Παράθυρο logo
Τι λένε για μας οι τηλεοπτικές σειρές;
Δημοσιεύθηκε 20.02.2018 10:59
Τι λένε για μας οι τηλεοπτικές σειρές;

Παρακολουθείτε Netflix; Τη διαδικτυακή πλατφόρμα με τις ταινίες και τις σειρές; Αν ναι, να ξέρετε ότι σας παρακολουθεί κι αυτή.

Για την ώρα καλοπροαίρετα. Και επεμβαίνει όταν χρειάζεται. Όπως αυτός ο νεαρός που έλαβε ένα μέιλ από τη Netflix στο οποίο σημείωναν ότι ο λογαριασμός του ήταν ενεργός συνεχώς επί μία βδομάδα και τον ρωτούσαν αν όλα είναι καλά. Η εταιρεία αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον θεατή αφού διαπίστωσε ότι είδε 188 επεισόδια του "The Office" σε μία εβδομάδα.

Το "The Office" είναι μια αμερικανική κωμική σειρά του NBC, η οποία μεταδιδόταν από τον Μάρτιο του 2005 ώς τον Μάιο του 2013. Η σειρά παρακολουθεί την καθημερινή ζωή των υπαλλήλων ενός γραφείου στο υποκατάστημα στην Πενσιλβάνια μιας φανταστικής εταιρείας χάρτου, της Dunder Mifflin. Για να γίνει αληθοφανές και να μοιάζει με ντοκιμαντέρ, τραβήχτηκε με μία κάμερα χωρίς κόσμο στο στούντιο και χωρίς "γέλια". Συνολικά μεταδόθηκαν 201 επεισόδια. Παρόλο που ο πρώτος κύκλος πέρασε σχεδόν αδιάφορα, οι επόμενοι τέσσερις πήραν διθυραμβικές κριτικές και έτσι συνέχισε μέχρι το τέλος περίπου, όταν δέχτηκε κριτική για χαμηλή πλέον ποιότητα. Υπάρχουν φήμες ότι το κανάλι σκέφτεται να δημιουργήσει έναν ακόμα κύκλο για την επόμενη σεζόν.

Η εταιρεία Netflix έστειλε μήνυμα σε έναν θεατή όταν διαπίστωσε ότι είδε 188 επεισόδια του "The Office" σε μία εβδομάδα

Ο θεατής πράγματι υποφέρει από κατάθλιψη. Όπως δήλωσε όμως στον λογαριασμό του στο Readit, αισθάνθηκε ευχάριστα ξαφνιασμένος που κάποιος, ακόμα κι αν είναι ένας άγνωστος από το εμπορικό τμήμα μιας εταιρείας, ασχολήθηκε μαζί του και ανησύχησε για την πνευματική του υγεία.
Το ότι οι εταιρείες έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα το γνωρίζουμε ή θα έπρεπε να το γνωρίζουμε. Ο τρόπος όμως που τα χρησιμοποίησε η συγκεκριμένη εταιρεία προκάλεσε αίσθηση σε όλους και όχι μόνο στον συγκεκριμένο χρήστη. Όσοι γνωρίζουν την κατάθλιψη ξέρουν ότι το να κλειδώνεσαι στο σπίτι και να βλέπεις τηλεόραση (και πιο πρόσφατα σειρές) είναι ένας κλασικός τρόπος αντιμετώπισής της. Δεν θα κάνουμε εδώ φθηνή ψυχολογία, μιλάμε απλώς για καθημερινά προβλήματα δικά μας ή των γύρω μας. Στο ίδιο πνεύμα, στις 11 Δεκεμβρίου, η εταιρεία στο twitter της είχε κάνει την εξής ανάρτηση: "Προς τους 53 ανθρώπους που παρακολουθούν το 'A Christmas Prince' κάθε μέρα επί 18 ημέρες: Ποιος σας πείραξε;".

Το "A Christmas Prince" είναι μια ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 17 Νοεμβρίου 2017. Πρόκειται για μια αμερικανική χριστουγεννιάτικη ρομαντική κομεντί. Μια ιστορία με πρίγκιπες, παρεξηγήσεις, μακρινές χώρες (που έχουν ακόμα λαμπερές αυλές) και, φυσικά, χάπι εντ. Η ανάρτηση στο twitter προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Και δεν ήταν όλοι υπέρ. Η εταιρεία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τα δεδομένα των χρηστών για να δει ποιο ήταν το πιο δημοφιλές περιεχόμενο ώστε να προετοιμάσει τις επόμενες παραγωγές. Τότε είχε διαπιστώσει ότι το περιεχόμενο που ο κόσμος έβλεπε περισσότερο ήταν εκείνο με τον Κέβιν Σπέισι ως ηθοποιό και τον Ντέιβιντ Φίνσερ ως σκηνοθέτη, ενώ οι πολιτικές σειρές του BBC είχαν μεγάλη ακροαματικότητα. Έτσι δημιούργησαν το remake της παλιάς σειράς του BBC με τους δύο αυτούς συντελεστές. Το μαντέψατε; Είναι το διάσημο "House of Cards".
Συμπέρασμα: τα δεδομένα ήταν αυτά που οδήγησαν στη δημιουργία μιας τεράστιας τηλεοπτικής (μάλλον λάθος το επίθετο πια αφού δεν έχει σχέση με την παλιά καλή γραμμική μετάδοση, αλλά δεν έχω άλλο) επιτυχίας. Δεν μπόρεσαν όμως να προβλέψουν το άδοξο τέλος της, πριν την ολοκλήρωσή της.

Λάθος συμπέρασμα. Πάλι από την αρχή: Το Netflix δεν είναι περαστική μόδα. Είναι ο τρόπος της επόμενης τηλεοπτικής (πάλι αυτό) εμπειρίας.