Ξεκινούν "Τα εργαστήρια της Τρίτης" στο ΘΜΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.2.2018

Τα "Εργαστήρια της Τρίτης" είναι εργαστήρια προσιτά και απευθύνονται σε συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Θα διεξάγονται εβδομαδιαία στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου (Πάνου Σολομωνίδη 8, 3032, Λεμεσός) από 20 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαΐου 2018.






  •  20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Εργαστήρι δημιουργίας χαρακτήρων κουκλοθεάτρου

 Εργαστήρι με στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών εργαλείων των συμμετεχόντων, μέσα από την εναλλακτική και διασκεδαστική μέθοδο του κουκλοθεάτρου με αντικείμενα. Με τη χρήση διαφόρων αντικειμένων, οι συμμετέχοντες φτιάχνουν χαρακτήρες κουκλοθεάτρου, δίνοντάς τους ζωή ώστε να μεταφέρουν μηνύματα στο κοινό αλλά και να γίνουν μέσο έκφρασης σκέψεων, συναισθημάτων ή ανησυχιών των παιδιών.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε άτομα που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά, όπως ιατρικό προσωπικό, λειτουργούς ορφανοτροφείων ή καταφυγίων προσφύγων κλπ.

Εμψυχωτές η Ελένη Ιωσηφίδου, κουκλοθεατροπαίκτρια με εκπαίδευση στη Λατινική Αμερική και δικηγόρος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, και ο Ρομπέρτο Μπρέιχαμ, ηθοποιός και κουκλοθεατροπαίκτης από τη Γουατεμάλα με εξειδίκευση στις ιαπωνικές κούκλες Μπουνράκου και στις κούκλες για τηλεοπτική χρήση.



  • 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Το Θέατρο στην Εκπαίδευση ως εργαλείο για τη διδασκαλία της Ιστορίας και της Μυθολογίας

 Ένα θεατρικό εργαστήρι που εμπνέεται από τους μύθους των ρωμαϊκών ψηφιδωτών που βρέθηκαν στην Οικία του Διόνυσου και στην Έπαυλη του Θησέα στη Πάφο. Στόχος του εργαστηρίου είναι η επαφή με το Θέατρο στην εκπαίδευση, και η φιλοσοφία της χρήσης του ως παιδαγωγικό εργαλείο για τη διδασκαλία της Ιστορίας και της Μυθολογίας.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δημοτικών σχολείων, φοιτητές, ηθοποιούς, και θεατροπαιδαγωγούς.

Εμψυχώτρια η Δρ Νάντια Τομασίδου, θεατροπαιδαγωγός, υπεύθυνη θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων στη Δημοτική Εκπαίδευση, διευθύντρια θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους, και επισκέπτρια λέκτορας σε πανεπιστήμια στην Κύπρο.



  • 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018


Πρόγραμμα CYBER: Το εκπαιδευτικό θέατρο σε μια διαλεκτική σχέση με την τεχνολογία και με το θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό

 Εργαστήρι με στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών εργαλείων των συμμετεχόντων σε μια διαδικασία όπου το εκπαιδευτικό θέατρο συναντά τα τεχνολογικά μέσα με στόχο την προσέγγιση του θέματος του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, το εργαστήρι ευαισθητοποιεί και προβληματίζει γύρω από το φαινόμενο και ενθαρρύνει τη δράση για πρόληψη και αντιμετώπισή του, διασφαλίζοντας μέσα από τη μεθοδολογία η συναισθηματική ασφάλεια και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, θεατροπαιδαγωγούς και άτομα που εργάζονται με παιδιά και νέους.

Εμψυχώτριες η Ναταλία Κουχαρτσιούκ, εμψυχώτρια εφαρμοσμένου θεάτρου, η Κυριακή Αργυρού, θεατρολόγος και η Μαριλένα Κυριάκου, ηθοποιός και θεατρολόγος.



  • 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018


Ποιότητες και δυναμικές στην ομάδα

 Πρακτική εισαγωγή για τη λειτουργία μιας ομάδας, μέσα από το σώμα και τη φωνή. Το πρώτο μέρος της δουλειάς θα περιλαμβάνει ασκήσεις για την προσωπική συνειδητότητα (προσωπικός χώρος, χρόνος, παρατήρηση) και θα ακολουθήσουν ασκήσεις για την ομαδική οργανικότητα και επικοινωνία.

Απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών, φοιτητές, ερασιτέχνες, δάσκαλους και καθηγητές.

Εμψυχώτρια η Έλενα Αγαθοκλέους, ηθοποιός/περφόρμερ, συν-ιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.



  • 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018


Kantoresque: Το Ζωντανό Αντικείμενο

 Εργαστήρι που βασίζεται στη σχέση μεταξύ σώματος - αντικειμένου - χώρου. Χρησιμοποιώντας ασκησιολόγιο βασισμένο στην πρακτική του Tadeusz Kantor, θα μετατοπιστεί η συγκέντρωση από το κείμενο στο αντικείμενο για την σύνθεση νοήματος, με σκοπό να δημιουργηθεί μια σύντομη ατομική ή δυαδική «σπουδή».

Απευθύνεται σε επαγγελματίες θεάτρου (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, χορογράφους) καθώς και σε εκπαιδευτικούς, εικαστικούς.

Εμψυχώτρια η ηθοποιός Ιωάννα Κορδάτου. Ειδικεύεται στο σωματικό θέατρο, την θεατρική κινησιολογία, και το επινοημένο θέατρο.



  • 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018


Διαφορετικότητα, συνεργασία, αλληλοβοήθεια: πώς μαθαίνονται στα παιδιά μέσα από το παραμύθι

 Με έμπνευση το γνωστό παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Ο Τριγωνοψαρούλης», το εργαστήρι καλεί τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν πώς το μήνυμα του παραμυθιού για την διαφορετικότητα, την συνεργασία και την αλληλοβοήθεια μπορεί να δοθεί με τη χρήση θεατρικών τεχνικών και εργαλείων (θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση, ανάληψη ρόλων).

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, σε εμψυχωτές θεάτρου, φοιτητές παιδαγωγικών και άτομα που ασχολούνται με παιδιά.

Εμψυχώτριες η ηθοποιός και θεατρολόγος (ΜΑ) Βασιλική Ανδρέου, εμψυχώτρια θεατρικών ομάδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία σε Ελλάδα και Κύπρο, και η Θέμιδα Νικολάου, ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός σε εκπαιδευτικά προγράμματα και θεατρικά εργαστήρια.



  • 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018


Ταξίδι στον κόσμο του Σωματικού Θεάτρου

 Στο βιωματικό αυτό εργαστήρι, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τεχνικές που χρησιμοποιούν το σώμα ως βασικό εργαλείο. Μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια, θα εξερευνήσουν τις δυνατότητες του σώματος ώστε να γίνει διαθέσιμο στο «εδώ» και στο «τώρα». Μακριά από τη ψυχολογία των χαρακτήρων, οι συμμετέχοντες παίρνουν το ρόλο του δημιουργού και πλάθουν από το μηδέν με άκρως ομαδικό τρόπο.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, φοιτητές θεατρικών σχολών, ερασιτέχνες και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να έχει μια πρώτη εμπειρία με το χώρο του σωματικού θεάτρου.

Εμψυχώτρια η Ναταλία Παναγιώτου, θεατρολόγος, ηθοποιός με μεταπτυχιακό στις «Τέχνες της σκηνής: θέατρο και χορός» (Lyon), πτυχιούχος θεατρικών σπουδών (Montpellier) και απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Arts en scène (Lyon).  Έχει συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες και έχει διδάξει θέατρο σε δημόσια σχολεία και εργαστήρια στη Γαλλία.



  • 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018


Θέατρο των καταπιεσμένων: Αόρατο Θέατρο

 Τι συμβαίνει όταν οι θεατές μιας παράστασης δε γνωρίζουν ότι παρακολουθούν θέατρο; Πόσο πιθανό είναι να εμπλακούν σε μια κατασκευή καταπίεσης υποστηρίζοντας τους καταπιεζόμενους; Στο εργαστήρι αυτό, οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδεύονται στην τεχνική του Αόρατου Θεάτρου, μελετούν περιπτώσεις, γράφουν τα δικά τους σενάρια Αόρατου Θεάτρου και δοκιμάζουν την υλοποίησή τους.

Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται στον καθένα και στην καθεμιά που επιθυμεί να βιώσει το θέατρο σε πολιτική κορύφωση.

Εμψυχωτής ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, δάσκαλος, εκπαιδευτής ενηλίκων, συντονιστής ομάδων, εκπαιδευόμενος ψυχοθεραπευτής κι εξειδικευμένος στη φιλοσοφία και μεθοδολογία του Θεάτρου των Καταπιεσμένων.



  • 8 ΜΑΙΟΥ 2018


Θέατρο και μύθος στον σύγχρονο κόσμο

 Πώς διαπραγματευόμαστε τους αρχαίους ελληνικούς μας μύθους, ώστε να έχουν νόημα για τα παιδιά και τους νέους του σήμερα; Ένα θεατρικό εργαστήρι που εισηγείται μια διαφορετική προσέγγιση του αρχαίου δράματος.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, φοιτητές θεατρικών σχολών.

Εμψυχώτρια η Χάρις Πολυκάρπου, πτυχιούχος Παιδαγωγικών σπουδών με μεταπτυχιακό στο Δράμα στην Εκπαίδευση και τις Πολιτισμικές σπουδές και διδακτορικό στο Θέατρο. Εκπαιδευτικός και εκπαιδευτικός θεάτρου, σύμβουλος της Θεατρικής Αγωγής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας για το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Θεατρικής Αγωγής. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΙΔΕΑ Κύπρου.



  • 15 ΜΑΙΟΥ 2018


Προετοιμασία για ακρόαση

 Η ακρόαση μπορεί να είναι για κάθε ηθοποιό, με οποιαδήποτε πείρα, μία πηγή άγχους, ακόμα και υπαρξιακής ανασφάλειας. Έχει σημασία να καταλάβουμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί μια ακρόαση, το ζητούμενο από τον κάθε σκηνοθέτη και πώς να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας (εμφάνιση, επιλογές κειμένων, συμπεριφορά, βιογραφικό κ.ά.).

Απευθύνεται σε ηθοποιούς (και μελλοντικούς ηθοποιούς) που θα συμμετάσχουν σε ακροάσεις.

Εμψυχωτής ο Ανδρέας Αραούζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, δημιουργός και διευθυντής των θεατρικών παραγωγών Alpha Square.



Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες (4 μ.μ. – 7 μ.μ.)

Κόστος συμμετοχής για κάθε εργαστήρι: €6 (η πληρωμή γίνεται επί τόπου την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου)

Θα απονέμεται δίπλωμα συμμετοχής.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση.

Συμμετοχή με άνετα ρούχα και παπούτσια.

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 25343464 (8 π.μ. – 2 μ.μ.)





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
"The Unfriend" του Steven Moffat

"The Unfriend" του Steven Moffat

"The Unfriend" του Steven Moffat

Πρεμιέρα για την παράσταση "ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία" της Μαγδαλένας Ζήρα

Πρεμιέρα για την παράσταση "ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία" της Μαγδαλένας Ζήρα

Πρεμιέρα για την παράσταση "ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ ή μια περιπλανώμενη ιστορία" της Μαγδαλένας Ζήρα

«O Φάρος» του Conor McPherson

«O Φάρος» του Conor McPherson

«O Φάρος» του Conor McPherson

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ