Γράφει η Νάσα Παταπίου
Σε λίγες μέρες, στις 25 Απριλίου, εορτάζει ο άγιος ευαγγελιστής Μάρκος, ο άρρηκτα συνδεδεμένος άγιος με την ιστορία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας
Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της Βενετίας είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου του έτους 421 μ.Χ. Το έτος 828, τέσσερις περίπου αιώνες μετά, είχε μεταφερθεί στη Βενετία το λείψανο του ευαγγελιστή Μάρκου από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο άγιος Μάρκος από τότε αναγνωρίστηκε ως προστάτης άγιος της Βενετίας, αντικαθιστώντας τον Βυζαντινό άγιο Θεόδωρο, και έγινε σύμβολο της αυτονόμησης απέναντι στο Βυζάντιο. Έκτοτε το έμβλημα της Βενετίας έως την κατάλυσή της, δηλαδή ο φτερωτός λέοντας με το ανοικτό ευαγγέλιο, απευθύνεται στον προστάτη άγιο Μάρκο, αφού σ' αυτό είναι χαραγμένα τα λόγια: "Ειρήνη σε σένα, Μάρκε ευαγγελιστή μου (Pax tibi Marce evangelista meus)".
Ο άγιος Μάρκος είναι ο ευαγγελιστής-συγγραφέας του δεύτερου στην κατάταξη ευαγγελίου, ακόλουθος και συνεργάτης τόσο του αποστόλου Παύλου όσο και του αποστόλου Πέτρου. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Ιερουσαλήμ και είχε λάβει αξιόλογη εγκύκλια παιδεία. Πολύ πιθανόν στην οικία του εύπορου Μάρκου να είχε τελεστεί και ο τελευταίος μυστικός δείπνος του Χριστού με τους μαθητές του, αν και ο Μάρκος ομιλεί αόριστα για τον οικοδεσπότη. Υποστηρίζεται επίσης από την πρώιμη εκκλησιαστική παράδοση ότι ο Μάρκος παρακολούθησε τα τελευταία γεγονότα της δημόσιας δράσης του Κυρίου και θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον νεαρό που παρευρίσκεται στον κήπο της Γεθσημανή κατά τη σύλληψη του Χριστού.
Ο προστάτης άγιος της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας δοξάστηκε και τιμήθηκε δεόντως από τους Βενετούς, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στις βενετοκρατούμενες περιοχές κατά τη διάρκεια του βίου της θαλασσινής πολιτείας με γιορτές, αγωνίσματα ή τιμητικές διακρίσεις που απένειμε η Γαληνοτάτη. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι και αυτή η βασίλισσα της Κύπρου, η Ενετή Κατερίνα Κορνάρο, κατά τη Δημοκρατία της Βενετίας, υιοθετήθηκε από τον άγιο Μάρκο, προτού αναχωρήσει για την Κύπρο να παντρευτεί τον βασιλιά της μεγαλονήσου Ιάκωβο Β΄ Lusignan. Η Γαληνοτάτη απένειμε τιμές χρίοντας ως ιππότες του αγίου Μάρκου όσους είχαν ευεργετήσει ή προσφέρει υπηρεσίες στην ίδια. Οι ανδρείοι stradioti, δηλαδή τα μέλη του ελαφρού ιππικού που χρησιμοποίησε η Βενετία στη διεξαγωγή των πολέμων της κυρίως κατά των Οθωμανών, πολεμούσαν κάτω από το λάβαρό της με τον άγιο Μάρκο και όταν ορμούσαν στις μάχες κραύγαζαν Μάρκο, Μάρκο και άγιε Γεώργιε, άγιε Γεώργιε.
Γιορτές και αγωνίσματα στις 25 Απριλίου