We are the wave: Επανάσταση χωρίς κινητά;

Μιχάλης Σταύρου Δημοσιεύθηκε 20.1.2020

Μία ομάδα μαθητών αποφασίζει να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον, καταπολεμώντας την αδικία και την ανελευθερία. Και θα προσπαθήσει να το κάνει μέσα από μία ομάδα που φτιάχνει το "Κύμα", στην οποία προσπαθούν να στρατολογήσουν και άλλους έφηβους. Εάν το στόρι σας θυμίζει κάτι, είναι επειδή προηγήθηκε μία γερμανική ταινία με τίτλο "Die Welle" παραγωγής 2008 που είχε το ίδιο θέμα. Μόνο που στην ταινία, παρακολουθούσαμε έναν καθηγητή που προσπαθούσε μέσα από ένα διδακτικό πείραμα να δείξει στους μαθητές του στην πράξη πώς είναι η ζωή σε δικτατορικά καθεστώτα. Είναι στην ουσία μία πραγματική ιστορία του 1967 που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όταν οι μαθητές ξέφυγαν του ελέγχου του καθηγητή.


Αν και στη γερμανική σειρά "We are the wave" που θα βρείτε και στο Netflix ο όλος ξεσηκωμός δεν προκύπτει από ένα πείραμα ενός καθηγητή αλλά από αντιδραστικούς μαθητές που βρίσκονται στο περιθώριο, εντούτοις όλα έχουν κοινή συνισταμένη το ιδεολογικό κομμάτι. Όπως και η ταινία, έτσι και η σειρά προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο αν υφίσταται οποιαδήποτε μορφή φασισμού στις σύγχρονες κοινωνίες. Στη σειρά, οι δημιουργοί κοιτάζουν κατάματα τη νεολαία και διακρίνουν τη στάση απάθειας και αδιαφορίας που έχουν απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Η Γερμανία μοιάζει να μην έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και δεν έχει διδαχθεί μέσα από αυτά με αποτέλεσμα μία σπίθα να είναι αρκετή για να ζήσουμε ξανά ένα αλλοπρόσαλλο καθεστώς. Οι κοινωνικοί θεσμοί προσφέρουν την ασφάλεια που θέλουν οι νέοι και δεν αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα μπορεί να ξεκινήσει από οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό είναι το αφήγημα. Εάν η αφύπνιση θα έρθει μέσα από τους μαθητές, ώστε να αλλάξει αυτή η κοινωνία, αφού όταν χάνεται ο έλεγχος στο τέλος η δηθενική αντίδραση έρχεται και τους πνίγει.

Στη σειρά, ο μαθητής που έρχεται από άλλο σχολείο και είναι ο εμπνευστής της ιδέας για επανάσταση βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε τρεις μαθητές που βιώνουν τις δικές τους δυσκολίες (μπούλινγκ, προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον), ακριβώς όπως αλληγορικά έκανε και ο Χίτλερ που στηρίχθηκε σε αυτή τη μάζα δυσαρεστημένων ανθρώπων. Σε εκείνο που δεν φαίνεται να πείθει στο τέλος της ημέρας η σειρά όμως είναι στα κίνητρα των μαθητών, αν δηλαδή προέρχονται από τα πιστεύω ή απλά μία τρέλα της στιγμής (επειδή πήραν ένα μήνυμα στο fb) είναι αρκετή για να ξεσηκώσει τους μαθητές, επειδή απλώς έχουν από φύση τους την παρόρμηση. Και ίσως αυτό να είναι η ουσία της σειράς στο τέλος της ημέρας, αφού οποιαδήποτε αντίδραση υπάρχει γενικότερα σε όλα τα επίπεδα από τους νέους τίθεται στο μικροσκόπιο της αμφισβήτησης, αφού μόνο η Ιστορία δείχνει εν τέλει τα πραγματικά κίνητρα και αν αυτά υπάρχουν.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες