Παράθυρο logo
Αρχεία Sony: Κλοπή ή αποκάλυψη;
Δημοσιεύθηκε 27.04.2015
Αρχεία Sony: Κλοπή ή αποκάλυψη;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Πολλοί από εσάς πιθανόν να θυμάστε το σίριαλ με τους χάκερς και την εταιρεία Sony Pictures, σίριαλ που παίχτηκε στα τέλη του 2014. Μια βραδιά του Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι της εταιρείας που προσπάθησαν να μπουν στους υπολογιστές τους ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι υπολογιστές είχαν αχρηστευτεί εντελώς και έδειχναν στην οθόνη μια σειρά από διευθύνσεις URL και ένα απειλητικό μήνυμα από ομάδα χάκερς με όνομα #GOP [Guardians of Peace]. Η ομάδα είχε καταλάβει και δεκάδες λογαριασμούς της Sony στο twitter όπου προέβαλλε τα ίδια μηνύματα. Οι χάκερς κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικό αριθμό ευαίσθητων αρχείων της Sony Pictures [σε συμπιεσμένη μορφή .zip] και απείλησαν να τα δημοσιεύσουν. Λίγες ημέρες μετά, οι "Φύλακες της Ειρήνης" απείλησαν πως θα διαρρεύσουν τα έγγραφα, εάν η Sony δεν ακύρωνε την προγραμματισμένη για την ημέρα των Χριστουγέννων προβολή της ταινίας "The Interview". Η ταινία, η οποία δεν προβλήθηκε ποτέ, ήταν μια παρωδία φανταστικού σεναρίου όπου η αμερικανική CIA προσλαμβάνει δυο δημοσιογράφους οι οποίοι με το πρόσχημα της συνέντευξης μεταβαίνουν στη Βόρεια Κορέα για να δολοφονήσουν τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Μια μεγάλη συζήτηση είχε ξεσπάσει τότε για το κατά πόσον προσβάλλεται η ελευθερία του λόγου και εάν η εταιρεία θα έπρεπε να έχει υποκύψει. Οι αμερικανικές αρχές στοχοποίησαν τη Βόρειο Κορέα, ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ, παρόλο που έδωσε συγχαρητήρια τους χάκερς, υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχέση μαζί τους. Για το ευρύ κοινό η υπόθεση θα έληγε εκεί εάν...
... εάν την Πέμπτη 16 Απριλίου τα WikiLeaks δεν δημοσίευαν τα εν λόγω κλεμμένα έγγραφα. 30.000 αρχεία και πάνω από 170.000 mails δόθηκαν από την ιστοσελίδα στο κοινό [https://wikileaks.org/sony/emails/]. Kαθείς μπορεί πλέον να ερευνήσει με λέξεις-κλειδιά ή με ονόματα τα έγγραφα.


Η αντίδραση της εταιρείας ήταν άμεση και σφοδρή. Καταδίκασε τη δημοσίευση υποστηρίζοντας ότι το WikiLeaks βοηθά τους χάκερς να δημοσιεύσουν πληροφορίες που είναι κλεμμένες και προσωπικές. Η κλοπή αφορά περισσότερους από 47.000 υπαλλήλους και συνεργάτες της εταιρείας. Ήταν μια "εγκληματική κακόβουλη πράξη και καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη δημοσίευση από τα WikiLeaks κλεμμένων πληροφοριών που αφορούν τους υπαλλήλους".


Το WikiLeaks από την πλευρά του θεωρεί ότι πρόκειται για πληροφορίες που ανήκουν στοn δημόσιο τομέα: "Tα αρχεία αυτά αποκαλύπτουν την εσωτερική λειτουργία μιας πολυεθνικής εταιρείας με επιρροή", υποστήριξε σ' ένα δελτίο Τύπου.


Άλλωστε τα δεδομένα ήταν ήδη διαθέσιμα στο δίκτυο, αλλά έπρεπε να τα κατεβάσει κανείς και στη συνέχεια ήταν σχεδόν αδύνατοn να τα επεξεργαστεί. Τα WikiLeaks κατασκεύασαν μια βάση δεδομένων και η επεξεργασία τους έγινε παιχνίδι. Τα WikiLeaks υποστηρίζουν ότι μπορεί έτσι εύκολα κανείς να αποδείξει τις δραστηριότητες λόμπινγκ της εταιρείας καθώς και τη σχέση της με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. "Η δουλειά της Sony είναι να παράγει ψυχαγωγία. Όμως, τα αρχεία δείχνουν ότι πίσω από τις κουίντες είναι μια εταιρεία με επιρροή και με σχέσεις και με τον Λευκό Οίκο -υπάρχουν περίπου 100 διευθύνσεις email της κυβέρνησης στα αρχεία- όπου έχει τη δύναμη να επηρεάζει τους νόμους και την πολιτική και με το στρατιωτικο-βιομηχανικό κατεστημένο της χώρας", τονίζει το δελτίο Τύπου.


Από την πρώτη δημοσίευση αλιεύτηκε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα της γενικής διευθύντριας Άμι Πασκάλ, στο οποίο έκανε ρατσιστικά σχόλια για τον Πρόεδρο Ομπάμα. Η Πασκάλ παραιτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει στο φως η δεύτερη δημοσίευση, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: πού τελειώνει η ιδιωτικότητα και πού αρχίζει το δημόσιο συμφέρον;