Παράθυρο logo
Οι γυναίκες και το ψηφιακό χάσμα
Δημοσιεύθηκε 12.03.2018 11:57
Οι γυναίκες και το ψηφιακό χάσμα

Είναι κοινό μυστικό στον χώρο της τεχνολογίας ότι ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικός απ' ό,τι δείχνουν τα ποσοστά των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, στα ερευνητικά τμήματα και γενικότερα στα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων.

Πριν μερικούς μήνες ο ιδρυτής της Αλί Μπαμπά, Τζακ Μα, προέτρεπε τους καινοτόμους επιχειρηματίες να προσλάβουν και να δώσουν ρόλο σε περισσότερες γυναίκες αν θέλουν να δουν τις επιχειρήσεις τους να αναπτύσσονται. Βέβαια και αυτός ο τεχνολογικός κλάδος, όπως και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, απέχει πολύ από το να δίνει στις γυναίκες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που αξίζουν. Οι άντρες κυριαρχούν και στην παραγωγή και στη χρήση των τεχνολογιών, με την απόσταση ανάμεσα στα δύο φύλα να μεγαλώνει αντί να μικραίνει την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη, είναι διαπιστωμένο ότι οι εταιρείες που διοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 20% αυξημένη παραγωγικότητα.

Στην Ευρώπη, μόλις το 9% των προγραμματιστών, το 19% των ηγετικών στελεχών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και το 19% των επιχειρηματιών είναι γυναίκες

Έτσι ο στόχος για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και στη δημιουργική εξέλιξη στον επαγγελματικό χώρο αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο στόχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα αναφέρεται ως ο στόχος υπ' αριθμόν 5 στην ανάπτυξη. Η επίτευξη αυτού του στόχου αποτέλεσε φέτος ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου Μobile World Congress που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη στα τέλη Φεβρουαρίου. Παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα διεύρυνσης του πεδίου ευκαιριών για τις νέες κοπέλες και τις γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής και εταιρικής δραστηριότητας.

Τον Απρίλιο του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε και ενέκρινε ένα ψήφισμα σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή. Στο ψήφισμα είχαν αναφερθεί κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη μόλις το 9% των προγραμματιστών είναι γυναίκες, ότι μόλις το 19% των ηγετικών στελεχών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών είναι γυναίκες [έναντι 45% σε άλλους τομείς υπηρεσιών] και ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 19% των επιχειρηματιών [έναντι 54% σε άλλους τομείς υπηρεσιών]. Η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των προσόντων στον τομέα των ΤΠΕ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ένταξης των γυναικών και των κοριτσιών στην αγορά εργασίας. Η αύξηση του αριθμού των γυναικών στον τομέα των ΤΠΕ, ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους τομείς, θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ενδυνάμωση και στην ανεξαρτησία των γυναικών, με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Η είσοδος περισσότερων γυναικών στον τομέα των ΤΠΕ θα μπορούσε να ενισχύσει μια αγορά στην οποία αναμένεται να σημειωθούν ελλείψεις εργατικού δυναμικού και όπου η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών θα είχε ως αποτέλεσμα ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ψήφισμα υπογράμμιζε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον εκπαιδευτικό τομέα μέσω της προώθησης του ψηφιακού γραμματισμού και της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα των ΤΠΕ. Ο τρόπος είναι η ενσωμάτωση του προγραμματισμού, των νέων μέσων και τεχνολογιών στα προγράμματα σπουδών όλων των επιπέδων καθώς και στην εξωσχολική, άτυπη και μη τυπική εκπαίδευση, και σε όλους τους τύπους εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του διδακτικού προσωπικού. Ο δε στόχος είναι η μείωση και η εξάλειψη των ελλείψεων στις ψηφιακές δεξιότητες και η ενθάρρυνση των κοριτσιών και των νέων γυναικών να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς της επιστήμης και των ΤΠΕ.

Από τότε και μέχρι σήμερα...