Παράθυρο logo
Άγονος γραμμή…
Δημοσιεύθηκε 19.02.2019
Άγονος γραμμή…

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα

«Άγονος γραμμή

Το δοιάκι τι έχει;

Η βάρκα γράφει κύκλους

κι ούτε ένας γλάρος!».

Το ολιγόστιχο σε μορφή χαϊκού ποίημα του Σεφέρη στριφογυρίζει στη σκέψη καθώς γυρίζω τις σελίδες της εφημερίδας «The Art Newspaper»: Παντού συμβαίνουν πολλά: Συζητήσεις σε καυτά θέματα τέχνης, μεγάλες διοργανώσεις, φιλόδοξες εκθέσεις, νέα μουσεία, νέες πινακοθήκες… Με πιάνει μελαγχολία. Πώς μπορούμε να πάρουμε έστω μία γεύση από μερικές από αυτές, ενώ είμαστε χωμένοι σε αυτήν τη μικρή γωνιά του κόσμου; Θεωρητικό το ερώτημα!

Στα καθ’ ημάς. Αν για παράδειγμα θέλει κανείς το Σαββατοκύριακο να το αξιοποιήσει κάνοντας βόλτα σε εκθέσεις, μετά από λίγη έρευνα θα καταλήξει ότι μια τέτοια πρόθεση δεν είναι εφικτή. Πού να πάει και τι καινούργιο να δει;

Μια μικρή βόλτα (διαδικτυακά) στο Λονδίνο επιταχύνει τη μελαγχολία. Μέχρι το καλοκαίρι οι Λονδρέζοι θα δουν τέσσερις σημαντικότατες εκθέσεις. Η Βασιλική Ακαδημία Τέχνης με την έκθεση «Bill Viola / Michelangelo: Life Death Rebirth» θα φέρει μαζί δύο καλλιτέχνες που τους χωρίζουν αιώνες: Τον μεγάλο δάσκαλο της Αναγέννησης με τον πρωτοπόρο της βίντεο τέχνης καθώς το έργο τους μιλάει για διαχρονικά και πανανθρώπινα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Νωρίς-νωρίς την άνοιξη, η Tate Britain προτείνει «Van Gogh and Britain». Αν και η οφειλόμενη τιμή στον Ολλανδό ζωγράφο δόθηκε πριν από δέκα χρόνια από τη Royal Academy, η πολυαναμενόμενη έκθεση φιλοδοξεί να δώσει μια διαφορετική ματιά στο έργο του ζωγράφου, εξετάζοντάς το σε σχέση με την παραμονή του στη Βρετανική Μητρόπολη. Λίγο πριν την ανατολή του καλοκαιριού, το Barbican αφιερώνει τους χώρους του σε μια αναδρομική έκθεση της μεγάλης ζωγράφου Lee Krasner (1908-1984), η οποία παρόλο που υπήρξε μία από τους πρωτοπόρους του αμερικανικού Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, στην Ευρώπη τουλάχιστον δεν έχει αναγνωριστεί όσο της αξίζει, μένοντας στη σκιά του συντρόφου της Jackson Pollock.

Τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ. Μέσα στο κατακαλόκαιρο (11 Ιουλίου) οι Λονδρέζοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν στην Tate Modern μια αναδρομική έκθεση του έργου του Ισλανδοδανού Olafur Eliasson. Πολλοί θα θυμούνται την εντυπωσιακή εγκατάσταση του Weather Project με τον τεράστιο ήλιο να ανατέλλει στην Turbine Hall της Tate Modern το 2003. Ο καλλιτέχνης επιστρέφει με τις μνημειώδεις εγκαταστάσεις του, κυρίως περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς και νέα έργα που εξυμνούν την τέχνη ως συλλογική εμπειρία.

Καθώς δεν επιθυμώ να προχωρήσω σε μια θεωρητική περιδιάβαση των μεγάλων εικαστικών διοργανώσεων, το επόμενο ρεπορτάζ με μαγνητίζει: «Νέα μουσεία ανοίγουν το 2019»: Το National Museum of Qatar, Doha, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα του Louvre Abu Dhabi Jean Nouvel [και της δικής μας Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου], του οποίου η εντυπωσιακή φόρμα είναι εμπνευσμένη από τα ρόδα της ερήμου [φωτογραφία]. Στη Σαγκάη θα ανοίξει παράρτημα το Γαλλικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Pompidou, σε συνεργασία με τη West Bund Group, επιχείρηση αρμόδια για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Με την πενταετή συμφωνία, το γαλλικό μουσείο θα συνδιοργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων με τη χρηματοδότηση της Σαγκάης. Το κτήριο που θα φιλοξενήσει το νέο μουσείο τέχνης West Bund Art Museum Shanghai είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα David Chipperfield.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Bauhaus, δύο μουσεία πρόκειται να ανοίξουν στο Dessau και τη Weimar, τον Σεπτέμβριο και τον Απρίλιο αντίστοιχα. Και στις δύο γερμανικές πόλεις η πρωτοπόρος σχολή τέχνης και design είχε την έδρα της τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της [Weimar 1919-1925, Dessau 1925-1932], προτού μεταφερθεί στο Βερολίνο και τελικά κλείσει οριστικά από τους ναζί το 1933.

Οι ειδήσεις συνεχίζουν να είναι καταιγιστικές. Κλείνω την εφημερίδα, κλείνω και τον υπολογιστή και αναλογίζομαι τι άραγε εμείς περιμένουμε. Χωρίς μεμψιμοιρία ή ρομαντική διάθεση αποδοχής της πραγματικότητας, αλλά με θυμό ξαναδιαβάζω τη Lee Krasner: «Μου αρέσει ο καμβάς να αναπνέει και να ζει. Σημασία έχει να είναι ζωντανός».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ, εμπνευσμένο από τα λουλούδια της ερήμου, σχεδιασμένο από τον Ζαν Νουβέλ, θα ανοίξει τις πόρτες του στις 28 Μαρτίου 2019.