Παράθυρο logo
Ευρωεκλογές στο διαδίκτυο
Δημοσιεύθηκε 17.03.2014 12:24
Ευρωεκλογές στο διαδίκτυο

@valia_kaimaki

Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το 2009, είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από το Ευρωκοινοβούλιο να διεξαχθεί η προεκλογική καμπάνια χρησιμοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν η πρώτη φορά που η επίσημη καμπάνια των Ευρωεκλογών συμπεριελάμβανε το διαδίκτυο. Εκτός των δικτυακών τόπων του Κοινοβουλίου που περιέλαβαν ειδικά αφιερώματα για τις Ευρωεκλογές, δημιουργήθηκαν ιστοσελίδες σε πολλές ηλεκτρονικές πλατφόρμες.


Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν οκτώ ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία των ευρωεκλογών και τον ρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει στην καθημερινή ζωή στην Κοινότητα. Πέρα από τον κλασικό δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ειδικό τμήμα που δημιουργήθηκε για τις Ευρωεκλογές [www.ekloges2009.eu], το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [europarltv] και τις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργήθηκαν στο YouTube, το Flickr, το Facebook, το MySpace και το Twitter. Η δημιουργία προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα προηγούμενα, απευθύνονται κυρίως σε νεαρούς ψηφοφόρους, χρήστες των μέσων αυτών, όπως δηλώνεται και στον ιστότοπο του οργάνου.


Το «ειδικό» τμήμα ήταν μια πλατφόρμα, το URL της οποίας προσαρμόστηκε στη γλώσσα κάθε χώρας μέλους. Για παράδειγμα, ο επισκέπτης από την Ελλάδα πληκτρολογούσε www.ekloges2009.eu, ο επισκέπτης από την Ιταλία www.elezioni2009.eu, ενώ από τη Σουηδία www.val2009.eu. Η πλατφόρμα περιελάμβανε τις νεότερες ανακοινώσεις, την επικοινωνιακή εκστρατεία, τα μέσα αυτής, όπως ακόμα και ιστορικά στοιχεία για τις εκλογές στο παρελθόν, καθώς και πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Είχα ζητήσει τότε από μια φοιτήτριά μου, για την πτυχιακή της, να παρακολουθήσει την καμπάνια και να κάνει μια κριτική θεώρηση. Δεν φαντάζεστε την έκπληξή μου, όταν στο 100σέλιδο πόνημά της ανακάλυψα απίθανα πράγματα, που ούτε κι εγώ, ως «βαρύς» χρήστης του διαδικτύου δεν είχα δει ποτέ. Για παράδειγμα, είχαν φτιάξει choice box, «κουτιά» σε μέγεθος δωματίου που περιλάμβαναν οπτικοακουστικά μέσα, στα οποία οι πολίτες μπορούσαν να εκφράσουν τις επιλογές τους σε διάφορα θέματα, να θέσουν ερωτήσεις και να μαγνητοφωνήσουν τα μηνύματά τους. Ορισμένα από αυτά τα μηνύματα προβλήθηκαν στο τηλεοπτικό κανάλι του Κοινοβουλίου [europarltv], το YouTube και σε εξωτερικές οθόνες στις Βρυξέλλες. Τα είδε κανείς; Όχι! Κι όμως υπήρχαν!


Δεν ξέρω αν θυμάστε και τα τηλεοπτικά σποτ. Στην ελληνική/κυπριακή του εκδοχή συμμετείχαν ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης και η παρουσιάστρια Ρίκα Βαγιάννη. Το σποτ έδειχνε ανθρώπους σε ένα φανταστικό τηλεοπτικό στούντιο να εκφωνούν ειδήσεις που θα ήθελαν να ακούσουν. Ο βασικός του ισχυρισμός ήταν ότι, παρά τον αναληθή χαρακτήρα των ειδήσεων αυτών, οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές ειδήσεις προσερχόμενοι στις κάλπες. Εγώ δεν το θυμάμαι, πάντως.


Για τις επικείμενες ευρωεκλογές, οι σελίδες είναι πολύ πιο πλούσιες. Ας πάρουμε για παράδειγμα το YouTube. Υπάρχει πλέον κανάλι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν, του Μπαρόζο ειδικότερα, του βαν Ρομπάι καθώς και όλων των πολιτικών ομάδων. Και ο κόσμος τα επισκέπτεται. Μόνο την τηλεοπτική διαφήμιση στην ελληνική γλώσσα, η οποία προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν, την έχουν μέχρι σήμερα δει πάνω από 400.000 χρήστες.


Για θεσμικό βίντεο, είναι υψηλός αριθμός.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, λοιπόν, ότι η διαδικτυακή καμπάνια δεν θα πάει εντελώς άπατη αυτήν τη φορά. Τα εργαλεία είναι πιο συγκεκριμένα, με κορυφαία το Facebook, το Twitter και το YouTube, ενώ ο κόσμος είχε τον χρόνο να τα γνωρίσει. Η σελίδα στο Facebook, γα παράδειγμα, έχει ήδη 1,3 εκατ. Likes, δεν ξεκινάει από το μηδέν ή σχεδόν από το μηδέν όπως πριν από πέντε χρόνια.
Το αν θα είναι επιτυχημένη, όμως, ή όχι είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.