O Aύγουστος των ντοκιμαντέρ

Ελένη Παπαδοπούλου Δημοσιεύθηκε 26.7.2021

1-8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού | Χαρουπόμυλος Λανίτη, Λεμεσός.

Τα δικαιώματα της γυναίκας, η τέχνη στο σινεμά του πραγματικού, οι οικογενειακοί δεσμοί και τα συλλογικά πορτρέτα συνθέτουν το σκηνικό του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που έχει και φέτος νέες πρωτοποριακές φωνές, κυπριακό άρωμα και καθιερωμένους δημιουργούς της τέχνης.

Συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου αποτελούν και φέτος τον κορμό της φεστιβαλικής διοργάνωσης, ενώ όλες οι ταινίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Νέες πρωτοποριακές φωνές αλλά και καθιερωμένοι δημιουργοί της τέχνης του ντοκιμαντέρ δίνουν δυναμικό παρών στη φετινή διοργάνωση.

Δύο ντοκιμαντέρ προτεινόμενα για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Στο Χιλιανό The Mole Agent, των Maite Alberdi και Marcela Santibáñez, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Ρομούλο προσλαμβάνει τον ογδοντατριάχρονο Σέρχιο, αναθέτοντάς του να διεισδύσει σε ένα γηροκομείο ως τρόφιμος και να συλλέξει πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης. Το επίσης προτεινόμενο για Όσκαρ Collective, του Alexander Nanau καταγράφει τη σωρεία διαφθοράς και υγειονομικών σκανδάλων που κλόνισαν τη ρουμάνικη κοινή γνώμη το 2015, όταν μετά από ένα τραγικό ατύχημα σχεδόν όλοι οι θεατές μιας ροκ συναυλίας βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας μιας αιφνιδιαστικής πυρκαγιάς.

Το Sabaya του Hogir Hirori αναδεικνύει τις προσπάθειες μιας ομάδας Κούρδων να διασώσουν από την Isis νεαρές γυναίκες που κρατούνται ως σκλάβες «Sabaya», σε ένα από τα πιο επικίνδυνα στρατόπεδα το Al-Hol στη Συρία ενώ η πρώτη εφημερίδα στην Ινδία που εκδίδεται από γυναίκες Ντάλιτ («κατώτερης κάστας») παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ Writing with Fire. Η τέχνη μπαίνει στο σινεμά του πραγματικού στα ντοκιμαντέρ The Most Beautiful Boy in the World με θέμα τον πρωταγωνιστή του αριστουργήματος του Βισκόντι, Θάνατος στη Βενετία, την προσωπογραφία του χορευτή Alvin Ailey στο ντοκιμαντέρ Ailey και η άγνωστη ιστορία του «Black Woodstock» στο Summer of Love. Τα ντοκιμαντέρ Radiograph of a Family, He's My Brother, Ostrov, Lost Island και Magaluf Ghost Town από το Ιράν, τη Δανία, τη Ρωσία και Ισπανία παρουσιάζουν προσωπικές και συλλογικές ιστορίες με θέμα τους οικογενειακούς δεσμούς. Οι βαριές συνέπειες του Brexit αναδεικνύονται στο Four Seasons In A Day της Annabel Verbeke, που καταγράφει την παρακμή μέσα από τη διαδρομή ενός φέρι μποτ από τη Βόρειο στη Νότιο Ιρλανδία. Από την Κύπρο θα δούμε το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Γεωργίου, The Stray Dog Story. Σε μια καταναλωτική κοινωνία όπου τα πάντα, μαζί κι o καλύτερος φίλος του ανθρώπου, είναι αναλώσιμα, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που βοηθούν αδέσποτα, μας υπενθυμίζουν βασικές ανθρώπινες αξίες. Μέσα από τις εμπειρίες, τις νίκες, τις δυσκολίες και τα διλήμματά τους, το ντοκιμαντέρ εκθέτει το πρόβλημα αλλά και τις λύσεις του, ενώ παράλληλα εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση στον δυτικό κόσμο.

6-8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Windcraft Music Nest | Κατύδατα

Το Windcraft επιστρέφει στη μουσική του φωλιά -τα Κατύδατα- μετά από έναν χρόνο αναγκαστικής απουσίας, για ένα καλοκαιρινό τριήμερο με ήχους πνευστών. Αλλάζοντας προσωρινά ονομασία και συνήθειες, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η φετινή έβδομη εκδοχή του καθιερωμένου μουσικού φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συναυλίες και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Σε ένα περιβάλλον οικείο και ασφαλές με κάπως αλλιώτικο πρόγραμμα αλλά διατηρώντας το ίδιο σκεπτικό, η εκδήλωση θα παρουσιάσει το αυθεντικό έργο Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών που αναμειγνύουν διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και θα προβάλει τα πνευστά σε διαφορετικά είδη μουσικής, όπως έθνικ, funk, τζαζ και παραδοσιακή μουσική από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Σε ένα ειδυλλιακό και ευρύχωρο περιβόλι η κύρια σκηνή θα φιλοξενήσει αξιόλογα σχήματα από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία. Από Κύπρο θα ακούσουμε  τα σχήματα Ermis Michael Electric World, την μπάντα Chunky Funky και το πλέον καταξιωμένο σχήμα Monsieur Doumani. Τη διεθνή χροιά του φεστιβάλ θα δώσουν το τρίο του Fausto Sierakowski, το γερμανικό ντουέτο Weinberg Streun, καθώς και το σχήμα Δυσανατολία. Η μπάντα δρόμου Ακάμωτοι, το Windcraft Band, οι Bierstein Blasmusik και το Mendonis Big Band θα γεμίσουν τα δρομάκια του χωριού με ήχους γκόσπελ και τζαζ, μελωδίες από τα Βαλκάνια, μέχρι και βαυαρέζικη μουσική.

Ο εκπαιδευτικός και διαδραστικός χαρακτήρας του φεστιβάλ ενδυναμώνεται μέσα από δύο τριήμερα μουσικά σεμινάρια για πνευστά και φωνή και δύο ξεχωριστά μουσικά εργαστήρια για παιδιά. Ο Fausto Sierakowski θα συντονίσει ένα σύνολο πνευστών που θα καταπιαστεί με τις μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Νέας Ορλεάνης. Η Έλενα Ξυδά θα διευθύνει ένα εργαστήρι για φωνητικό σύνολο, ενορχηστρώνοντας acapella τραγούδια της μουσικής μας γειτονιάς. Τέλος, η Έλλη Μιχαήλ θα στήσει μια ορχήστρα για παιδιά τα οποία, χρησιμοποιώντας κάποιο όργανο ή τη φωνή τους, θα ενορχηστρώσουν και θα ερμηνεύσουν ένα γνωστό παραδοσιακό κομμάτι, ενώ η Αγνή Σακκά θα εισαγάγει παιδιά και εφήβους στους αφρικανικούς ρυθμούς μέσα από ένα εργαστήρι για τζέμπε.

11- 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο «Όψεις του Κόσμου» | Σαλαμιού

Πριν από 20 χρόνια, όταν ο Γιώργος Τσαγγάρης μαζί με τον Γιάγκο Χατζηγιάννη έστησαν ένα προτζέκτορα πάνω σε κασόνια σταφυλιών σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνο το βράδυ γεννιόταν ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον τόπο μας. Ένας θεσμός πολιτιστικής αποκέντρωσης, με διεθνή υπόσταση και καλλιτεχνική αρτιότητα που θα μεγάλωνε χρόνο με τον χρόνο. Και πάνω από όλα, ότι θα γεννιόταν μια κοινότητα ανθρώπων που θα αποτελούσε το προζύμι για να μεγαλώσει, να διαδοθεί και να ανθήσει η τέχνη του animation στον τόπο μας.

Το φεστιβάλ κλείνει 20 χρόνια και η φετινή διοργάνωση που θα λάβει χώρα στο χωριό Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου θα είναι ενισχυμένο. Οι εκθεσιακοί χώροι επιστρέφουν στο χωριό, με δύο φιλοξενίες καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Πρόκειται για τους Gerco De Ruiter (Ολλανδία) και την Ana Mouyis (Κύπρος, ΗΠΑ), που θα εστιάσουν και οι δύο στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 33 ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Στόχος η ισορροπία ανάμεσα στο πειραματικό αλλά και το αφηγηματικό, πάντα έχοντας υπόψη την καλλιέργεια του κοινού στην Κύπρο αλλά και τη διεθνή καλλιτεχνική πρωτοπορία.

Εκτός του διαγωνιστικού θα περιλαμβάνεται και το jury program, όπου θα προβληθούν ταινίες που δημιούργησαν τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής, Gerco de Ruijter (Ολλανδία), Otto Alder (Γερμανία) και Ana Mouyis (Κύπρος - ΗΠΑ).

Ιδιαίτερη θέση σε αυτή την επετειακή έκδοση κατέχει το εορταστικό αφιέρωμα στο Κυπριακό animation, που θα περιλαμβάνει ταινίες Κυπρίων που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια καθώς και παλαιότερες ταινίες των πρωτοπόρων του κυπριακού animation. Φέτος εγκαινιάζεται επίσης μια συνεργασία με το Animaphix της Σικελίας και το Chaniartoon - International Comic and Animation Festival της Κρήτης, με την ονομασία Animed, που θα περιλαμβάνει προβολές ταινιών από μεσογειακές χώρες.

Το μουσικό πρόγραμμα θα είναι και αυτό εορταστικό. Περιλαμβάνει συναυλίες από τους Monsieur Doumani και Vlamis and the Sons, ενώ το φεστιβάλ θα κλείσουν με ένα πάρτι οι DJs Kotsios Piccadillys και Koulla P. Κatsikoronou.

27-29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ | Κοινοτικό Πάρκο - Ησυχαστήριο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

«Η πανδημία εν ήρτεν δαμέ ή (δαμαί) για να μας μάθει για εμβόλια, ιούς, μετάδοση τζιαι να μας απομακρύνει. Ήρθε και μας έφερε πιο κοντά, ενίσχυσε την αγάπη μας για το θέατρο και αποκτήσαμε περισσότερη όρεξη για να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε στον πολιτισμό» δηλώνει η ομάδα του φεστιβάλ που επιστρέφει και φέτος για 5η συνεχόμενη χρονιά.

Κάτω από τους ευκαλύπτους δίπλα στη θάλασσα στον Κάτω Πύργο τρεις μέρες με θέατρο, προβολές και μουσική. Στο πρόγραμμα η παράσταση «Θα τα καταφέρεις» της Χριστίνας Μαρίας Ραφτοπούλου ένας θεατρικός μονόλογος που ερμηνεύει η Νάσια Κελεπέσιη και  σκηνοθετεί η ίδια μαζί με τη Μύρια Χόπλαρου. Οι Βαλεντίνος Κόκκινος, Ραφαέλλα Καβάζη, Αντώνης Κλεάνθους και Στέλιος Θεοχάρους πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Άγριες Ιστορίες» σε σκηνοθεσία Στέλιου Θεοχάρους, ενώ οι Χάρης Ευριπίδου και Φώτης Καράλης ερμηνεύουν το έργο του Αλμπέρτο Κονεχέρο «Η Σκοτεινή Πέτρα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κυριάκου. Η Ομάδα Γιασεμίν (Ναταλία Παναγιώτου, Άννη Σοφοκλέους, Δέσποινα Χρυσάνθου) συμμετέχει με την παράσταση «#kazanτί» και το εργαστήρι «Bring your story». Στην υπαίθρια σκηνή θα ανεβεί επίσης η παράσταση της ΕΘΑΛ «Η Ψιλικατζού» με τις Μαρίνα Βρόντη και Άνθη Κάσινου σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Γραμματικόπουλου.

Παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους του Αντρέα Παύλου «PAGOTA» με τους Ιωσηφία Φτούλη, Άλκη Παπαδή Ανατολή Μπελάγια και  Άνα Δάνα. Ο Αντρέας Οικονομίδης θα παρουσιάσει ένα ωριαίο ορχηστρικό αυτοσχεδιασμό με λούπες ηλεκτρικής κιθάρας και οι «Aparapira Parape» θα αναλάβουν το κέφι στο καθιερωμένο μουσικό πάρτι.

Το φετινό μότο «Μπυρούα σου, μαξιλαρούι σου τζιαι πάμε Πύρκο Τηλλυρκάς» (Στο υπαίθριο κοινοτικό πάρκο-ησυχαστήριο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας). Η κοινότητα αλλά ιδιαίτερα η νεολαία του Κάτω Πύργου κάθε χρόνο ανυπομονεί, περιμένει και είναι περήφανη που το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται στην κοινότητα της.

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το μουσικό φεστιβάλ Windcraft Music Fest στα Κατύδατα 2019

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...