Νίκος Γαζετάς | Εξέλιξη μέσω της γνώσης και της διαρκούς εκπαίδευσης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.2.2017

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk


"Η εκπαιδευτική αλλά και η δημιουργική διαδικασία είναι λίγο σαν ψυχοθεραπεία", σημειώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Νίκος Γαζετάς, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο τον ερχόμενο Μάρτη στο πλαίσιο της συνάντησης σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας Κύπρου, για να δώσει ένα εργαστήρι πάνω στο photoshop.


"Η εκπαίδευση είναι το διαβατήριο για το μέλλον, γιατί το αύριο ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα". Αν και έχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια από τότε που ο Μάλκολμ Χ διακήρυττε την αξία της εκπαίδευσης, τα λόγια του παραμένουν επίκαιρα μέχρι και σήμερα. Πιστός στη λογική αυτή ο Νίκος Γαζετάς υπηρετεί την οπτική επικοινωνία, τόσο από τη θέση του εκπαιδευτή, όσο και από εκείνη του σχεδιαστή. Τις γνώσεις και τις σκέψεις του θέλησε να μοιραστεί μαζί μας.


Ως Adobe Certified Expert και Instructor, εκπαιδεύεις επαγγελματίες και ερασιτέχνες στο Photoshop, στο InDesign, στο Illustrator και στο Lightroom, αλλά παράλληλα εργάζεσαι και ως σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας. Ποιο είναι το όφελος, προσωπικό ή και επαγγελματικό, που σε ωθεί να υπηρετείς αυτόν τον διπλό ρόλο;


Έχοντας δύο τελείως διαφορετικούς επαγγελματικούς ρόλους στη ζωή μου, το όφελος είναι διπλό. Βέβαια αυτό πάει πακέτο και με διπλό κόπο και κούραση, αλλά δεν σημαίνει ότι έχω μετανιώσει ούτε στο ελάχιστο για αυτή μου την απόφαση. Είμαι ένας άνθρωπος φιλομαθής και προσπαθώ στον ελεύθερο χρόνο μου να ενημερώνομαι πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με τη γραφιστική και όχι μόνο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που συνηθίζω να λέω είναι ότι δεν έχω παίξει ποτέ στη ζωή μου κάποιο videogame και αυτό γιατί το δικό μου "παιχνίδι" ήταν το Photoshop.
Η μετάδοση των γνώσεών μου σε άλλους ανθρώπους είναι κάτι το οποίο με κάνει απίστευτα χαρούμενο, ειδικά στην περίπτωση που συνδυάζεται και με τη λάμψη στα μάτια αυτών που παρακολουθούν το μάθημα, όταν τους φανερώνονται τα μυστικά του λογισμικού που διδάσκονται. Θεωρώ και τις δύο διαδικασίες εξίσου ενδοσκοπικές και δημιουργικές, που όταν γίνονται επιτυχημένα είναι σαν ένα κομμάτι του ίδιου μου του εαυτού.


Κόντρα στα κελεύσματα της ψηφιακής εποχής, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στον χώρο της μουσικής μια εντυπωσιακή αναβίωση των αναλογικών μέσων καταγραφής και αναπαραγωγής και ειδικότερα των δίσκων βινυλίου. Να αναμένουμε κάτι ανάλογο και στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας; Μήπως τελικά, παρά την κρίση των έντυπων μέσων, το παραδοσιακό χαρτί δεν έχει δώσει ακόμα την τελευταία του μάχη;


Το χαρτί είναι σαν την ταινία με τον Μπρους Γουίλις... "πολύ σκληρό για να πεθάνει"! Θεωρώ ότι παρ' όλη την ευκολία που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις, είτε μιλάμε για βιβλία είτε μιλάμε για περιοδικά και εφημερίδες, ο κόσμος, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι ακόμα έτοιμος να δεχτεί πλήρως αυτή τη μορφή. Η οθόνη υπολείπεται ακόμα κατά πολύ σε αίσθηση σε σχέση με το χαρτί. Νομίζω ότι βιαστήκαμε να θεωρήσουμε ότι το χαρτί πέθανε. Από την εμπειρία μου αυτό που έχω συμπεράνει είναι ότι τελικά χρειάζεται ένας συνδυασμός του παραδοσιακού με το μοντέρνο, ειδικά όταν μιλάμε για την εκπαίδευση.


Το 2016 συμμετείχες στο Graphic Stories Cyprus ως καθοδηγητής ενός εργαστηρίου δημιουργίας eBook, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων στους επαγγελματίες σχεδιαστές που το παρακολούθησαν. Τι απεκόμισες από την αλληλεπίδρασή σου με τους Κύπριους δημιουργούς;


Πρώτα απ' όλα να σου πω ότι πέρασα πάρα πολύ ωραία στην προηγούμενη συνάντηση, μέσα και έξω από το εργαστήριο! Αυτό που διαπίστωσα όσον αφορά τους επαγγελματίες σχεδιαστές είναι ότι υπάρχει μια δίψα για νέες γνώσεις, ακόμα και για κάτι τόσο καινούργιο όσο τα ηλεκτρονικά βιβλία ePub. Δεν είμαι σίγουρος όμως για το κατά πόσον υπάρχουν οι πηγές που να μπορέσουν να σβήσουν αυτή τη δίψα. Κατά πόσο υπάρχουν οι άνθρωποι ή οι εταιρίες που θα μπορέσουν να προσφέρουν διά βίου μάθηση μετά το τέλος των σπουδών σε κρίσιμα και καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν πάνω στην ώρα της δουλειάς. Εκεί νομίζω ότι είναι σημαντικές κάποιες προσπάθειες όπως η δική σου, έτσι ώστε να υπάρχει επιμόρφωση σε πρακτικό αλλά και θεωρητικό κομμάτι για κάποιον επαγγελματία ή φοιτητή.


Τον φετινό Μάρτιο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας Κύπρου, θα βρεθείς και πάλι στο νησί μας, αυτή την φορά για ένα προχωρημένης τεχνικής σεμινάριο επεξεργασίας φωτογραφίας με τη χρήση του Photoshop. Σκιαγράφησέ μας τη δημιουργική σου προσέγγιση σχετικά με το εργαστήριο αυτό. Τι να αναμένουμε αυτή τη φορά;


Με μια λέξη αυτό που θα πρέπει να αναμένετε είναι "μαγεία"! Ακόμα και μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια ενασχόλησής μου με το Photoshop, μένω έκπληκτος με τις δυνατότητές του. Όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ ποια είναι η δύναμη του Photoshop. Έχουμε γίνει μάρτυρες όμως και της κατάχρησης αυτής της δύναμης με αποτέλεσμα να θεωρείται το πρόγραμμα σαν ένα μέσο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Για μένα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θεωρώ ότι θα πρέπει να στοχεύουμε στη βελτίωση και όχι στην αλλαγή, διορθώνοντας τυχόν λάθη ή ατέλειες. Δεν μου αρέσει καθόλου όταν βλέπω το δέρμα σε μια φωτογραφία να έχει αλλοιωθεί εντελώς και να φαίνεται σαν να είναι πλαστικό.
Σύμφωνα με τον Ueshiba Morihei "η αποτυχία είναι το κλειδί για την επιτυχία, κάθε λάθος μας διδάσκει κάτι". Πώς εντάσσεται η φιλοσοφία αυτή στη ζωή σου, πώς αντιλαμβάνεσαι τη φράση αυτή ως εκπαιδευτής αλλά και ως σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας;


Ο μεγάλος δάσκαλος ήταν ένας άνθρωπος μεγάλης πνευματικής διαύγειας και κατά την άποψή μου είχε φτάσει σε ανώτερα επίπεδα. Αυτό φαίνεται και από την τέχνη που είχαμε την τύχη να μας αφήσει, το αϊκίντο, το οποίο μας δείχνει ότι δεν πρέπει να αντιστεκόμαστε σε αυτόν που βρίσκεται απέναντί μας αλλά να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε και οι δύο ταυτόχρονα και ισότιμα. Η φιλοσοφία της τέχνης αυτής δεν σταματάει όταν βγαίνουμε από τις σχολές μας, αλλά συνεχίζει βαθιά μέσα στην καθημερινότητα.


Θεωρώ λοιπόν ότι η επιτυχία είναι κάτι πολύ εσωτερικό και προσωπικό για τον καθένα. Πολύ σημαντικό είναι να μπορεί κάποιος να μαθαίνει από τα λάθη του, να αλλάζει και να προσαρμόζεται για να μπορέσει να φτάσει στο επόμενο επίπεδο. Ένας ασφαλής τρόπος για να μπορέσει να κάνει κάποιος λάθη είναι να πειραματίζεται πριν έρθει η ώρα της πραγματικής εφαρμογής. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζω να λέω και σε όσους παρακολουθούν μαθήματά μου, δηλαδή με άλλα λόγια "παίξτε όσο μπορείτε και κάντε όσο περισσότερα λάθη μπορείτε πριν σας εμφανιστούν σαν πραγματικά προβλήματα την ώρα της δουλειάς".


Έχοντας μια δημιουργική πορεία πολλών ετών στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας, με σημαντικές συνεργασίες και συμμετοχές σε project υψηλού επιπέδου, τι είναι αυτό που θα κράταγες από αυτές και τι θα άφηνες πίσω;
Οι μέχρι τώρα εμπειρίες στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή, καλές ή κακές, με έχουν καθορίσει ως άνθρωπο και με μαθηματική ακρίβεια με έχουν φέρει στο σημείο αυτό της ζωής μου στο οποίο βρίσκομαι τώρα. Έτσι δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι που θα άφηνα πίσω και που δεν θα ξανάκανα. Οι συνεργασίες μου σε επίπεδο εκπαιδευτικό, αλλά και σχεδιαστικό μου έδωσαν μια καλή οπτική ως προς την διαχείριση καταστάσεων σε υψηλό βαθμό. Πάντα θεωρούσα ότι και η εκπαιδευτική αλλά και η δημιουργική διαδικασία είναι λίγο σαν ψυχοθεραπεία, από την άποψη ότι και τα δύο για να τα κάνεις καλά πρέπει να βρεις τρόπους να διατηρείς την ηρεμία σου, για να μπορέσεις να αποδώσεις και να καταφέρεις να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα.


+ Εργαστήρι "Ρετούς με το Adobe Photoshop πέρα από τα βασικά" με τον Νίκο Γαζετά στον χώρο της εφημερίδας "Πολίτης" (Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 8, παλιά Λευκωσία) το Σάββατο 11 & την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017. Διάρκεια: 12 ώρες / 10:00-13:00 & 14:00-17:00. Κόστος συμμετοχής: Εarly Βird: 50 ευρώ μέχρι τις 15/02/17 και κανονική τιμή 60 ευρώ μέχρι τις 08/03/17. Γλώσσα: Ελληνικά. Για την παρακολούθηση των εργαστηρίων απαιτείται η κράτηση θέσης η οποία γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.graphicstoriescyprus.com/workshops-gr.


ΕΝΘΕΤΟ * Το χαρτί είναι σαν την ταινία με τον Μπρους Γουίλις... "πολύ σκληρό για να πεθάνει"!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ