Παράθυρο logo
Για το Κούριο
Δημοσιεύθηκε 18.07.2016
Για το Κούριο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Με αφορμή τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την τέως βουλευτή Μαρία Κυριακού στο αρχαίο θέατρο Κουρίου. * Αλλά και με αφορμή την επίμονη ερώτηση δημοσιογράφου σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, προς τον λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργο Φιλοθέου, "μήπως πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο τα αρχαία μνημεία κύριε Φιλοθέου; Μήπως πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο τα αρχαία μνημεία κύριε Φιλοθέου; Μήπως πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο τα αρχαία μνημεία κύριε Φιλοθέου;" [η επανάληψη για να τονιστεί η επιμονή της δημοσιογραφικής ερώτησης]


* Για την ιστορία, η απάντηση του κ. Φιλοθέου ήταν πως "εμείς [εννοώντας το Τμήμα Αρχαιοτήτων] σεβόμαστε περισσότερο από κάθε άλλον τα μνημεία]".


* Και έχει δίκαιο.


* Γενικεύοντας και έχοντας επίγνωση του στατιστικού λάθους, θα μπορούσε κανείς να πει πως πλείστοι απ' όσους αντέδρασαν για το συγκεκριμένο θέμα έχουν να πάνε στο Κούριο από αρχαιοτάτων χρόνων.


* Το θέμα δεν είναι αυτό, όμως. Η συζήτηση έγινε επί πολιτικοκοινωνικών κριτηρίων, καθώς η εκδήλωση αναδείκνυε -και η συζήτηση τόνιζε- το χάσμα ανάμεσα στην ελίτ και εμάς τους κοινούς θνητούς.


* Σε ποιον βαθμό δικαιούται ένα πρόσωπο να ενοικιάσει ένα αρχαίο μνημείο για προσωπικό σκοπό; Να ενοικιάσει, δηλαδή, το Κούριο καλή ώρα, για πάρτη του;


* Διότι συνεχώς το Κούριο ενοικιάζεται για παντός είδους εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, που, με ελεύθερη είσοδο ή εισιτήριο, παρέχουν πρόσβαση σε όλους.


* Μια από τις διαφορές, λοιπόν, μεταξύ αυτής και της άλλης εκδήλωσης, είναι το κλειστό, το μη προσβάσιμο, το "Κούριο για την πάρτη -και το πάρτι- μου".


* [Σημειώστε: Πρόσωπα ή εταιρείες δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για άδεια χρήσης καταβάλλοντας τέλος χρήσης ύψους 500 ευρώ. Ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων δικαιούται να επιβάλει και καταβολή εγγύησης ύψους 850 ευρώ. Φαγητό και ποτό είναι επιτρεπτά αν παρέχει σχετική άδεια ο άρχων του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο εκάστοτε διευθυντής/ντρια]


* Εν τέλει, τι θέλουμε να είναι το Κούριο; Ένα μνημείο που θα επισκέπτονται όλοι και θα το θαυμάζουν, αλλά μέχρι εκεί; Θέλουμε να γίνονται και κάποιες εκδηλώσεις; Θέλουμε να γίνονται μόνο ανοιχτές εκδηλώσεις και καμία ιδιωτική;


* Προσωπικά θεωρώ ότι τα μνημεία πρέπει να είναι ζωντανοί οργανισμοί. Να μην αφήνονται στην απομόνωση, να μην θεωρούνται απρόσιτοι χώροι, να είναι ανοιχτοί σε όλους, όσο επιτρέπει η σωστή διαχείριση και η συντήρησή τους για να υπάρχουν και μετά από μας, όπως υπήρχαν και πριν από μας.


* Στην πάμπλουτη από Ιστορία νήσο Κύπρο τα κονδύλια για τη συντήρηση, την προστασία, την προώθηση και ανάδειξη αυτής της πλούσιας Ιστορίας είναι πάμπτωχα.


* Είναι η ενοικίαση αυτών των χώρων ένας τρόπος για να εξασφαλίζονται κάποια λεφτά για τη συντήρησή τους; Αν ναι, τότε δεν μπορεί να σταματήσει η ενοικίαση. Ακόμη και σε ιδιώτες.


* Ακούγεται λύση του... φιλελεύθερου μοντέλου και δεν μας αρέσει;


* Τότε να απαιτήσουμε το κράτος να συντηρεί αυτά τα μνημεία. Να απαιτήσουμε να αυξηθεί το κονδύλι του Τμήματος Αρχαιοτήτων, να απαιτήσουμε την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου από το κράτος.


* Και να απαιτήσουμε τα όποια έσοδα των μουσείων, να μην πηγαίνουν στο Πάγιο Ταμείο του κράτους, αλλά στα ίδια τα μουσεία.


* Να απαιτήσουμε τον σεβασμό των μνημείων όταν εμείς τα σεβόμαστε και απαιτούμε το ίδιο από το κράτος.


* Το απαιτούμε;