Παράθυρο logo
Ο καθρέφτης facebook
Δημοσιεύθηκε 16.05.2016 15:22
Ο καθρέφτης facebook

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Οι συνήθειές μας στο facebook αλλάζουν. Σύμφωνα με έρευνες αμερικανικών εφημερίδων, μέσα σε έναν χρόνο οι χρήστες μείωσαν την ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών τους και των "status" με προσωπικό ύφος κατά 21%. Η ίδια η εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό, αλλά επανεπιβεβαίωσε ότι αυξάνεται ο αριθμός των αναρτήσεων γενικά ανά άτομο. Οι δύο τάσεις, βέβαια, δεν είναι ασύμβατες. Μπορεί από τη μια ο κάθε χρήστης να κάνει περισσότερες αναρτήσεις, αλλά, από την άλλη, να είναι λιγότερο προσωπικές. Και μέσα από αυτό βλέπουμε και την εξέλιξη του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης που σήμερα μετρά 1,6 δισ. χρήστες. Πλέον αναρτούν περισσότερα άρθρα του Τύπου, περισσότερα αστεία βίντεο και λιγότερες οικογενειακές φωτογραφίες, κάνουν λιγότερες περιγραφές του χθεσινοβραδινού μεθυσιού.


Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Κατ' αρχάς, άλλαξε ο κύκλος μας. Το "μεταξύ" μας των πρώτων χρόνων χάνεται σιγά-σιγά και οι "φίλοι" ανήκουν στον πολύ ευρύτερο κύκλο των γνωστών ή και των "φίλων" των "φίλων". Για όσους ξέρουν να χειρίζονται λίγο περισσότερο το facebook, οι αναρτήσεις συνοδεύονται και από σημαντικές φιλοσοφικές αναζητήσεις. "Μήπως αυτή η φωτογραφία των παιδιών δεν πρέπει να είναι δημόσια; Να τη βάλω να τη βλέπουν μόνο οι φίλοι; Ή μήπως και για τους φίλους των φίλων;" Αν δεν το έχετε δει καλά, παρατηρήστε ότι πλέον, ανεξάρτητα από τις παραμέτρους που έχετε βάλει στην αρχή [βάλατε, ή μήπως όχι;], κάθε ανάρτηση έχει τις δικές της επιλογές.


Για παράδειγμα, στο δικό μου προφίλ, που μπορούν να το βλέπουν μόνο οι φίλοι μου, επιλέγω μερικές αναρτήσεις να είναι δημόσιες και να τις βλέπουν όλοι. Η πιο απλή από τις επιλογές είναι να μην γράφει άλλος στον τοίχο σας εκτός από εσάς. Μην ξεχνάτε, βέβαια, να το "ανοίγετε" τις μέρες της γιορτής σας ή των γενεθλίων σας - και πάλι, εάν έχετε επιλέξει να φαίνεται η ημερομηνία. Την πρώτη φορά είναι συγκινητικά τόσα πολλά Χρόνια Πολλά. Από τη δεύτερη και μετά, πιθανόν να αποφασίσετε ότι έχετε καλύτερα πράγματα να κάνετε στα γενέθλιά σας από το να περάσετε τη μέρα κάνοντας like στις αναρτήσεις ανθρώπων που δεν έχετε δει ποτέ σας και οι οποίοι σας εύχονται "ολόθερμα χρόνια πολλά". Υπάρχουν επίσης επιλογές για το ποιος μπορεί να βάλει το όνομά σας σε φωτογραφία και αν αυτό θα εμφανιστεί στον τοίχο σας αυτόματα. Και πολλές πολλές άλλες.


Που και πάλι, λίγες είναι. Οι πιο πολλοί [μαζί κι εγώ] παραπονιούνται για το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα και να μας προσθέσει σε αυτήν. "Μα πώς γίνεται να μην ελέγχω τη συμμετοχή μου στις ομάδες;", με ρωτούν συχνά και έχουν απόλυτο δίκιο. Δεν φτάνει ότι μας βρίζουν από τους τοίχους τους, μας βάζουν και σε άσχετες ομάδες. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ομάδες πολιτικού περιεχομένου, εκεί τα πράγματα σοβαρεύουν και βρίσκεσαι να κουβαλάς μια ταμπέλα που δεν έχεις επιλέξει.


Η σοβαρότερη τάση, πάντως, που καταγράφεται είναι πως όλοι μας "φτιάχνουμε" σιγά-σιγά την εικόνα μας στο facebook. Πέρασε ο καιρός που γράφαμε ό,τι μας κατέβαινε στο κεφάλι. Τώρα ο καθένας φροντίζει να εκπέμπει μια συγκεκριμένη εικόνα. Εκείνος που θέλει να κάνει τον διανοούμενο αναρτά σοβαρά άρθρα. Εκείνος που θέλει να κάνει τον ωραίο αναρτά φωτογραφίες του, συνήθως στημένες selfies και η συνέχεια... στο inbox. Εκείνος που θέλει να κάνει τον δημοφιλή βάζει βιντεάκια με γατούλες και μωρά για να μαζεύει like.


Ελπίζω η τάση αυτή να οδηγήσει και τους πάμπολλους τρελαμένους να μαζέψουν κάπως την κακεντρέχειά τους και να σταματήσουν να βρίζουν. Δυστυχώς υπάρχει πολύς θυμός μαζεμένος και το facebook είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ξεσπάσεις. Όχι όμως εις βάρος του δίπλα, βρε παιδιά.