Η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ξανά στην Κύπρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.9.2017

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του θεατρικού κοινού και την ευρεία αποδοχή που γνώρισε η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο, το Σατιρικό Θέατρο φιλοξενεί εκ νέου την παραγωγή του Ιδρύματος Πολιτισμού «Ιωνία», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.


To θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη και πέντε εξαίρετους Έλληνες ηθοποιούς σε μια παράσταση όπου η ερμηνεία της κ. Μπεμπεδέλη απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

ΚΡΙΤΙΚΗ από τον Εξώστη: Φιλιώ Χαϊδεμένου

Οι παραστάσεις θα δοθούν ως εξής:

  • Από την Πέμπτη 5 μέχρι την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στο Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία

  • Τη Δευτέρα 9 Οκτβωρίου στο Ριάλτο Λεμεσού

  • Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στο Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα

  • Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο Xenion High School, Παραλίμνι ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ


Το έργο

Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες.

Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες του Ελληνισμού και μια τραγική καμπή στην πορεία του. Η βίαιη έξοδος των Ελλήνων από την Μικρά Ασία υπήρξε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για την συγγραφή δεκάδων χιλιάδων σελίδων. Πλήθος προσφύγων κατέφτασε στη Μητέρα Ελλάδα και μαζί του έφερε πρωτογενείς μαρτυρίες. Μέσα σε αυτό το ταλαίπωρο “κύμα” προσφύγων ήταν και η μόλις 23 ετών Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου, γεννημένη σε μια μικρή κωμόπολη της Μ. Ασίας, τα Βουρλά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σμύρνη.

Ο δυναμικός χαρακτήρας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα που διέκριναν τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, συνέδραμαν ως εφόδια στον αγώνα της για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, έγινε η αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε 28 Οκτωβρίου 1899 έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της, το 2007. Φέτος, σχεδόν δέκα χρόνια από την απώλειά της, το ίδρυμα πολιτισμού ''ΙΩΝΙΑ'' τιμά τη μνήμη της ανεβάζοντας την θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο ''Φιλιώ Χαϊδεμένου''.

Την ηρωίδα του έργου υποδύεται η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου

Οι συντελεστές

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου.

Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Γιώργος Φλωράτος
Διασκευή : Άνδρη Θεοδώτου
Σκηνοθεσία : Βασίλης Ευταξόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια : Άγγελος Αγγελή
Μουσική - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης
Μουσική Διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά
Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος,
Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης
Σαντούρι : Ιωάννα Ρήγα, Κρουστά: Κωνσταντίνος Καλαντζής
Σχεδιασμός – φώτα : Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη : Βίκυ Πάστρα
Επιμέλεια Video : Σπύρος Πανταζής
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
Διεύθυνση & Επιμέλεια Παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)
Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος
Video: Γιάννης Καρούνης
Παραγωγή : Ίδρυμα Πολιτισμού '' ΙΩΝΙΑ ''

+ Γενική είσοδος 15 ευρώ. 10 ευρώ για φοιτητές, μαθητές και συνδρομητές του Σατιρικού Θεάτρου. Οι θέσεις θα είναι αριθμημένες. Γίνονται κρατήσεις μέσω των τηλεφώνων του Σατιρικού Θεάτρου στα τηλ 22312940, 22421609.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την παράσταση στην Αθήνα ©George Spanos Photography

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον