40 χρόνια «Ικέτιδες» με αφιέρωμα στον Νίκο Χαραλάμπους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.5.2018

Σαράντα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα της ιστορικής παράστασης «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου [ΘΟΚ], η θεατρική ομάδα ΤΕΧΝΩΝ Θέατρο παρουσιάζει ανάγνωση του έργου σε νέα μετάφραση, προς τιμήν του σκηνοθέτη της παράστασης Νίκου Χαραλάμπους.


Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη ανέβηκαν στην Κύπρο το 1978 από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου [ΘΟΚ]. Την επόμενη χρονιά ταξίδεψαν στην Αθήνα και το 1980 ανέβηκαν στην Επίδαυρο κερδίζοντας αμέσως κοινό και κριτικούς. Επαναλήφθηκαν το 1984 και το 1994 και σήμερα θεωρούνται μια από τις καλύτερες παραγωγές που ανέβηκαν στο αργολικό θέατρο στην ιστορία του Φεστιβάλ της Επιδαύρου.


Ηταν η πρώτη επαγγελματική παραγωγή αρχαίου ελληνικού δράματος -συγκεκριμένα τραγωδίας- από Κύπριο σκηνοθέτη. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 1976 η κωμωδία «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη.

Διαβάστε ακόμη:

Η διαχρονική παρουσία του ΘΟΚ στην Επίδαυρο

Ο Νίκος Χαραλάμπους με εκλεκτούς συνεργάτες τους Κωστή Κολώτα [μετάφραση], Μιχάλη Χριστοδουλίδη [Μουσική] και Γιώργο Ζιάκα [σκηνικά], και μαζί με το υποκριτικό dream team του κυπριακού θεάτρου ανεβάζει αυτή την τραγωδία, με νωπές τις μνήμες και τα τραύματα από τον δικό μας πόλεμο.

iketides-small


Οι Ικέτιδες του Χαραλάμπους κρίθηκαν ως μια πρωτοποριακή παράσταση για την εποχή εκείνη και ένα δείγμα σπουδαίας πρόσληψης της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Με κυριότερο θέμα τους άταφους νεκρούς, τους δικούς μας αγνοουμένους, οι ηθοποιοί-Ικέτες ορθώνονται πριν την έναρξη της παράστασης για να διαλαλήσουν «Σήμερα ήρθαμε εδώ να ζητήσουμε τους νεκρούς μας, που μας αρνήθηκαν οι εχθροί, για να τους θάψουμε».

Δείτε την εκπομπή του ΡΙΚ Art Cafe η οποία ήταν αφιερωμένη σε αυτή την παράσταση

Οι Ικέτιδες του Ευριπίδη, τραγωδία γραμμένη το 423 π.Χ., πραγματεύονται το ζήτημα του πολέμου. Την προηγούμενη χρονιά οι Αθηναίοι πολέμησαν τους παλιούς συμμάχους τους, τους Θηβαίους, και με περισσή τόλμη ο Ευριπίδης, με κίνδυνο να κατηγορηθεί όπως και ο Φρύνιχος για «οικεία κακά», γράφει αυτή την πολιτική αντιπολεμική τραγωδία, ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του πολέμου.

Ο Ετεοκλής αρνείται να παραδώσει τον θρόνο της Θήβας στον αδελφό του και έτσι ο Πολυνείκης συμμαχεί με το Άργος και τον βασιλιά Άδραστο για να αλώσει την πατρογονική του πόλη. Οι Θηβαίοι νικούν αλλά αρνούνται να παραδώσουν τους νεκρούς στον Άδραστο. Ο Βασιλιάς του Άργους καταφεύγει στην Αθήνα για να ζητήσει βοήθεια απ’ την πόλη, μαζί με τις μανάδες των εφτά στρατηγών, οι οποίες ικετεύουν την μητέρα του Θησέα, την Αίθρα. Ο Θησέας πρόθυμα πάει στη Θήβα και ζητά πρώτα με το καλό τους νεκρούς, οι Θηβαίοι αρνούνται ακόμη μια φορά και τότε ο Θησέας τους πολεμά για να τα καταφέρει.

Στην τιμητική εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στο Θέατρο Ανδρέας Χριστοφίδης - Θεατράκι ΡΙΚ, οι ηθοποιοί Άννα Γιαγκιώζη, Νεοκλής Νεοκλέους, Γιώργος Ευαγόρου, Νιόβη Χαραλάμπους, Τερέζα Ευριπίδου και Φώτης Φωτίου διαβάζουν τις «Ικέτιδες» σε νέα μετάφραση του Φώτη Φωτίου.

+ Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 στις 20:30 στο Θέατρο Ανδρέας Χριστοφίδης – Θεατράκι ΡΙΚ, Λευκωσία. Είσοδος ελεύθερη. Facebook Event εδώ. Πληροφορίες 99870585.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον