Έφυγε ο λογοτέχνης Λεύκιος Ζαφυρίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.2.2022

Ο Λεύκιος Ζαφειρίου, Κύπριος λογοτέχνης και μελετητής, δεν είναι πια εδώ….Πήρε τους στίχους του αμασχάλι και πέταξε σε άλλους κόσμους. Μα όσα άφησε, όσα έγραψε και άλλα τόσα είναι εδώ και δεν θα ξεχαστεί ποτέ γιατί έκανε τη πνευματική ζωή του τόπου ακόμα πιο πλούσια, ακόμα πιο σημαντική.Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου σε ηλικία 73 ετών.


«Φεύγω
και χάνομαι στους δαιδαλώδεις δρόμους
της ζωής,
σκοντάφτω πάνω
στις πέτρινες καρδιές
των ανθρώπων
κι ύστερα σε σένα
πάλι ξαναγυρνώ
ω, ποίηση».




Ο Λεύκιος Ζαφειρίου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1948 στη Λάρνακα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές “Ποιήματα” (1975, 1977), “Σχεδόν μηδίζοντες” (1977), “Απομαγνητοφώνηση” (1978), “Ο μιγάδας άγγελος” (1980), «Ποιήματα 1964-2010» κ.α, το πεζογράφημα “Οι συμμορίτες” (1983) και τη μελέτη “Η νεότερη Κυπριακή Λογοτεχνία: γραμματολογικό σχεδίασμα” (1991). Επιμελήθηκε την “Ανθολογία σύγχρονης κυπριακής ποίησης” (Αθήνα 1985). Ποιήματα, κείμενα και μελέτες για τη λογοτεχνία δημοσίευσε σε πολλά περιοδικά, συλλογικές εκδόσεις, πρακτικά συνεδρίων. Μετείχε στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού “Σημείο” (Λευκωσία 1992-1999), καθώς και στην έκδοση των λογοτεχνικών περιοδικών “Ακτή” και “Ύλαντρον”.

«Ο ποιητής, όπως πρεσβεύει ο Λεύκιος Ζαφειρίου… οφείλει να είναι η φωνή της συνείδησης της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει.  Έτσι, με τη φύσει κριτική ματιά του δημοσιολόγου – ποιητή διείδε νωρίς και την ποιητική διάσταση της χρησιμοθηρικής αξιοποίησης της ηρωικής θυσίας των νεκρών της κυπριακής τραγωδίας. Και με απαράμιλλη, για την εποχή του γράφτηκε το ποίημα, τόλμη… «Σχεδόν μηδενίζοντες» που είναι αφιερωμένο στον Δώρο Λοΐζου, απευθύνεται στην «κραυγή του Δώρου» λέγοντάς της: «αρχίσαμε να μπασταρδεύουμε το νόημα σου», γράφει, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του ‘Ποιηματογραφίες’  για τη συλλογή του Λεύκιου Ζαφειρίου «Ποιήματα 1964-2010», ο κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργος Φράγκος.

Το άκουσμα της είδησης για το θάνατο του Λεύκιου Ζαφειρίου σκόρπισε καθολική θλίψη. «Έφυγε χτες από τη ζωή ο εξαίρετος λογοτέχνης και μελετητής Λεύκιος Ζαφειρίου, τιμημένος μεταξύ άλλων με κρατικά βραβεία αλλά και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών», έγραψε ο ποιητής Ανδρεας Καρακόκκινος.

«Σεμνός, με σπάνια ποιότητα και ήθος. Αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο. Εξαιρετικός εκπαιδευτικός επίσης. Ο αδελφός μου ήταν μαθητής του τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή και έχει να λέει για την αγάπη που έδειξε τότε στο τραύμα των παιδιών μετά τον πόλεμο», έγραψε η Κωνσταντία Σωτηρίου.

“Καλό σου ταξίδι Λεύκιε! Είχες πολλά να δώσεις ακόμα και εύχομαι τα βιβλία που ετοίμαζες να μπορέσουν να εκδοθούν. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη αξία σου ως ποιητή και τα όσα σημαντικά πρόσφερες στις καλβικές σπουδές, αυτό που σε χαρακτήριζε είναι η αγάπη σου για τα παιδιά και ο τρόπος που τα ενέπνεες ως δάσκαλος να αγαπήσουν την λογοτεχνία. Ήσουν δίπλα στους απλούς ανθρώπους που αποτελούσαν προτεραιότητα στην ζωή σου και τους στήριζες με κάθε τρόπο.” Έτσι τον αποχαιρετά ο ποιητής Βάκης Λοΐζιδης..

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου σε ειδική συνεδρίασή του στις 29 Γενάρη 2022, είχε αποφασίσει ομόφωνα να απονείμει το «Βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης» για το έτος 2022 στον Λεύκιο Ζαφειρίου για τη «Συνολική Προσφορά του στα Κυπριακά και Ελληνικά Γράμματα – σε ποίηση, διήγημα, νουβέλα, δοκίμιο, μελέτη και έρευνα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη