Τόσες εβδομάδες, σχεδόν το μόνο που κάνουμε είναι ν' ασχολούμαστε με Αμερικανούς, Ρώσους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα μπήκαν και οι Βρετανοί στον χορό. Ήθελα να μην διαβάσω, νισάφι πια, αλλά δεν γινόταν. Φαίνεται λοιπόν σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων Swansea και Berkeley, ότι ρωσικοί λογαριασμοί twitter (τα bots τους, ξέρουμε!) έστειλαν σχεδόν 45.000 μηνύματα -εντός 48 ωρών- για το Brexit τις ημέρες του δημοψηφίσματος, τα περισσότερα εκ των οποίων προέτρεπαν τους αποδέκτες να ψηφίσουν υπέρ (ωραίοι!). Πρόκειται για τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα απόδειξη περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο βουλευτής των Συντηρητικών και επικεφαλής της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την ψηφιακή πολιτική και τα ΜΜΕ Ντάμιαν Κόλινς. Η "Guardian", με βάση μια άλλη έρευνα, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αυτή τη φορά, αποκάλυψε ότι εντοπίστηκαν 419 πλαστοί λογαριασμοί twitter που προέρχονται από τη Ρωσική Υπηρεσία Έρευνας του διαδικτύου και οι οποίοι έστειλαν μηνύματα υπέρ του Brexit. Κύριο άρθρο των "Times" ζήτησε να κλείσουν τα νομικά και τεχνικά κενά που επιτρέπουν σε "ξένες δυνάμεις" να επεμβαίνουν στη βρετανική δημοκρατία, ενώ κύριο άρθρο της "Guardian" επιδοκίμασε τη σθεναρή στάση της Τερέζα Μέι έναντι της Ρωσίας.
Το πολιτικό αυτό κομμάτι θα πρέπει να μας οδηγήσει να θυμηθούμε και τι είναι ακριβώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αφιερώνουμε πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μας. Και κατά βάση (δηλαδή και κατά ύψος, πλάτος και όπως και να το δεις) είναι εταιρείες. Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε ότι οι μηνιαίοι χρήστες του facebook (δηλαδή όσοι το χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια φορά μέσα στον μήνα), έφθασαν τα 2,07 δισεκατομμύρια, αριθμός αυξημένος κατά 16%, σε σχέση με πέρσι.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι τα κέρδη της εταιρείας, στο τρίτο τρίμηνο του 2017, έφθασαν στα 4,71 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 79% έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τις προσδοκίες των επενδυτών. Αυτό έδωσε νέα ώθηση στη μετοχή του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η οποία άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ των 183 δολαρίων. Γενικότερα, οι μετοχές του facebook έχουν αυξηθεί σχεδόν 60% μέσα στο 2017, παρά τα όσα γράφονται και ξαναγράφονται για το πολιτικό κομμάτι. Κάτι που δείχνει ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι επενδυτές δεν ανησυχούν για αυξημένο πολιτικό κίνδυνο, ούτε οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι, οι οποίοι συνεχίζουν να αγοράζουν online διαφημίσεις.
Τα έσοδα τώρα του facebook έφθασαν τα 10,33 δισεκατομμύρια δολάρια στο τρίτο τρίμηνο (αύξηση 47% σε σχέση με πέρυσι) και σχεδόν όλα προέρχονταν από διαφημίσεις. Τα διαφημιστικά έσοδα του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 49% στα 10,14 δισ. δολάρια και, από αυτά, το 88% αφορούσε διαφημίσεις σε κινητές συσκευές, όλο και συχνότερα με τη μορφή βίντεο. Είχαν προηγηθεί αυξήσεις των διαφημιστικών εσόδων κατά 47% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος και κατά 51% στο πρώτο. Και αυτό παρόλο που η μέση τιμή της διαφήμισης έχει αυξηθεί κατά 35% μέσα σε ένα έτος.
Τι μας λένε οι αριθμοί αυτοί; Ότι κάθε φορά που ανεβάζουμε φωτογραφίες από το σκυλάκι ή τη γατούλα μας (ελπίζω ότι δεν ανεβάζετε τα παιδιά, ε;) κάποιοι γίνονται πλού-σι-οι. Πολύ. Μας λένε επίσης ότι το facebook έχει αρκετά χρήματα για να επενδύσει και στα καυτά ζητήματα. Και πράγματι, μετά τις ανακοινώσεις ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν πρόσθετες δαπάνες, ώστε άλλοι 10.000 άνθρωποι να παρακολουθούν το περιεχόμενο του facebook, το οποίο έχει πλέον 23.165 εργαζομένους. Αυτό είναι και το μόνο με το οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Οι αριθμοί μιλούν: Κάθε φορά που ανεβάζουμε φωτογραφίες από το σκυλάκι ή τη γατούλα μας (ελπίζω ότι δεν ανεβάζετε τα παιδιά, ε;) κάποιοι γίνονται πλού-σι-οι
