μάη το είχα συζητήσει με φίλους οι οποίοι με ενθάρρυναν να το προχωρήσω έστω και αν δεν εξασφαλίσω χορηγίες.

Πώς έγινε η επιλογή των ταινιών;

Σαν φοιτητής και κάτοικος Αγγλίας είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πολλές ταινίες που δεν προβάλλονται Κύπρο. Έτσι είχα στο μυαλό μου μια λίστα την οποία έβαλα κάτω εστιάζοντας σε ταινίες των τελευταίων τριών χρόνων συμπεριλαμβάνοντας ταινίες που να δίνουν ορατότητα σε όλο το φάσμα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Είναι κάτι που προσπαθήσαμε να κάνουμε συνειδητά με την ομάδα του φεστιβάλ, με γνώμονα την καλλιτεχνική αρτιότητα των ταινιών. Οι επιλεγμένες ταινίες δίνουν ορατότητα σε πραγματικότητες που διαφέρουν από την κυπριακή και όλες έχουν κάτι ανθρώπινο, το σινεμά είναι πανανθρώπινο και για αυτό πιστεύω είναι ένα όμορφο μέσο για να ξεκινήσει έναν κοινωνικό διάλογο πάνω σε αυτά τα θέματα. Είχα επίσης παρακολουθήσει πρόγραμμα με θέμα την ανάπτυξη φεστιβάλ κινηματογράφου όπου υπήρχαν επαγγελματίες από τον χώρο των κινηματογραφικών φεστιβάλ ανά την Ευρώπη και κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλοί από αυτούς μοιράστηκαν πρακτικές που εφάρμοσαν για να μεταφέρουν τα φεστιβάλ τους διαδικτυακά, που ήταν πολύ σημαντική πηγή γνώσης. Ένιωσα μεγάλη στήριξη από αυτούς, από το να έχουμε μόνο μια ιδέα, χωρίς οικονομική στήριξη, να υπάρχουν άνθρωποι που μας στηρίζουν και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι αξίζει να το τρέξουμε και να αφιερώσουμε τον χρόνο μας σε αυτό. Εισηγήθηκαν και αυτοί κάποιες από τις ταινίες, προσέγγισα επίσης διανομείς οι οποίοι είχαν τις δικές τους εισηγήσεις και έκανα μια επιλογή μέχρι να καταλήξω σε έναν αριθμό ταινιών που να είναι ικανοποιητικός για μια μικρή πρώτη έκδοση του φεστιβάλ.
«Το φεστιβάλ θέλει να δώσει ορατότητα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και να δώσει χώρο για καινούργια πράγματα, για αμφισβήτηση κάποιων αξιών που έχουμε ως δεδομένες στην Κύπρο, οι οποίες πολλές φορές είναι δογματικές»

Ποιοι είναι η βασικοί στόχοι του Queer Wave;

Θέλω να δώσουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν διάφορες μορφές κανονικότητας. Να ξεφύγουμε από την ιδέα ότι υπάρχει μια νόρμα που όλοι πρέπει να ακολουθούν. Υπάρχουν άνθρωποι στην Κύπρο που σίγουρα νιώθουν πολύ περιθωριοποιημένοι λόγω της ομοφοβίας, της ετεροκανονικότητας και του σεξισμού που υπάρχει και δυστυχώς αυτά πολλές φορές διεισδύουν και στον χώρο της τέχνης. Πάντα υπάρχει ένα κατώφλι, αυτή η ιδέα του ότι κάτι θα χαθεί μέσα στη σιωπή. Το φεστιβάλ θέλει να δώσει ορατότητα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και να δώσει χώρο για καινούργια πράγματα, για αμφισβήτηση κάποιων αξιών που έχουμε ως δεδομένες στην Κύπρο που πολλές φορές είναι δογματικές και αναγκαζόμαστε να παραμερίσουμε αξίες, όπως η αγάπη και η αλληλεγγύη. Στην Κύπρο ήδη έχει ολοκληρωθεί το The Hunt μια τουρκοκυπριακή ταινία μικρού μήκους με queer θεματολογία και είναι στη φάση της προπαραγωγής μια ελληνοκυπριακή παραγωγή σε σκηνοθεσία Σάββα Σταύρου τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβρη, επομένως είναι κάτι ευχάριστο το ότι υπάρχει το ενδιαφέρον και οι δημιουργοί. Ένα από τα πράγματα που το φεστιβάλ θα ήθελε να πετύχει είναι να δώσει θάρρος στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και στους δημιουργούς που θα ήθελαν να υπάρχει καλύτερη απεικόνιση της κοινότητας μέσα από τη δουλειά τους. Πολύ πρόσφατα είχαμε ένα επεισόδιο ακύρωσης παράστασης λόγω ενός φιλιού μεταξύ δύο ανδρών το οποίο θεωρώ απαράδεκτο. Είμαστε στο 2020, δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα που επιδιώκει την ανάπτυξη σε κάποια θέματα αλλά να μένουμε πίσω σε άλλες σημαντικές αξίες του ευρύτερου κόσμου. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού στις μέρες μας.

Ποιά είναι τα σχέδια για το μέλλον;

Είμαι από τη Λεμεσό, εκεί μεγάλωσα και έχω μεγάλη αγάπη για την πόλη και θα ήθελα να είναι η βάση του φεστιβάλ, πιστεύω είναι όμορφο να γίνονται δράσεις εκτός πρωτεύουσας. Οπότε, σίγουρα δεν είναι ανάγκη να γίνεται στη Λεμεσό αλλά θα το ήθελα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι στη Λευκωσία ίσως να ήταν προσβάσιμο σε περισσότερο κόσμο. Είναι κάτι που θα δούμε στην πορεία και γιατί να μην αποκλείσουμε την ταυτόχρονη δράση σε πολλαπλούς χώρους;.Μακάρι το κοινό να θέλει να το κρατήσει γιατί στην τελική ένα φεστιβάλ υπάρχει αν υπάρχει και ένα κοινό.Αν είναι ένας θεσμός που είναι αγαπητός στον κόσμο, τότε σίγουρα θα το εξελίξουμε.

Η ομάδα του φεστιβάλ είναι οι Ντιέγκο Αρμάντο Απαρίσιο, Αντώνης Μούσιης, Άλεξ Παπαδόπουλος, Χριστίνα Ανδρέου και Δημήτρης Χειμώνας με κύριο υσποτηρικτή τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου μέσα από το πρόγραμμα Recover20.

+To Queer Wave Festival ξεκινά σήμερα 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου 2020. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στη σελίδα του φεστιβάλ queerwave.com.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ταινίες μικρού μήκους τη μικρότερη μέρα του χρόνου

Ταινίες μικρού μήκους τη μικρότερη μέρα του χρόνου

Ταινίες μικρού μήκους τη μικρότερη μέρα του χρόνου

ISFFC | Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς αποχωρούν από την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ

ISFFC | Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς αποχωρούν από την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ

ISFFC | Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς αποχωρούν από την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25