Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος για 23η χρονιά

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 11.6.2019

Μόνη ανάμεσα σε τέσσερις τραγωδίες του Ευριπίδη είναι η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στο φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που θα πραγματοποιηθεί για 23η χρονιά στη χώρα μας στα τέλη Ιουνίου.


Χθες πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του φεστιβάλ, το οποίο φέτος φιλοξενεί πέντε παραγωγές από την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν δύο κυπριακές παραγωγές, ωστόσο δυστυχώς ακυρώθηκε η παραγωγή του θεάτρου Έρως Αμμόχωστος με την «Εκάβη» που θα ερμήνευε η Αννίτα Σαντοριναίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, που στηρίζει τη διοργάνωση, το 22% του κοινού του φεστιβάλ είναι ξένοι επισκέπτες

«Τιμητική» Ευριπίδη

Τέσσερις από τις πέντε παραγωγές στη φετινή διοργάνωση ανεβάζουν έργα του Ευριπίδη, του «πιο μοντέρνου από τους τραγικούς», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Μηνάς Τίγκιλης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου που διοργανώνει το φεστιβάλ. «Η επιλογή δεν έγινε επί τούτου αλλά ήταν μάλλον τυχαία», ανέφερε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο Αριστόδημος Αναστασιάδης, προεδρεύων της επιτροπής επιλογής των παραστάσεων και μορφωτικός λειτουργός Α’ στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.

Επί σκηνής θα δούμε τις «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας, τον «Ιππόλυτο» από το Maltravieso Teeatro της Ισπανίας, τις «Βάκχες» από το Belacqua Theatre της Κύπρου και την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» από το Κρατικό Θέατρο της Βορείου Ελλάδας.
Τη «μοναχική» «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών (Fondazione INDA) από την Ιταλία, που συμμετείχε ξανά στο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος προ πενταετίας.

Αλλαγές στις τιμές

Το εισιτήριο για τις παραστάσεις φέτος αυξάνεται από τα 10 στα 12 ευρώ [και από 5 στα 6 ευρώ για το μειωμένο εισιτήριο για συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές, εθνοφρουρούς], ωστόσο φέτος προσφέρεται για πρώτη φορά ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις [5], αξίας 45 ευρώ. Υπάρχει, δε, η δυνατότητα μειωμένου εισιτηρίου για ομαδικές κρατήσεις, άνω των δέκα ατόμων. Δωρεάν είναι η είσοδος για τα μέλη του ΚΚΔΙΘ και για άτομα ΑμεΑ με την επίδειξη σχετικής κάρτας.

Και η φετινή διοργάνωση θα παρέχει τη δυνατότητα μετάβασης στους χώρους των παραστάσεων με λεωφορείο, έναντι εισιτηρίου ύψους 2 ευρώ.

Το πρόγραμμα παραστάσεων

  • Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα Σλοβενίας
    ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη
    Σκηνοθεσία: Jaša Koceli


Παρασκευή 28 Ιουνίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Κυριακή 30 Ιουνίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά

Tο Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας παρουσιάζει την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας Τρωάδες, την εναρκτήρια παραγωγή της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ.

Η οικουμενικώς επίκαιρη αντιπολεμική τραγωδία, με την εξαίρετη σκηνοθεσία του Jaša Koceli και τη Marjuta Slamič στο ρόλο της Εκάβης, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον σλοβενικό τύπο και κοινό χαρίζοντας στην Marjuta Slamič το βραβείο Tantadruj, ως διάκριση για την ερμηνευτική της δεινότητα (θεατρική περίοδος 2017/2018).

Ο Τρωικός πόλεμος έλαβε τέλος, οι ήρωες της Τροίας έπεσαν, η βασιλική γενιά ξεκληρίστηκε, η άλλοτε δοξασμένη πόλη λεηλατήθηκε. Σε ένα τοπίο ολέθρου, κάτω από τα ερειπωμένα τείχη, η Εκάβη -η μάνα, η γυναίκα, η βασίλισσα- θρηνεί με τις άμαχες Τρωαδίτισσες γυναίκες, αιχμάλωτες όλες των Αχαιών, για τα δεινά τους και τη μοίρα τους να οδηγηθούν ως σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Στις Τρωάδες, ο Ευριπίδης διατυπώνει ένα αμείλικτο «κατηγορώ» για τις φρικαλεότητες του πολέμου, καταδικάζοντας την αγριότητα του ανθρώπου και υμνεί τη δύναμή του να υπομένει.

~ με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους



  • Maltravieso Teatro, La Almena Producciones, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, Ισπανία
    ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ του Ευριπίδη
    Σκηνοθεσία: Emilio del Valle


Δευτέρα 8 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Τετάρτη 10 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά

Hippolytus_Spain_GreekDramaFest-2019_1
Το Maltravieso Teatro και η La Almena Producciones, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, παρουσιάζουν τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Emilio del Valle.

Στον Ιππόλυτο, μια τραγωδία με φιλοσοφικές, θρησκευτικές και υπαρξιακές αναζητήσεις, ο Ευριπίδης στήνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μια καταστροφική συνωμοσία σιωπής, στο αναπόφευκτο σφάλμα, στην τιμωρία αλλά και στη συγχώρεση.

Η ισπανική παραγωγή, που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο 64ο Φεστιβάλ της Μέριδα και έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές, επιχειρεί να ανασυνθέσει την πρώτη ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος Καλυπτόμενος, έχοντας ως βάση τον διασωθέντα Ιππόλυτο Στεφανηφόρο.

Με κεντρικά πρόσωπα τη Φαίδρα και τον γιο του συζύγου της, Ιππόλυτο, ο Ευριπίδης υφαίνει μια τραγωδία για το δίλημμα μεταξύ πάθους και λογικής, τον άνομο έρωτα, τον παράφορο οίστρο και τις τραγικές συνέπειές του.

~ με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους ~ η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών

  • Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος - Φεστιβάλ Συρακουσών, Ιταλία
    ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη
    Σκηνοθεσία: Tullio Solenghi


Παρασκευή 12 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Σάββατο 13 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Ο διακεκριμένος Tullio Solenghi σκηνοθετεί τη δημοφιλέστερη αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη, σε παραγωγή του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας (Fondazione INDA), με τη βραβευμένη Elisabetta Pozzi στον πρωταγωνιστικό ρόλο κι ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών και συντελεστών.

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη συγκαλεί τις γυναίκες της Αθήνας, της Σπάρτης και των άλλων πόλεων για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οι γυναίκες συγκεντρώνονται και η Λυσιστράτη τους προτείνει αποχή από τα συζυγικά τους καθήκοντα μέχρι οι άνδρες να σταματήσουν τον πόλεμο. Αν και αρχικά αρκετές από αυτές αντιδρούν, στο τέλος πείθονται από τη Λυσιστράτη και τη Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, συσπειρώνονται και καταστρώνουν το σχέδιό τους. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το «στρατόπεδο» των αντρών μπαίνει στην αντεπίθεση με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται.

~ με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους 

  • Belacqua Theatre, Κύπρος
    ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη
    Σκηνοθεσία: Izumi Ashizawa


Πέμπτη 18 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά
Σάββατο 20 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Δευτέρα 22 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

34-kyrio


Η διεθνώς πολυβραβευμένη Izumi Ashizawa συμπράττει με το κυπριακό θεατρικό σχήμα Belacqua Theatre και σκηνοθετεί τις Βάκχες του Ευριπίδη, συνδυάζοντας τους κώδικες του Ιαπωνικού θεάτρου Νο και του αρχαίου Ελληνικού δράματος.

Έξι γυναίκες και ένας άνδρας πρωταγωνιστούν σε αυτές τις Βάκχες: ως Πενθέας ο Γιώργος Κυριάκου ενώ τους ρόλους του Διόνυσου, του Κάδμου, του Τειρεσία, του Αγγελιαφόρου Α, του Αγγελιαφόρου Β, της Αγαύης και βεβαίως του Χορού των Βακχών οι κυρίες Νάγια Αναστασιάδου, Νίκη Δραγούμη, Ιωάννα Κορδάτου, Θέμιδα Νικολάου, Λουκία Πιερίδου και
Μαρία Φιλίππου.

Η διαπολιτισμική παραγωγή στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας σκηνικής γλώσσας, αντιπαραθέτοντας τους κόσμους της Δύσης και της Ανατολής, του Αρσενικού και του Θηλυκού, του Ενστίκτου και της Λογικής και παρουσιάζει το Διόνυσο ως «ιδέα», ως μια έννοια διαλεκτική, προκλητική και άπιαστη. Με τεχνικές εμπνευσμένες από την Ιαπωνική υποκριτική παράδοση και αισθητική, επιχειρείται η απόδοση του Διονύσου και των Βακχών, ως ο «Άλλος», μέσω της σύγκρουσης του αυτόχθονα και του νεοφερμένου, του εντόπιου και του ξένου.

~ με αγγλικούς υπέρτιτλους 

  • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
    ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Ευριπίδη
    Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός


Παρασκευή 26 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Σάββατο 27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

KTHVE_Giannis_Kalavrianos_Ifigeneia_SITE_05_photo_Tasos_Thomoglou


Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί την καλοκαιρινή παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε., Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη, που θα έχει την πρεμιέρα της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου μια βδομάδα πριν τη μετάβασή της στη χώρα μας.

Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, με την Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για το 2016, να ερμηνεύει το ρόλο της Ιφιγένειας.

Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται συγκεντρωμένος, λόγω άπνοιας, στην Αυλίδα. Για να φυσήξει ούριος άνεμος και να σαλπάρουν τα καράβια για την Τροία, επιβάλλεται ως υπέρτατη ανάγκη να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, η κόρη του αρχιστράτηγου των Αχαιών, Αγαμέμνονα. Παρά το φρικτό δίλημμα που αντιμετωπίζει, αφού καλείται να επιλέξει μεταξύ της κόρης και της πατρίδας του, ο Αγαμέμνονας υπακούει στην «ανάγκη» και αποφασίζει να προχωρήσει στη θυσία, αγνοώντας τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας, της Ιφιγένειας, του Αχιλλέα, ακόμα και του ίδιου του αδελφού του, Μενέλαου. Η Ιφιγένεια τελικά συμφιλιώνεται με την τραγική της μοίρα και αποδέχεται να θυσιαστεί για την πατρίδα. Στην Ιφιγένεια η εν Αυλίδι, η διαμάχη του δημόσιου με το ιδιωτικό, του άνδρα με τη γυναίκα, της πόλης με την οικογένεια, γεννούν πρόσωπα που δεν διστάζουν να υπερβούν τα εσκαμμένα.

~ με αγγλικούς υπέρτιτλους 

+ Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος από 28 Ιουνίου μέχρι 27 Ιουλίου 2019. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00. Πληροφορίες: 7000 2414 και www.greekdramafest.com

Τιμές εισιτηρίων:

  • Κανονικό €12

  • Μειωμένο €6 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)

  • Ενιαίο €45 (ανά άτομο για παρακολούθηση έξι παραστάσεων)


Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2019 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

ΚΥΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αρχαίο Ωδείο Πάφου κατά την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015. ©Foto Larko

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες