Την περασμένη εβδομάδα στην πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας κυριάρχησε το θέμα των ωρών εργασίας. Δεν θα σας κουράσω με πολλά απλώς θα θυμίσω ότι στην καρδιά της διαμάχης βρέθηκε το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, όπου από το 2018 εφαρμόζεται ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας. Με αυτό διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά 7%.
Όχι ότι διαφωνούσε κανείς με το συγκεκριμένο μοντέλο, Απλώς όταν έγινε αναφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι θα θεσπίσει την επταήμερη εργασία ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση αμύνθηκε λέγοντας ότι η αναφορά του ήταν σ’ ένα τέτοιο μοντέλο, εξυπηρετικό τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους.
Την ώρα λοιπόν που μαίνονταν η διαμάχη μία εντελώς διαφορετική είδηση ήταν στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης. Εδώ χρειάζεται μία μικρή παρένθεση για να θυμίσουμε ότι η μεγάλη ελληνική καπνοβιομηχανία αγοράστηκε το 2003 από τη Philip Morris International ενώ πρόσφατα έγινε μία τεράστια επένδυση ώστε να μετατραπεί το εργοστάσιο σε αποκλειστική μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το σύστημα IQOS.
Το IQOS κέρδισε γρήγορα ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη και μόλις πρόσφατα πήρε την άδεια να κυκλοφορήσει και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να υποστηρίξει λοιπόν διαφημιστικά το προϊόν της η Philip Morris, που το πιο διάσημο προϊόν της είναι η μάρκα τσιγάρων Marlboro («Έλα στη χώρα του Marlboro», το θυμάστε, πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες όλων των εποχών) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει Instagram influencers. Μόνο που «ξέχασε» ότι η διαφήμιση της δεν θα πρέπει να αναφέρεται σε νεαρά άτομα. Γιατί σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς της εταιρείας δεν θα πρέπει να γίνεται προώθηση προϊόντων καπνού με μοντέλα που είναι ή φαίνονται να είναι κάτω από 25 ετών.
Το πρακτορείο Reuters σε μία μεγάλη έρευνα του διαπίστωσε πως το πρότυπο Instagram influencers που χρησιμοποιούσε η Philip Morris ήταν νεαρές γυναίκες, λεπτές όμορφες, σέξι και με έφεση σε μια ζωή πολυτέλειας (λυπάμαι γι’ αυτές τις κοινοτυπίες αλλά δεν ξέρω πώς αλλιώς να περιγράψω ένα αδύνατο κορίτσι που, φορώντας περισσότερα κοσμήματα, απ’ ό,τι ρούχα πίνει ηδυπαθώς σαμπάνια). Οι πρέσβειρες του IQOS χρησιμοποιούσαν το #IQOSambassador και είχαν πάνω κάτω το ίδιο προφίλ σε Ιαπωνία, Ιταλία, Ελβετία, Ρωσία και Ρουμανία. Και η αλήθεια είναι ότι -εκτός από την Ρωσίδα- ήταν 25 ή λίγο πάνω, όμως φαίνονταν πολύ μικρότερες. Κάποιες είχαν δεκάδες χιλιάδες ακολούθους και λίγες πάνω από ένα εκατομμύριο.
Όμως όταν η Philip Morris κατέθεσε τα διαφημιστικά της σχέδια στην πανίσχυρη αμερικανική Food and Drugs Administration για να πάρει την άδεια κυκλοφορίας του IQOS, τα υποδείγματα διαφήμισης έδειχναν μοντέλα που φαίνονταν τουλάχιστον μια δεκαετία μεγαλύτερα από αυτά που τελικά χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters.
Ειρήσθω εν παρόδω, οι Instagram influencers πληρώνονται από τις εταιρείες των προϊόντων που διαφημίζουν από 20 δολάρια ως και 25.000 δολάρια ενώ οι καμπάνιες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και τα μηνύματα μοιάζουν όλο και περισσότερο με τις κανονικές διαφημίσεις.
Αποτέλεσμα ήταν η Philip Morris να παραδεχθεί το «λάθος», να διακόψει την καμπάνια της, για την ώρα τουλάχιστον, και να ανανεώσει την υπόσχεσή της ότι δεν χρησιμοποιεί μοντέλα κάτω των 25.
Παρά την πολύ αυστηρή νομοθεσία για την διαφήμιση καπνικών προϊόντων, οι καπνοβιομηχανίες εξακολουθούν να δαπανούν ετησίως ποσά που φτάνουν τα 8 δισ. δολάρια τον χρόνο για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Και μεγάλο μέρος από αυτά πηγαίνει στο διαδίκτυο.
