NeMe: «Data for Care»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.3.2023
Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνει από τις 10 μέχρι τις 12 Απριλίου το NeMe στη Λεμεσό

Ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Data for Care» διοργανώνει από τις 10 μέχρι τις 12 Απριλίου το NeMe στη Λεμεσό. Αποτελεί μέρος του project «Toolkit of Care», χρηματοδοτημένο από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST.

Στο σημερινό περιβάλλον όπου οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, την οικονομία, και την υγεία, εντείνονται λόγω της πανδημίας του Covid-19, οι συζητήσεις γύρω από την παροχή φροντίδας και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί καλύτερα, αποτελούν κύριο μέλημα. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την κοινή φροντίδα που οργανώνεται από την κοινότητα, σε αντίθεση με τη ρητορική περί φροντίδας που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες;

Το 2021, η εταιρεία κατασκοπείας Palantir Technologies του Peter Thiel, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ In-Q-Tel, έλαβε πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα ασθενών του NHS από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την ηγεσία του Johnson, μεταφέροντας τη πληροφοριακή δύναμη στο βιοπολιτικό κράτος. Προηγουμένως, ο James Bridle έγραψε ότι τα δεδομένα είναι η νέα πυρηνική ενέργεια, ένα ισχυρό εμπόρευμα, απεριόριστο σε ποσότητα και στην ικανότητά του να βλάψει.

Λόγω των διευρυνόμενων πρακτικών ψηφιοποίησης, τα δεδομένα, η ικανότητά τους να περιλαμβάνονται σε σύνολα δεδομένων, και η φροντίδα έχουν πλέον μπλέξει σε ένα ηθικά διφορούμενο γρίφο όπου, αφενός, τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πιθανών θεραπειών μέσω τεχνικής νοημοσύνης, και πιο αποτελεσματικές θεραπείες μέσω της εξέτασης των κλινικών δεδομένων και, από την άλλη, την ιδιωτικότητα, και τα προβλήματα που προκύπτουν από προκαταλήψεις στα σύνολα δεδομένων. Ωστόσο, οι εθνικές πολιτικές ευνοούν τις εταιρείες και «αν και ακούμε πολύ περισσότερα για τη φροντίδα αυτές τις ανησυχητικές μέρες, η απροσεξία συνεχίζει να βασιλεύει» καθώς σε πολλές χώρες, το κόστος της ασφάλισης υγείας συνδέεται άμεσα με τα ψηφιοποιημένα αρχεία υγείας των ατόμων, τα οποία μερικές φορές λαμβάνονται από ασφαλιστικούς μεσίτες που χρησιμοποιούν αμφίβολα μέσα ή εξορύσσονται από αναρτήσεις σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι νεο-αποικιακές, υποστηριζόμενες από το κράτος, εταιρικές πρακτικές εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ζωής, και των ελευθεριών από τις οποίες εξαρτάται, είναι ένα ανησυχητικό υποπροϊόν των τεχνολογιών μας των οποίων ο μοναδικός στόχος είναι να μετατρέψουν τις ψηφιακές εισροές σε κέρδος.

Ομιλητές: Marc Garrett, Kit Kuksenok, Ania Molenda, Leon Butler, Αλεξία Αχιλλέως & Ελευθερία Σωκράτους, Ruth Catlow, και Inte Gloerich.

Το «Toolkit of Care» είναι ένα διεθνές πρότζεκτ που αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα δημιουργικών επαγγελματιών, ακαδημαϊκών, ερευνητών, και καλλιτεχνικών οργανώσεων που ειδικεύονται στις δημιουργικές τεχνολογίες και έχουν σημαντική εμπειρία στην παραγωγή και τη διάδοση αυτού του είδους γνώσης στην Ευρώπη και διεθνώς.

Η ομάδα συγκεντρώνεται στο σχηματισμό ενός «κρίσιμου δικτύου φροντίδας» και συνεργάζεται για να μοιραστεί τη συλλογική του τεχνογνωσία, με δημιουργικούς τρόπους για την ανάπτυξη γνώσεων και μεθοδολογιών φροντίδας. Ο κύριος στόχος είναι να συνταχθεί ένα καλά διατυπωμένο και ολοκληρωμένο toolkit of care που θα περιλαμβάνει άρθρα, κατασκευή πρωτοτύπων, οπτικοακουστική τεκμηρίωση, τεχνικά εγχειρίδια, θεωρητική ανάλυση, και δεδομένα.

Το «Toolkit of Care» θα λειτουργήσει ως πρότυπο για το πώς να μοιραζόμαστε με επιτυχία γνώση και τεχνογνωσία σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και κοινωνικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του σεμιναρίου επισκευαστείτε το https://www.neme.org/projects/toolkit-of-care/data-for-care

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...