«Αντιγόνη» από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.12.2019

Η νέα θεατρική παραγωγή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ είναι βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» και παρουσιάζεται από τις 21 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού - Αποθήκες Παπαδάκη, στη Λεμεσό.


Πρόκειται για μια τραγωδία δωματίου σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, η οποία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «δεν εστιάζει στην ανωτερότητα του θείου νόμου έναντι του ανθρώπινου, αλλά απέναντι στην ανάγκη να ακούει ο ένας τον άλλο, να μελετά την άλλη άποψη, γιατί κανείς δεν έχει ποτέ δίκαιο μόνος του (στ. 707). Είναι μια πολιτική συζήτηση, μια δημόσια κουβέντα περί των νόμων της πόλεως».

Η πόλη μόλις έχει βγει από έναν πόλεμο, άρα η ηρεμία είναι απαιτούμενο. Η επερχόμενη σύγκρουση όμως της Αντιγόνης (Στυλιάνα Ιωάννου) με τον Κρέοντα (Μιχάλης Ασιήκκας), σχετικά με την ταφή ή όχι του νεκρού αδελφού της, Πολυνείκη, προκαλεί νέες αναταράξεις στην πόλη. Αυτοί οι δύο όχι μόνο δεν μετακινούνται από τη θέση τους, αλλά και υπερασπίζονται με τυφλό και απόλυτο τρόπο τη γνώμη τους, η Αντιγόνη θεωρεί πως φέρει το χρέος του οίκου και από την άλλη ο Κρέοντας δεν κάνει εξαιρέσεις στους νόμους που ο ίδιος μόλις έφερε ως νέος άρχοντας. Ένας νέος κύκλος αίματος ανοίγει, ο τελευταίος για την οικογένεια των Λαβδακιδών.

‘Άπολις’ είναι και ο ένας, ‘άπολις’ και ο άλλος λέει ο θεωρητικός Κορνήλιος Καστοριάδης. Αφήνουν δηλαδή το μη καλό να κατοικήσει και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Γιατί όποιος θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, ακόμη κι αν έχει δίκαιο, αποδεικνύεται άδικος. Το καλό και το κακό, ως εκ τούτου, δεν κατανοείται με όρους ηθικολογίας, αλλά πολιτικά. Η δίκαιη πολιτική πράξη, για να είναι αυθεντικά δίκαιη, πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο στενά πολιτικούς παράγοντες, αλλά και πολλούς άλλους μη-πολιτικούς.

antigoni12
Βάλ’ τα καλά στο νου σου αυτά. Στους ανθρώπους είναι κοινό να σφάλλουν.
Δε θα πεις κουτό κι αναποφάσιστο όποιον μπορεί να διορθώσει το κακό
και πάψει να επιμένει στην απόφασή του. Το πείσμα και η αυθάδεια πληρώνονται.


Η Έλενα Αγαθοκλέους ανέλαβε τη σκηνοθεσία και δραματουργία του έργου όπως και την επεξεργασία του κειμένου σε συνεργασία με την Ράνια Ιακώβου. Η Μυρτώ Σαρμά υπογράφει τη χρήση του χώρου και τα κοστούμια, η Μαριάννα Μιχαήλ τη μουσική και η Ελεάνα Αλεξάνδρου την κίνηση.

Επί σκηνής οι Στυλιάνα Ιωάννου ως Αντιγόνη, η Ελεάνα Αλεξάνδρου ως Ισμήνη, ο Μιχάλης Ασιήκκας ως Κρέοντας, ο Ευριπίδης Δίκαιος στους ρόλους του Φύλακα και του Άγγελου, ο Νεκτάριος Θεοδώρου στο ρόλο του Αίμονα ενώ στον ρόλο του Τειρεσία θα δούμε τον ποιητή Μάριο Αγαθοκλέους.

Η παραγωγή υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ΘΥΜΕΛΗ, την υποστήριξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου – Τμήμα Καλών Τεχνών, Δήμου Λεμεσού – Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Γκαράζ, Παλιό Ξυδάδικο, Παραπλεύρως Παραγωγές

+ Πρεμιέρα στις 21 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού - Αποθήκες Παπαδάκη. Παραστάσεις στις 22, 28, 29 Δεκεμβρίου, 3,4 Ιανουαρίου στις 19:00 και 23 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου στις 20:30. 

Στη Λευκωσία θα δοθούν παραστάσεις στις 11 και 12 Ιανουαρίου στις 19:00 και στις 10 και 13 Ιανουαρίου στις 20:30 στο Γκαράζ. Εισιτήρια προς 12 ευρώ στο www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα Stephanis. Πληροφορίες τηλ. 97879793. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον