«Ο Σκάπουλος» | Πρεμιέρα στις 29 Απριλίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.4.2022

«Ο Σκάπουλος» είναι το πιο πρόσφατο έργο του συμπατριώτη μας συγγραφέως Αντρέα Κουκκίδη, βετεράνου κωμωδιογράφου και ανατόμου της κυπριακής κοινωνίας. Το έργο κάνει πρεμιέρα στην σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα την Παρασκευή 29 Απριλίου σε σκηνοθεσία του Μαρίνου Ξενοφώντος.


Ο «Σκάπουλος» είναι μια έξυπνη ηθογραφική σάτιρα που προσφέρει αφ’ ενός το γέλιο στον θεατή και δύο ξέγνοιαστες ώρες, περνάει αφ’ετέρου μηνύματα και κοινωνικούς προβληματισμούς μέσα από το γνώριμο προσωπικό ύφος του Κουκκίδη που το χαρακτηρίζει η περίτεχνη και καλά στημένη αφέλεια.

Στην ανέλπιδη σημερινή πραγματικότητα, στη γκρίζα καθημερινότητα μας με όλα όσα μας ταλαιπωρούν και μας καταθλίβουν τη ψυχή, τα ξέγνοιαστα αυτά ηθογραφικά έργα, οι γλυκειές νοσταλγικές κωμωδίες με την παραδοσιακή μουσική και την ντοπιολαλιά μας, με τις οικείες καταστάσεις και τους γνώριμους τυποχαρακτήρες, με όλη την καθαρότητα και τον ρομαντισμό που μεταδίδουν, μόνο ευεργετική αξία μπορεί να έχουν αφού χαρίζουν στον θεατή μια γλυκειά θεατρική εμπειρία μέσα από το γέλιο και την ανεμελιά τους και συνάμα στέλνουν υπογείως τα όποια κοινωνικά μηνύματα. Ο θεατής προβληματίζεται χωρίς να βαραίνει η διάθεση του αφού κανείς δεν του κουνάει το δάκτυλο. Ο Κουκκίδης καμουφλάρει μέσα στο γέλιο και την ελαφράδα των έργων του τα όποια αιχμηρά κοινωνικά σχόλια.

Λίγα λόγια για το έργο

Στην ιστορία του έργου ο Αντρίκκος είναι τριάντα χρόνων και έχει μείνει σκάπουλλος, διότι στο χωριό διαδίδονται γι’ αυτόν διάφορα κουσούρια, με αποτέλεσμα να μήν βρίσκεται συγχωριανή του να τον παντρευτεί. Όταν η προξενήτρα φέρνει προξένια για τον Αντρίκκο, η γιαγιά Ευτέρπη, που είναι μια Αιγυπτιώτισσα που μεγαλοπιάνεται, αρνείται πεισματικά να δώσει τη συγκατάθεση της θεωρώντας ότι ο Αντρίκκος δεν είναι ακόμα σε κατάλληλη ηλικία για γάμο. Η γιαγιά, στην οποία ούτε ο γιος της ούτε και η νύφη της τολμούν να φέρουν σθεναρές αντιρρήσεις, φέρεται ακόμη στον Αντρίκκο ωσάν να είναι ανήλικο, τον φροντίζει και τον νουθετεί αρνούμενη να αποδεχθεί ότι είναι ένας άντρας τριάντα χρονών. Ο Αντρίκκος δεν έχει καθόλου στο μυαλό του την ιδέα του έρωτα και του γάμου και οι μοναδικές του ενασχολήσεις είναι «ο φούρπος, οι καράολοι, τα μανιτάρκα, τ’ αγρέλια, το καππάριν, τα στουθκιά, οι στρούθοι τζιαι τα ππιριλιά» .

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθέτης: Μαρίνος Ξενοφώντος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μύρια Χόπλαρου
Χειρισμός φωτισμού-ήχου: Λήδα Καραγιάννη
Σκηνικά/Κουστούμια: Στεφανος Αθηαινίτης
Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσική επιμέλεια: Μαρίνος Ξενοφώντος
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Martin Maeson
Γραφίστας: Θεοδώρα Μεγάλεμου
Φωτογράφος: Παντελής Χατζημηνάς
Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη

Παίζουν: Δημήτρης Γιωρκάτζης, Τώνης Ιακωβίδης, Παντελής Κλείτου, Γιάννα Λευκάτη, Μαρία Πέτρου, Ιωάννα Σιαφκάλη, Μύρια Χόπλαρου
Μουσικοί επί σκηνής: Ραφαήλ Ησαίας (βιολί), Χριστάκης Αναστασίου (λαούτο)

Παράστασεις
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η ώρα 20:30

Κρατήσεις/Πληροφορίες
Τηλ. 70007721 ή και με μήνυμα στη σελίδα του θεάτρου

Skapoulos3


Skapoulos2
ΜΕΓΑΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΟΚ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΡΙΚ &
ΔΙΕΣΗ 101.1

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία