Παράθυρο logo
Desmōtēs στο Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni17
Δημοσιεύθηκε 29.08.2017 14:21
Desmōtēs στο Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni17

Η θεματολογία της παράστασης, την οποία υπογράφει ο Ανδρέας Παπαπέτρου, είναι επηρεασμένη από μύθους και δοξασίες της Κύπρου αλλά και της Ελληνικής μυθολογίας που πραγματεύονται την ιδέα των δεσμών ως εμπόδια, τιμωρία, θυσία και μέσο λύτρωσης. Όπως φανερώνει το όνομα «Desmōtēs», έμπνευση αποτελούν μύθοι όπως η θυσία του Προμηθέα, η τιμωρία της υφάντρας Αράχνης, η αιχμαλωσία της Περσεφόνης κλπ.

Στα πλαίσια της παράστασης, «το τεράστιο φόρεμα της χορεύτριας θα απλώνεται πάνω στις κατασκευές που υπάρχουν στο προαύλιο», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

«Αυτό θα περιβάλλει την χορεύτρια αλλά και τις μουσικούς ενώ πάνω στα πέπλα του θα προβάλλονται διαρκώς μεταβαλλόμενα σχήματα, βασισμένα σε μοτίβα υπάρχουν στα εκθέματα της αρχαιολογικής συλλογής του Πολιτιστικού. Αυτό θα θυμίζει ένα γιγαντιαίο υφασμάτινο πλάσμα που αναπνέει αργά και μεταμορφώνεται, χάνοντας σταδιακά τα δεσμά του μέχρι που να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, ενώ η μουσική αντικατοπτρίζει τις διάφορες φάσεις της μεταμόρφωσης, κτίζοντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που αρμόζει στο τελετουργικό της μετάβασης από τα δεσμά στην ελευθερία.»

Οι συντελεστές

Σύνθεση μουσικής / καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανδρέας Παπαπέτρου
Χορογραφία/χορός: Elisabeth Schilling
Σκηνογραφία/κουστούμια: Ρέα Ολυμπίου
Video Art: Χρίστος Συμεωνίδης
Μουσικοί: Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (φωνή), Μαρία Γεροσίμου (άρπα), Μαρία Κραμβή (κρουστά)
Ηχοληψία/φωτισμός: Odiovibe

+ Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 στις 21:00 στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου [Φανερωμένη 86-90, παλιά Λευκωσία]. Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες τηλ. 22128157 και στο event της παράστασης στο facebook.

To βράδυ της εκδήλωσης, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.