Η ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί εκ του μηδενός άλλους κόσμους αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Ο Άλλος κόσμος, ο κόσμος του παράδοξου και της φαντασίας, δεν είναι η never-never land, αλλά η ‘χώρα’ όπου οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες επιλογές και διλήμματα, όπως κι εμείς στον δικό μας κόσμο. Εκείνο που αλλάζει είναι η οπτική γωνία, καθώς η φαντασία και ο μύθος, μεταφέροντας τα στοιχεία του πραγματικού σε έναν άλλο χώρο, τα αποξενώνουν από το καθημερινό τους νόημα.
Το Βιβλιοτρόπιο, θέλοντας να διερευνήσει τη λειτουργία του παράδοξου και της φαντασίας στη λογοτεχνία, προσκαλεί τη συγγραφέα Ιωάννα Μπουραζοπούλου, βραβευμένη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το 2024 και τον επίσης βραβευμένο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο για μία συζήτηση γύρω από την ανεπίλυτη σύγκρουση που προκύπτει από την προβληματική συνύπαρξη του πραγματικού και του αδύνατου στη λογοτεχνία.
Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες
Ιωάννα Μπουραζοπούλου (Ελλάδα) – Συγγραφέας
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε δημόσια διοίκηση και διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έχει γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και διηγήματα. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους διηγημάτων και ανθολογίες.
Το μυθιστόρημά της Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού (δε)κατα Athens Prize for Literature (2008) και κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα γαλλικά, αγγλικά και βουλγαρικά. Το 2013 η αγγλική εφημερίδα Guardian το κατέταξε στα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς.
Τη δωδεκαετία 2011-2023 έγραψε τη μυθιστορηματική τριλογία Ο Δράκος της Πρέσπας, που αποτελείται από τα βιβλία Η Κοιλάδα της Λάσπης (2014), Κεχριμπαρένια Έρημος(2019) και Η Μνήμη του Πάγου (2023). Η τριλογία απέσπασε καθώς εκδίδονταν οι τόμοι: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και Βραβείο Λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα (2015), Τιμητική Υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βαυαρίας (Award of Excellence, 2017, με φιλοξενία στη Villa Concordia, όπου γράφτηκε μεγάλο μέρος του δεύτερου τόμου) και Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Ο Αναγνώστης (2024). Το 2024, το τρίτο μέρος της τριλογίας με τον τίτλο Η Μνήμη του Πάγου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.
Δημοσθένης Παπαμάρκος (Ελλάδα) – Συγγραφέας
Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ (Εκδόσεις Πατάκη, επανέκδοση, 2020) απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης· κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα έργα του Εξημέρωση. Νεκρογραφία (2020), Η Ειρήνη του Αριστοφάνη. Μουσική κωμωδία σε σύνθεση Νίκου Κυπουργού (2022), Μεταποίηση (νέα έκδοση, 2023).
Πληροφορίες
Πέμπτη 22 Μαΐου 2025 στις 19:30
Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού
Κρατήσεις θέσεων στο 99 667599
Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Wunderart Productions, Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού