Δέκα δράσεις για τα 10χρονα του theYard.Residency

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.2.2020

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency, ένα πρότζεκτ του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.


Η θεματική του προγράμματος για το 2020 είναι «Μετέωρος Κόσμος» και στο πλαίσιό του θα φιλοξενηθούν δέκα δράσεις που επιλέχθηκαν μέσα από αναθέσεις αλλά και μέσω ανοιχτής πρόσκλησης.

«Το ΜΙΤΟΣ με το πρόγραμμα theYard.Residency υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, τον πειραματισμό και τη μεθοδολογία, την ανταλλαγή και κινητικότητα των δημιουργών, τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για το δεκάχρονο πρόγραμμα.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι στο Παλιό Ξυδάδικο, έδρα του Κέντρου ΜΙΤΟΣ όπου πραγματοποιούνται οι δράσεις του theYard.Residency, λειτουργεί ως μια Ανοικτή Σκηνή, όπως έχει οριστεί από την D. Massay: «η ανοικτότητα του χώρου δεν είναι παρά η καταστατική του ιδιότητα να βρίσκεται διαρκώς υπό κατασκευή».

«Η διαρκής εκκρεμότητα του χώρου συντείνει στη συμβολική δύναμη των δράσεων για αμφισβήτηση και διαχωρισμό από τις οριοθετήσεις της κοινωνικής ζωής και δίνει την ευκαιρία σε δημιουργούς και κοινό για επαναπροσδιορισμό. Οι ταυτότητες επιτελούμενες εκτίθενται σε μετεωρισμούς, η σχέση του εαυτού και του ετέρου συγκρίνονται: τι κοινό, ή όχι, έχουν οι δράσεις των ανθρώπων. Το Ξυδάδικο ως σκηνικός χώρος είναι ένας μετέωρος χώρος, μέσα στον οποίο οι θεατές μπορούν εμπειρικά να βρεθούν σε πιθανούς νέους κόσμους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι φετινές προτάσεις

  • Η δράση Τhe Reading ανοίγει το πρόγραμμα του φετινού theYard σε επιμέλεια Εβίτας Ιωάννου. Πρόκειται για μια βραδιά ανάγνωσης ιστοριών και κειμένων γύρω από τη θεματική «Μετέωρος Κόσμος». Σκοπός του The Reading είναι η ανατροφοδότηση και η ανταλλαγή ιδεών σε ένα οικείο περιβάλλον με κρασί, σνακς και μουσική. Οι ηθοποιοί Λουκία Πιερίδη και Γιολάντα Χριστοδούλου θα διαβάσουν κείμενα της Λευκής Σαββίδου (εικαστικός), της Τερέζας Κλεοβούλου (φωτογράφος), του Φώτη Φωτίου (ηθοποιός) και άλλων. Επίσης, το κοινό είναι ελεύθερο να μοιραστεί τα δικά του κείμενα. Γενική επιμέλεια: Εβίτα Ιωάννου, Μουσική επιμέλεια: Mohama Tajalof | Στις 8 Μαρτίου στις 20:30.



  • Η διαδραστική performance του Μιχάλη Ασιήκκα Θα γευτούμε τη θάλασσα και τα νησιά βασίζεται στο βιβλίο «Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας» του Τσαρλς Μπουκόφσκι. Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις ιστορίες και να βοηθήσει τη διαδικασία των ηθοποιών στην πορεία τους να κτίσουν τους χαρακτήρες. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασιήκκας (η υπόλοιπη ομάδα συντελεστών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο) | 9 και 10 Μαΐου στις 20:00.



  • H μουσική performance Sea from Above της Μαριάννας Μιχαήλ εξερευνά το χώρο και χρόνο που βρισκόμαστε μετά την εξαφάνιση ενός ανθρώπου από τη ζωή μας. Μια “μάχη” μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Η μουσική συμπληρώνει τους στίχους και ολοκληρώνει την παράσταση στοχεύοντας στην ενεργοποίηση όλων μας των αισθήσεων. Iδέα, μουσική: Μαριάννα Μιχαήλ, Εκτέλεση, κείμενο/στίχοι Μαριάννα Μιχαήλ και Έλενα Καλλινίκου | 3, 4 και 5 Ιουλίου στις 20:30.



  • Το 10 χρόνια theYard.Residency είναι ένα ανοικτό διήμερο εκδηλώσεων για το κοινό και τους συνεργάτες του ΜΙΤΟΣ με θέμα τα 10 χρόνια λειτουργίας του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency στο Ξυδάδικο. Μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε μέσα από προβολές έργων, αποσπασμάτων και φωτογραφιών τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και μοιράστηκαν τη δουλειά τους μαζί μας | 11 και 12 Ιουλίου.



  • Tο Walk With Me της Αρίστης Παύλου είναι μια θεατρική εμπειρία σε μορφή ακουστικού περιπάτου, με τρεις χαρακτήρες να οδηγούν το κοινό σε μία περιήγηση της γύρω περιοχής του Ξυδάδικου. Ιδέα, σενάριο και σκηνοθεσία: Αρίστη Παύλου, Ηθοποιοί: Μαρία Κωνσταντίνου, Μιχάλης Καζάκας και Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Βοηθός παραγωγής: Ισιδώρα Αβραάμ | 29 Αυγούστου στις 17:00, 18:30 και 20:00.



  • Η νέα θεατρική δουλειά της ομάδας enacttheatre, Ενας ελέφαντας στο δωμάτιο, είναι μια συμπαραγωγή με το ΜΙΤΟΣ και ερευνά την κυπριακή οικογένεια. Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα μέσα από το οποίο θα δεί ο κάθε ένας τον εαυτό του και τον ίδιο το θεσμό της οικογένειας. Μέσα από τις πρακτικές του θεάτρου επινόησης, στόχος είναι να συνθέσουν ένα πορτρέτο μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας και την ωμή πραγματικότητα των προσώπων που την απαρτίζουν. Σκηνοθεσία Μαρίνα Μάκρη και Έλενα Καλλινίκου, Ηθοποιοί Μαρίνα Μάκρη, Έλενα Καλλινίκου και Λούκια Πιερίδου (η υπόλοιπη ομάδα συντελεστών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο) | 13, 14, 15 και 18 Σεπτεμβρίου στις 20:30.



  • [*το ετεοκυπριακό γράφημα της συλλαβής “ου”] είναι ο τίτλος της σόλο performance του Ευριπίδη Δίκαιου. [*ου]. Κανεί. Κάτι έγινεν. Είδες την Πάφιαν; Την Αφροδίτην; Ολόκληρος πλανήτης, οι ωκεανοί εβράσαν τζιαι εξατμιφανιστήκαν. Ρε, μα πού είσαι; Θα ‘ν’ της μοίρας σου ή της τύχης σου; Όξα του σιερκού σου; [*ου]. Τίποτε εν έγινεν. Ακόμα. [*ου]φ. Ευριπίδης Δικαιος: εφ’ όλης της ύλης (και άλλος φιλοξενούμενος μουσικός σε κάθε παράσταση) | 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου στις 20:00.



  • Ο Pascal Caron και η Mελίτα Κούτα παρουσιάζουν τη σωματική παράσταση - εικαστική εγκατάσταση Κάποτε υπήρχε ένας άλλος. Φέρνοντας μαζί την τέχνη της γλυπτικής/κεραμικής με το χορό/performance, κοιτάζουμε προς τις αρχές της ανθρωπότητας, αναστέλλοντας τον “δικό μας” κόσμο και εξερευνώντας τη σχέση σώματος και ύλης. Ερμηνευτής: Pascal Caron, Εικαστική εγκατάσταση: Μελίτα Κούτα, Μουσική: Γιώργος Στεφανακίδης, Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρτίνος Θαλασσέτης, Φωτογραφία: Μελίτα Κούτα | 4 Οκτωβρίου στις 20:30.



  • Το Amalgamation είναι μια βίντεο εγκατάσταση ντοκιμαντέρ από τη Σύλβια Νικολαΐδου και τον Νικόλα Ιορδάνου. Είναι μια εγκατάσταση με τρεις συγχρονισμένες προβολές που δημιουργούν ένα εμβυθιστικό περιβάλλον για τον θεατή. Εξετάζει τις πολυφωνικές προσαρμογές της παραδοσιακής κυπριακής και μεσογειακής μουσικής ερμηνευμένη από τη Χορωδία Amalgamation, μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση. Ιδέα, εγκατάσταση, σκηνοθεσία, μοντάζ: Σύλβια Νικολαΐδου και Νικόλας Ιορδάνου, Διεύθυνση φωτογραφίας Νικόλας Ιορδάνου, Ήχος Σύλβια Νικολαΐδου, Μουσική: Amalgamation Choir | 24 και 25 Οκτωβρίου στις 19:30.



  • Η performance Part 6: What does the tongue do? της ομάδας bytheway productions σε σκηνοθεσία Eλεάνας Αλεξάνδρου είναι μια συμπαραγωγή με το ΜΙΤΟΣ. Πώς φιλιόμαστε; Πόσο φιλιόμαστε; Ποιοί φιλιόμαστε; Το έργο πραγματεύεται την πράξη του φιλιού, μια πολύτιμη στιγμή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους όπου ο προσωπικός χώρος συγχωνεύεται και η ομιλία σταματά. Ιδέα, σκηνοθεσία, κείμενο: Ελεάνα Αλεξάνδρου, Επί σκηνής: Αριάνα Μαρκουλίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Ήχος: Πάνος Μπάρτζης, Σύμβουλος: Εύα Κοραή | 5, 6, 7 και 11 Δεκεμβρίου στις 20:30.


+ Το Παλιό Ξυδάδικο βρίσκεται στην οδό Γενεθλίου Μιτέλλα 34, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 99985232

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον