Γράφει η Μερόπη Μωυσέως
Δεν πάμε σινεμά, αλλά είμαστε πρώτοι στο «κατέβασμα» ταινιών από το διαδίκτυο.
Αδιαφορούμε πλήρως για τα μνημεία, τα μουσεία, το μπαλέτο, την όπερα.
Και λόγω έλλειψης χρόνου δεν διαβάζουμε βιβλία ούτε πάμε θέατρο.
Τα πιο πάνω είναι οι πρωτιές των Κυπρίων στο Ευρωβαρόμετρο, που πραγματοποιήθηκε για να μετρήσει την πολιτιστική συμπεριφορά [ή και συμφορά] των Ευρωπαίων.
Αυτοί είμαστε;
Μα, οι Κύπριοι αγαπούν το θέατρο και βρίσκουν τον χρόνο για να το δουν: τις προάλλες στον ΘΟΚ έκαναν ουρές στο ταμείο για μια θέση στην Όπερα της Πεντάρας οι μεν, στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» οι δε.
Συν το ότι αποκλείεται να αδιαφορούμε για το μπαλέτο. Τις προάλλες Η Λίμνη Των Κύκνων ήταν sold out.
Μήπως ζούμε στον μικρόκοσμό μας; Μήπως η μεγάλη μερίδα των Κυπρίων είναι αυτή που καταδεικνύεται μέσα από το Ευρωβαρόμετρο;
Δεν ξέρω. Θα πρέπει, όμως, αυτή η έρευνα να προβληματίσει όλους τους φορείς του πολιτισμού.
Διότι δεν είναι θέμα κρίσης. Οι πρωτιές μας καταγράφονται στην «έλλειψη ενδιαφέροντος», ενώ στην έρευνα μπορούσε κανείς να επιλέξει και την «έλλειψη χρόνου» και την «έλλειψη χρήματος» και τον «άλλο λόγο» που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει στο κάτω-κάτω τις ελλείψεις μας σε υποδομές...
Ο πολιτισμός, όπως απέδειξε η εν λόγω έρευνα, δεν είναι στις προτεραιότητες των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και αυτό είναι απόλυτα λογικό.
Το θετικό είναι ότι στην επίτροπο Ανδρούλα Βασιλείου προκαλεί «ανησυχία το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι πολίτες της ΕΕ συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες ως καλλιτέχνες, παραγωγοί ή θεατές».
Αν έπειθε και τον Μπαρόζο να μην αποσπά την προσοχή μας τόσο πολύ με τις πολιτικοοικονομικές του αποφάσεις, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.
«Η έρευνα», σημειώνει η επίτροπος Βασιλείου, «δείχνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο στηρίζουν τον πολιτισμό, ώστε να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κοινού και να αξιοποιήσουν το πολιτιστικό δυναμικό ως κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη».
Βλέπω ήδη τον Κυριάκο Κενεβέζο να σηκώνει τα μανίκια ψηλά για τον πολιτισμό! [τι γελάτε ρε;]
Άσχετο, αλλά τις προάλλες σκόνταψα πάνω στην ομιλία του υπουργού μας στο πλαίσιο του συνεδρίου «Όψεις και πτυχές της ιστορίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και την Κύπρο».
Στον χαιρετισμό του, λοιπόν, ο υπουργός είπε ότι «Τα αθλητικά μας σωματεία και ειδικότερα τα ποδοσφαιρικά μας σωματεία υπήρξαν οι κατεξοχήν χώροι όχι μόνο για την ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και του «ευ αγωνίζεσθαι», αλλά και της αγάπης για την πατρίδα και την Ορθοδοξία».
Όχι αν. Είναι δυνατόν!
Αμήν.