Παράθυρο logo
Ποιος "εκδίδει" τους χάκερ;
Δημοσιεύθηκε 03.08.2015
Ποιος "εκδίδει" τους χάκερ;

Γράφει η Βάλια Καιμάκη/valia@inrec.gr 

Ποιο είδος χάκινγκ "πονάει" περισσότερο; Προφανώς αυτό που δεν μπορείς να πιάσεις. Γιατί ο δράστης βρίσκεται εκτός συνόρων. Τα τελευταία χρόνια νεαροί υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου επιτέθηκαν στους πέρα του Ατλαντικού συμμάχους της χώρας τους προκαλώντας πονοκέφαλο ένθεν και ένθεν. Πρώτος ο Γκάρι Μακίνον, γνωστός με το ιντερνετικό ψευδώνυμο "Σόλο". Ο "Σόλο" ήταν ο δράστης της μεγαλύτερης επίθεσης σε στρατιωτικούς στόχους όλων των εποχών, Το κατηγορητήριο υποστήριζε ότι σε μια περίοδο 13 μηνών από τον Φεβρουάριο του 2002 έως τον Μάρτιο του 2002 εισέβαλε παράνομα σε 97 υπολογιστές του αμερικανικού στρατού και της NASA.


Ο Μακίνον, από την πλευρά του, επέμεινε ότι απλώς έψαχνε πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, διέγραψε σημαντικά αρχεία αχρηστεύοντας περίπου 300 υπολογιστές και κάνοντας ζημιές 700 χιλιάδων δολαρίων, κατηγορίες που μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 60 χρόνια. Ο σκωτσέζικης καταγωγής Μακίνον διεξήγαγε μια δεκάχρονη δικαστική μάχη για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. Και την κέρδισε. Παρά τη νίκη του δεν μπορεί πάντως να ταξιδέψει εκτός χώρας, αφού το ένταλμα είναι ακόμα σε ισχύ.


Ένα μεγάλο κίνημα δημιουργήθηκε στη Βρετανία, μέσω της ιστοσελίδας http://freegary.org.uk/, η οποία σήμερα λειτουργεί "διαφημιστικά" για τις δραστηριότητες του Μακίνον. Είναι πλέον ιδιοκτήτης της εταιρείας SmallSEO, η οποία προσφέρει υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Για περίπου 250 λίρες ο πρώην χάκερ υπόσχεται απτά αποτελέσματα. Κι αυτό όταν δεν γράφει τραγούδια για μικρές ταινίες όπως το LunarGirl.


Αρωγός στην περιπέτειά του ήταν η μητέρα του, Τζάνις Σαρπ, η οποία "βοήθησε" μ' ένα βιβλίο, το "Σώστε τον Γκάρι Μακίνον: η ιστορία μιας μητέρας". Η ταμπλόιντ εφημερίδα "DailyMail" δημοσίευσε δακρύβρεχτα αποσπάσματα για το βλαστάρι της με "τάσεις αυτοκτονίας" και σύνδρομο Άσπεργκερ και για το πόσο βοήθησε η εφημερίδα στη σωτηρία του. Και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.


Εκτός από την Τζάνις Σαρπ, ενεργό ρόλο στην υπόθεση του γιου της έπαιξε και η Τζούλια Ο'Ντούγιερ. Ο νεαρός φοιτητής Ρίτσαρντ κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, γιατί είχε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων και αναγκάστηκε να υπογράψει, το 2012, μια συμφωνία με δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο νεαρός είχε συλληφθεί στο Σέφιλντ από τη λονδρέζικη αστυνομία και με συνοπτικές διαδικασίες στάλθηκε στις αμερικανικές αρχές, όπου αναγκάστηκε να πληρώσει 20 χιλιάδες λίρες σε αντάλλαγμα της ελευθερίας του. Ο ιδρυτής της WikipediaΤζίμι Γουέιλ ξεκίνησε μια σημαντική καμπάνια υπέρ του Ρίτσαρντ και σε άρθρο του στον "Guardian" τον περιέγραψε ως "το ανθρώπινο πρόσωπο" μιας πλανητικής μάχης ανάμεσα στη βιομηχανία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, από τη μία, και του κοινού από την άλλη. Περισσότεροι από 253 χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν εναντίον της έκδοσης του Ο'Ντούγιερ, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε όπως ο Μακίνον.


Οι δύο μητέρες "βγήκαν μπροστά" όταν, πριν από δύο χρόνια, συνελήφθη ένας τρίτος Βρετανός νεαρός, γιος πάστορα στο Σάφολκ, ο Λόρι Λαβ. "Δεν είναι τρομοκράτες, είναι τεχνοφρικιά", υποστήριξαν οι μανάδες και πρόσθεσαν ότι οι αμερικανικές αρχές τα έχουν βάλει με τη βρετανική νεολαία. Ο Λαβ εκτίει σήμερα ποινή στη Βρετανία, αλλά εκκρεμούν ακόμα οι κατηγορίες που του έχει αποδώσει η αμερικανική δικαιοσύνη.
Όλα τα παραπάνω σκιάζονται, φυσικά, από τις υποθέσεις του Τζούλιαν Ασάνζ, που βρίσκεται περιορισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, και του Εντ Σνόουντεν που έχει βρει καταφύγιο στη Μόσχα. Δεν πρόκειται βέβαια για χάκερ με τη στενή έννοια του όρου, ωστόσο, όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ δεν έχουν πάντα τον δρόμο ανοιχτό να καταδικάζουν και να φυλακίζουν όποιον θεωρούν εχθρό τους.