Παράθυρο logo
Που είναι η υβριδική τηλεόραση;
Δημοσιεύθηκε 12.06.2017 12:46
Που είναι η υβριδική τηλεόραση;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr


Το μέλλον της τηλεόρασης είναι υβριδικό. Νομίζω ότι σήμερα, το 2017 μπορούμε πια να το διαβεβαιώσουμε. Πριν από αρκετά χρόνια, τεχνολογικούς αιώνες, αλλά μόνο 20 σύμφωνα με το ανθρώπινο ημερολόγιο, οι γκουρού της τεχνολογίας τσακώνονταν. "Ποιο θα υπερισχύσει, η τηλεόραση ή ο υπολογιστής", μάλωναν. Στα 20 αυτά χρόνια διαψεύστηκαν όλοι. Το κινητό τηλέφωνο υπερίσχυσε. Σήμερα ζεις και χωρίς τηλεόραση, ζεις και χωρίς υπολογιστή, όχι όμως χωρίς το κινητό σου το οποίο συνδυάζει και τα δύο και προσφέρει ακόμα περισσότερα. Θέλω να μείνω σ' εκείνη την εποχή, στα μέσα της δεκαετίας του '90 όταν η τηλεόραση προσπαθούσε ν' αποδείξει το πόσο μπροστά τεχνολογικά ήταν. Μας έδειχναν λοιπόν εφαρμογές όπου όταν έβλεπες μια διαφήμιση, πάταγες ένα κουμπί στο τηλεκοντρόλ και ερχόταν το προϊόν στο σπίτι σου. Ή άλλη εφαρμογή με την οποία την ώρα που η αγαπημένη σου ομάδα έβαζε γκολ επέλεγες -από το τηλεκοντρόλ και πάλι- μια άλλη κάμερα, μια άλλη γωνία λήψης για να το ευχαριστηθείς περισσότερο ή για να τσεκάρεις ότι δεν ήταν οφ σάιτ.


Τα είχα δει όλα, σε πειραματικό στάδιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1995.
Έχετε χρησιμοποιήσει εσείς καμιά τέτοια εφαρμογή; Όχι βέβαια, ούτε και εγώ. Η "έξυπνη" τηλεόραση ήρθε πολύ αργότερα και το μόνο πραγματικά έξυπνο που έχει είναι ότι συνδέεται στο διαδίκτυο και λειτουργεί όπως μια τεράστια οθόνη κινητού στο σαλόνι μας. Άλλωστε για πολλούς αυτό είναι η τηλεόραση, πια. Ένα μεγάλο κουτί στο σαλόνι που είτε μεταδίδει το πρόγραμμα της επίγειας εκπομπής, είτε της δορυφορικής, είτε σερφάρει στο διαδίκτυο, είτε συνδέεται με τις εφαρμογές των παρόχων περιεχομένου όπως το Netflix ή την Amazon που αποτελούν πια τη σύγχρονη (μη) καλωδιακή τηλεόραση.


Είναι αυτή η υβριδική τηλεόραση; Όπως θα μας έλεγαν οι ειδικοί δεν είναι αυτή η υβριδική αλλά είναι η υποδομή της. Στην πραγματικότητα είναι μια διαφορετική τεχνολογία, η οποία, όμως χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την μετάδοση του περιεχομένου. Ωστόσο μοιάζει αρκετά με όσα περιέγραψα παραπάνω, για τις γωνίες λήψης, για παράδειγμα. Και όλα αυτά ενώ έχουμε ήδη περάσει στην εποχή της δεύτερης οθόνης. Είμαι σίγουρη ότι θα έχετε δει και τα δικά σας παιδιά να βλέπουν τηλεόραση και ταυτόχρονα να έχουν το τάμπλετ ή το κινητό στο χέρι και να παρακολουθούν κάτι άλλο εκεί. Το επόμενο βήμα της υβριδικής τηλεόρασης είναι, όντως, να δίνει τη δυνατότητα να προβάλλεται άλλο περιεχόμενο σε οθόνη φορητής συσκευής, ενώ στην τηλεόραση παίζεται το επιθυμητό περιεχόμενο.


Για παράδειγμα στο Super Bowl του 2017 στις ΗΠΑ( και χρησιμοποιώ το παράδειγμα του Super Bowl αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός στη χώρα, παρ' όλο που σε μας τους Ευρωπαίους δεν λέει τίποτα) 111,3 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν φέτος ζωντανά τον τελικό του αμερικανικού φούτμπολ που αποτελεί και μια μεγάλη φιέστα για την διαφήμιση -οι διαφημιστές σκοτώνονται για ν' αγοράσουν χρόνο. Μόνο το 20% απλώς έβλεπε τηλεόραση. Το 73% χρησιμοποιούσε και μια ακόμα συσκευή, κυρίως κινητό τηλέφωνο και ένα θαρραλέο 7% και τρίτη συσκευή. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, για τη βιομηχανία των μέσων και της ψυχαγωγίας το 2017 περίπου το 60% των χρηστών χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι καταναλωτές Video on Demand θα φτάσουν τα 209 εκατ. το 2021, από 181 εκατ. που ήταν το 2015. Οι Μιλένιαλς δείχνουν μια προτίμηση σε περιεχόμενο συντομότερου μήκους περίπου 6-10 λεπτά. Οι παραγωγοί περιεχομένου έχουν αναπτύξει μια πρωτόγνωρη σχέση με το κοινό. Ωραία όλα αυτά. Αλλά, τότε, γιατί ανοίγω την τηλεόραση και παίζει μόνο τις ίδιες παλιές βλακείες; Πού είναι η υβριδική μου;