Το καλό της επένδυσης

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 8.8.2017

Θέμα ανάδειξης και αξιοποίησης του ψηφιδωτού της ρωμαϊκής περιόδου που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή και το οποίο ανακαλύφθηκε πριν έναν χρόνο στην οδό Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα, κατά τις εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, τέθηκε θέμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την επίσκεψή του στην πόλη του Ζήνωνα. Το θέμα έθεσε, έλεγε η ειδησεογραφία, η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, ωστόσο κι άλλοι βουλευτές της Λάρνακας από καιρού εις καιρόν υπενθυμίζουν τα ψηφιδωτά που παραμένουν στο υπέδαφος της Λάρνακας. Η κ. Δημητρίου, λοιπόν, έθεσε στον ΠτΔ το θέμα επιχειρηματολογώντας ότι στόχος της αξιοποίησης και ανάδειξης της ιστορίας της Λάρνακας είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών με πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Δεν τίθεται, δηλαδή, θέμα σεβασμού προς την ιστορία της Λάρνακας και διαφύλαξής της, ή και ανάδειξης, απλά, ενός έργου τέχνης που αποκαλύπτει πολλά για το ποιοι ήμασταν. Να ομορφύνει η πόλη. Κάτι. – Τουρισμό, Πρόεδρε, θα φέρει τουρισμό!


Και όταν λέμε τη λέξη τουρισμός, είναι γνωστό ότι βγαίνει εκείνο το σημαδάκι του ευρώ στα μάτια μας. Σκέφτομαι ότι το επιχείρημα είναι ίσως ελκυστικό στα αφτιά του Προέδρου και των τεχνοκρατών που αποφασίζουν για όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα. Και γι’ αυτό ίσως η βουλευτής το χρησιμοποίησε, για να ακούσουν οι ιθύνοντες αυτό που θέλουν να ακούσουν: το κέρδος, δηλαδή, από τα όσα σημαίνει η ανάδειξη και αξιοποίηση ενός ψηφιδωτού δαπέδου που δεν βρέθηκε στη μέση του πουθενά για να βάλουμε μια τέντα και μια περίφραξη και… καθαρίσαμε αλλά στο κέντρο της πόλης. Από την άλλη, αναρωτιέμαι πότε θα σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το σήμα του ευρώ σε ό,τι κάνουμε, επειδή “πρέπει να υπάρχει (χειροπιαστό) κέρδος” σε ό,τι κάνουμε.

Αλήθεια, ο Λαρνακέας που θα περάσει από το μελλοντικό αξιοποιημένο και αναδεικνυόμενο χώρο του ψηφιδωτού θα κερδίσει κάτι; Θα συμβάλει το ψηφιδωτό στην ποιότητα ζωής του, θα τον εμπνεύσει, θα τον οδηγήσει κάπου αλλού; Έχει μια πρόσθετη αξία το ψηφιδωτό για όλους μας; Εγώ λέω ναι. Μετριέται αυτή η αξία; Υπολογίζεται; Γραμμένη την έχουμε, λέω επίσης.

Να, είναι όπως για την ιατρική κάνναβη, που όταν εγκρίθηκε το σχετικό νομοσχέδιο για την καλλιέργεια και διάθεσή της, ο υπουργός Υγείας χρησιμοποίησε λέξεις όπως: προσέλκυση διεθνών επενδυτών, προσέλκυση κεφαλαίου, ανάπτυξη του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, start ups, νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, ξένοι επενδυτές”. Ούτε λόγος για την ανακούφιση του πόνου του άλλου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;