Παράθυρο logo
Από τα τάπερ στο facebook
Δημοσιεύθηκε 23.05.2016 12:28
Από τα τάπερ στο facebook

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Ένα "τάπερ πάρτι" θα το 'χετε υποστεί. Κι αν δεν έχετε υποστεί το τάπερ, θα έχετε υποστεί καλλυντικά. Ή τα άλλα τα υγιεινά προϊόντα. Ή σίγουρα μια φίλη που φτιάχνει κοσμήματα. Και το άλλο με τα προϊόντα αδυνατίσματος;
Δεν υπάρχει κανείς που να την έχει γλυτώσει, μερικές φορές και το διάλειμμα στη δουλειά έχει μετατραπεί σε μαρτύριο. Θυμάμαι τις καλές εποχές που πέρναγε από το γραφείο και η κυρία με τα ρούχα και η άλλη με τις σαγιονάρες με τις χάντρες, α, να μην ξεχάσω και τον κύριο Γιώργο με τα δερμάτινα απ' ευθείας από τους γουναράδες της Βόρειας Ελλάδας. Αυτά μπορείτε να τα ξεχάσετε εντελώς, τα πάρτι κλείνονται πλέον μέσω facebook. Ευκαιρία να γνωριστούμε κιόλας αν είμαστε "φίλες" μόνο εκεί. Ένα ραντεβού σε σπίτι και η φίλη μας μετατρέπεται σε πωλήτρια προϊόντων, που μπορεί να είναι αιθέρια έλαια ή καλλυντικά ή ακόμα και sex toys. Γιατί δεν άλλαξε μόνο ο τρόπος πώλησης, αλλά διευρύνθηκε και ιδιαίτερα η γκάμα των προϊόντων.


Η αλήθεια είναι πως στο facebook αρχίζει να δημιουργείται κι ένας συνεχώς διευρυνόμενος "κλειστός κύκλος". Όλο και περισσότεροι επιλέγουν να δημιουργούν κλειστές ή ανοιχτές ομάδες για να προωθήσουν δράσεις ή να συνεννοηθούν για γεγονότα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όσο ένα πάρτι έκπληξη ή ένας γάμος.


Στις ΗΠΑ, το φαινόμενο του MLM [Multilevel marketing] έχει πραγματικά μεγάλες διαστάσεις. Περίπου μία στις επτά οικογένειες έχει ένα μέλος που ασχολείται με τις άμεσες πωλήσεις [σε δίκτυα φίλων], με το 92% να είναι γυναίκες. Και αυτό από την εποχή που η μητέρα των άμεσων πωλήσεων Μπράουνι Ουάιζ κάλεσε "50 νοικοκυρές σαν κι εμένα" σε επίδειξη των πλαστικών δοχείων του Ερλ Τάπερ. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1954, 20 εκατ. Αμερικανίδες πήγαιναν σε "πάρτι πωλήσεων" σε σπίτια κάθε χρόνο.


Οι πωλήσεις αυτού του είδους ταιριάζουν στις γυναίκες οι οποίες θέλουν να εργαστούν αλλά δεν έχουν την δυνατότητα, κυρίως γιατί μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη, ωστόσο, ήταν η σχέση εργασίας με τη μητέρα εταιρεία και γι' αυτό η ανταπόκριση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στις ΗΠΑ. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει φυσικά και σήμερα σε αυτού του είδους της πωλήσεις, ποια είναι η εργασιακή σχέση του πλασιέ με τη μητέρα εταιρεία; Ο αγοραστής λαμβάνει το προϊόν που παρήγγειλε με το ταχυδρομείο και μέσα υπάρχει και η απόδειξη, αν βέβαια δεν πρόκειται για "χειροτεχνήματα" παντός είδους που κυκλοφορούν στη "μαύρη αγορά".


Οι δυσκολίες δεν σταματούν εκεί. Συνήθως για να ξεκινήσεις να είσαι πλασιέ MLM θα πρέπει ν' αγοράσεις ένα αρχικό πακέτο, το οποίο κοστίζει 150-200 ευρώ για να έχεις δείγματα. Και μετά, ανάλογα με τις παραγγελίες που θα γίνουν, ο πωλητής κερδίζει είτε προμήθεια είτε δωρεάν προϊόντα από αυτά που πουλάει. Δεν είναι λίγες, όμως, οι κυρίες, οι οποίες ανακάλυψαν ότι δεν έχουν κανένα ταλέντο στις πωλήσεις και που τελικά πλήρωσαν και το πακέτο από την τσέπη τους. Οι πιο "καπάτσες" οργανώνουν άλλες φίλες και παίρνουν προμήθεια και από τις δικές τους πωλήσεις. Γι' αυτό τόσες και τόσες φορές μάς κυνηγάνε, όχι για να πουλήσουν, αλλά για να μας πείσουν να γίνουμε πλασιέ.


Κι εκεί εμείς αντιδρούμε. Μπλοκάρουμε τη "φίλη", δεν απαντάμε στο inbox ή και στο τηλέφωνο. Η κοινωνική δραστηριότητα που αναπτύσσεται χάρη στα πρώτα πάρτι καταλήγει κάποιες φορές ακόμα και σε αποκλεισμό. Γι' αυτό όταν έρθει η σειρά σας να σας καλέσουν σε τέτοιο πάρτι, σκεφτείτε πρώτα τα υπέρ και τα κατά πριν κλικάρετε στο "θα συμμετέχω".