Παράθυρο logo
Monsieur Doumani: Πρώτη παρουσίαση για το «Αγκάθθιν»
Δημοσιεύθηκε 16.03.2018
Monsieur Doumani: Πρώτη παρουσίαση για το «Αγκάθθιν»

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η πρώτη παρουσίαση του δίσκου «Αγκάθθιν», των Monsieur Doumani, στο πλαίσιο της εμφάνισής τους στο καφενείο «Στο δρόμο», στη Λεμεσό.

Το «Αγκάθθιν» αποτελεί την τρίτη κυκλοφορία του συγκροτήματος. Ο δίσκος αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πρωτότυπες συνθέσεις και ουσιαστικά κτίζει πάνω στις βάσεις που είχε θέσει ο προηγούμενος πολυ-βραβευμένος δίσκος του σχήματος, «Sikoses» (2015).

[caption id="attachment_65797" align="aligncenter" width="3500"]

©Παύλος Βρυωνίδης[/caption]

Ο δίσκος με το συμβολικό όνομα Αγκάθθιν, πραγματεύεται όσο ποτέ προηγουμένως, τις πολιτικές, κοινωνικές και ακτιβιστικές ανησυχίες και ευαισθησίες των μελών του γκρουπ. Θεματικά τα τραγούδια αντλούν έμπνευση μεταξύ άλλων, από την ασταθή πολιτική κατάσταση στο μοιρασμένο νησί της Κύπρου και την ανάγκη για ειρήνη και επανένωση, καθώς και από περιβαλλοντικά εγκλήματα που προξενούνται στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης και του κέρδους. Μουσικά επιμηκύνεται η διάθεση για πειραματισμό τόσο συνθετικά και ενορχηστρωτικά όσο και ηχητικά, ανακαλύπτωντας καινούργιες σχέσεις και ισορροπίες σε μελωδία, ρυθμό, αρμονία και χροιά. Η μουσική γλώσσα στον δίσκο Αγκάθθιν κτίζεται πάνω στις συντεταγμένες της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής εμβολιασμένη όμως με στοιχεία από πολλά άλλα είδη όπως η ροκ, μπλουζ, χιπ-χοπ, ψυχεδέλεια, μπάλκαν κλπ.



Οι συνεργασίες και συμμετοχές σε μουσικό αλλά και σε στιχουργικό επίπεδο, είναι επίσης ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον δίσκο Αγκάθθιν. Ο δημοφιλής Κύπριος τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο ίσως πιο σημαντικός σύγχρονος εκπρόσωπος της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής Μιχάλης Τερλικκάς ερμηνεύουν από ένα τραγούδι στον δίσκο. Η συμμετοχή του ταλαντούχου Κύπριου ράπερ JUΛΙΟ φέρνει ένα φρέσκο αέρα στο πρότζεκτ όπως επίσης και η μικρή συμμετοχή του ίσως κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα τραγουδοποιού Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ακόμη, ο γνωστός Κύπριος συνθέτης με βάση του την Αγία Πετρούπολη Αντρέας Καμέρης, ενορχηστρώνει για χορωδία ένα από τα κομμάτια (κρυμμένο κομμάτι) το οποίο ερμηνεύει στην κυπριακή το εκ Ρωσίας φωνητικό σύνολο Fortis. Τέλος ο χαρισματικός Έλληνας βιμπραφωνίστας και ντράμερ Αλέξανδρος Γαγάτσης ζωντανεύει ρυθμικά με την στάμνα του ένα από τα κομμάτια του δίσκου.

[caption id="attachment_65803" align="aligncenter" width="3500"]
©Παύλος Βρυωνίδης[/caption]

Ο δίσκος ‘Αγκάθθιν’ ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε στο Ahos studio στον Μεγαλόβρυσο Αγιάς (Ελλάδα) από τον Μάκη Πελοπίδα. Το mastering έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο στο Sweetspot στην Αθήνα ενώ την ευθύνη της παραγωγής είχαν οι Monsieur Doumani.Το έργο του εξωφύλλου είναι δημιουργία του street artist twenty three. Το άλμπουμ το οποίο κυκλοφορεί σε ψηφιακό δίσκο και σε βινύλιο, διανέμεται από την Xango Music στις Κάτω Χώρες και από την Proper Distribution στον υπόλοιπο κόσμο.

Το συγκρότημα συνεχίζει τις εμφανίσεις του το Μάρτιο στην Κύπρο, για την προώθηση του δίσκου ενώ προγραμματισμένες παρουσιάσεις δίσκου αναμένονται και στο εξωτερικό τον Μάιο.

Συγκεκριμένα:
Παρασκευή  16 Μαρτίου – Τεχνόπολις 20, Πάφος (70002420)
Σάββατο 17 Μαρτίου – Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης, Λευκωσία (22664697)
Κυριακή 18 Μαρτίου – Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης, Λευκωσία (22664697)

Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο 10 ευρώ με δωρεάν τον δίσκο Αγκάθθιν.