Αναγνώριση προσώπου; Όχι ευχαριστώ

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 14.5.2018

Το περίμενα ότι θα γίνουν κάπως έτσι τα πράγματα, αλλά όχι και τόσο... χάλια. Ανοίγω τον τοίχο μου και δεν βρίσκω πια τίποτα. Όχι γιατί έφυγαν οι φίλοι μου από το facebook, αλλά γιατί μάλλον βαρέθηκαν. Νομίζω ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα της Cambridge Analytica και όσα ακολούθησαν δεν ήταν πια παρά μια ευκαιρία. Καλοκαίριασε κιόλας...


Αν υποθέσουμε όμως ότι είσαστε από εκείνους που επιμένουν "προσεκτικά" τότε θα έχετε παρατηρήσει ότι πρόσφατα το facebook σάς πρότεινε να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε με ένα καινούργιο χαρακτηριστικό του: την αναγνώριση προσώπου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται στην Αμερική εδώ και αρκετό καιρό αλλά μόλις πρόσφατα ήρθε και στην Ευρώπη. Τι είναι ακριβώς; Ας δούμε πώς το ορίζει το ίδιο το facebook: "Η τεχνολογία μας αναλύει τα pixels στις φωτογραφίες που είσαστε tagged και δημιουργεί ένα template [ένα είδος μήτρας]. Όταν γίνεται ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο, τα συστήματά μας τα συγκρίνουν με το template". Όταν ο χρήστης απενεργοποιήσει την αναγνώριση προσώπου, το facebook υποτίθεται [τίποτα δεν είναι σίγουρο πια] ότι διαγράφει το template που τον αφορά.
Ο κύριος στόχος της "αναγνώρισης προσώπου" είναι για να μπορεί το facebook να κάνει ευκολότερο το tagging στους φίλους σας όταν ανεβάζουν φωτογραφίες, αλλά όχι μόνο

Πώς, όμως, χρησιμοποιείται η αναγνώριση προσώπου. Ο κύριος στόχος είναι για να μπορεί το facebook να κάνει ευκολότερο το tagging στους φίλους σας όταν ανεβάζουν φωτογραφίες. Η απλοποίηση του tagging βοηθά στο να γίνονται πιο εύκολα likes και σχόλια: δεν υπάρχει τίποτα που ν' αγαπά περισσότερο το facebook από το να κάνει τους χρήστες να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότερο. Είναι από το δικό μας like που βγάζει λεφτά. Όταν οι φίλοι σας, λοιπόν, μοιράζονται φωτογραφίες που είσαστε κι εσείς μέσα, η αναγνώριση προσώπου θα "σας προτείνει". Προσοχή όμως, ακόμα κι αν απενεργοποιήσετε την αναγνώριση προσώπου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναγίνετε ποτέ tag, απλώς ο φίλος θα πρέπει να σας βρει "χειροκίνητα" όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Μια άλλη λειτουργία της αναγνώρισης προσώπου είναι ότι μας ειδοποιεί εάν κάποιος ανεβάσει μια φωτογραφία μας, ακόμα κι αν ο χρήστης δεν μας έχει κάνει tag. Θα πάρουμε μια ειδοποίηση του τύπου: "ο τάδε ανέβασε μια φωτογραφία στην οποία μπορεί να είσαστε και σεις". Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε ή να κάνουμε μόνοι μας tag, ή να το αφήσουμε έτσι ή ακόμα να στείλουμε μήνυμα στον χρήστη [τύπου: ποιος σου είπε εσένα να με ανεβάσεις, ε;]. Είναι ίσως η πιο χρήσιμη λειτουργία. Οι αποστολείς του facebook λένε ότι έτσι θα μαθαίνουμε αμέσως τα fake accounts που μας αφορούν κι έτσι θα είμαστε πιο προστατευμένοι. Γιατί υπάρχει ειδική ειδοποίηση εάν κάποιος χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία που μοιάζει να είμαστε εμείς ως profile picture. Για τους διάσημους χρήσιμο, για μας τους υπόλοιπους κολοκύθια. Ποιος θέλει να κάνει fake account με τη φάτσα μου; Κι επίσης αυτό ισχύει αν γίνει δημόσια ή από τους φίλους μου, αν το κάνει κάποιος σε μια ομάδα ας πούμε, το facebook δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Τέλος, το facebook βοηθά να αναγνωρίσουμε ποιος είναι στη φωτογραφία εάν δεν το ξέρουμε, ακόμα κι αν δεν είναι tagged. Θα με βοηθούσε πολύ κάτι τέτοιο γιατί έχει γίνει ολόκληρος καβγάς Ελλάδα - Αμερική για έναν μπάρμπα σε μια φωτογραφία του 1970 στους Δελφούς. Οι μισοί σκίζονται ότι είναι, οι άλλοι μισοί ότι δεν είναι. Αλλά σιγά που μπορεί ν' αναγνωρίσει το facebook μια φάτσα από 50 χρόνια πριν. Άρα άκυρο.

Μπορεί τελικά η αναγνώριση προσώπου να μην είναι και τόσο κακή. Απλώς είναι ένα ακόμα "φακέλωμα" από αυτά που το προσφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ξέρει τόσο καλά να κάνει. Και ποιος πιστεύει πια για το τι κάνει τα δεδομένα που μαζεύει;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ