Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα εισήλθε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων και κατά του φασιστικού συνασπισμού Γερμανίας και Ιταλίας, τιμάται ιδιαίτερα και στην Κύπρο. Η οποία και είχε τη δική της συμμετοχή με εθελοντική στράτευση πολλών, που πολέμησαν τόσο σε Ελλάδα όσο και σε αρκετά άλλα μέτωπα. Στη φωτογραφία αυτή που είχε παρθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1971, ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εικονίζεται να καταφθάνει στον χώρο της παρέλασης για να την παρακολουθήσει.
Οδηγός στο προεδρικό αυτοκίνητο ήταν, ως συνήθως, ο αδελφός του. Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν ήδη οι άλλοι επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος Κυπριανού, τότε πρόεδρος της Βουλής. Συνήθως στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου παρήλαυναν και πολλοί παλαιοί πολεμιστές, άνθρωποι που είχανε πολεμήσει τότε σε Ελλάδα, με τον ελληνικό στρατό, αλλά και σε άλλα μέτωπα, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, στρατευμένοι στις τάξεις του αγγλικού στρατού. Πεσόντες Κύπριοι βρίσκονται θαμμένοι σε πολλά στρατιωτικά κοιμητήρια, από το Ελ Αλαμέιν στην αιγυπτιακή έρημο, μέχρι το Μόντε Κασίνο της Ιταλίας και αλλού.
Η συμβολή της Κύπρου σε ανθρώπινο δυναμικό υπήρξε μεγάλη, σε αναλογία και προς τον πληθυσμό της. Αξίζει δε να τονιστεί ότι τότε είχαν στρατευθεί και υπηρετήσει και Κύπριες γυναίκες, κάτι το ιδιαίτερα προχωρημένο για την τότε εποχή. Εκτός δε από τις τάξεις του στρατού, Κύπριες εθελόντριες υπηρέτησαν και σαν νοσοκόμες. Οι Κύπριοι που είχαν καταταγεί στον αγγλικό στρατό υπήρξαν, οι περισσότεροι, μέλη ειδικής μονάδας που είχε συσταθεί τότε, εκείνης του Κυπριακού Συντάγματος (Cyprus Regiment).
H ετήσια παρέλαση λοιπόν της 28ης Οκτωβρίου δεν τιμάει μόνο αυτή τούτη την επέτειο, αλλά αποδίδει και την αρμόζουσα τιμή σε όλους εκείνους που είχαν στρατευθεί, εκ των οποίων και πολλοί πέσανε μαχόμενοι. Τους ανθρώπους αυτούς δεν τους είχε αναγκάσει κανείς να καταταγούν και να πολεμήσουν. Η στράτευσή τους ήτανε αποκλειστικά δική τους απόφαση. Αρκετοί κατετάγησαν ως ημιονοδηγοί, μαζί με τα μουλάρια τους, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα, μεταφέροντας τα απαραίτητα εφόδια σε εκείνους που μάχονταν σε αδιάβατες περιοχές. Κύπριοι είχανε, μεταξύ άλλων, πάρει μέρος και στη συμμαχική απόβαση και εισβολή στην Ιταλία. Η επέτειος, λοιπόν, της 28ης Οκτωβρίου δεν ήταν δυνατό να μην τιμάται και στην Κύπρο. Η οποία είχε και τη δική της συμβολή και το δικό της μερίδιο σε θυσίες. Γι' αυτό και στην εξέδρα των επισήμως βρίσκονταν πάντοτε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι οι λοιποί επίσημοι.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.