Η Κύπρος στο δικό της μίζερο, παράλληλο Σύμπαν

ΜΑΡΙΝΑ ΣΧΙΖΑ Δημοσιεύθηκε 27.1.2020

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ανέθεσε το 1983 στον αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι την κατασκευή της πυραμίδας, ύψους 21,6 μ., στον χώρο του Μουσείου του Λούβρου. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1989. Η κατασκευαστική εταιρεία Broad Group, χτίζοντας τον ουρανοξύστη "Sky City One" ύψους 883 μ. στην Τσανγκσά της Κίνας, ολοκλήρωσε το έργο σε 90 μέρες από τη στιγμή που μπήκαν τα θεμέλια. Ας μην πάμε μακριά. Το Μουσείο της Βεργίνας κατασκευάστηκε το 1993, περίπου 16 χρόνια μετά την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές. Το 2000, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ανακοίνωσε πρόσκληση για συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό για την κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης με εμβαδόν 14.000 τ.μ. Το μουσείο θεμελιώθηκε το 2003 και εγκαινιάστηκε έξι χρόνια μετά, το 2009.


Αναζητώντας στο αρχείο μου άρθρα που γράφτηκαν για το κτήριο της ΣΠΕΛ τα τελευταία χρόνια, βρίσκω μια αναφορά για την ανακαίνιση του κτηρίου το 2004 από τον τότε υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη. Δίνονταν μάλιστα διαβεβαιώσεις ότι η ΣΠΕΛ προγραμματιζόταν να είναι έτοιμη πριν από τη Μανιφέστα, δηλαδή πριν από το 2006. Και επιπλέον θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία επιλογής των έργων που θα εκτίθεντο στη ΣΠΕΛ και θα δημοσιευόταν ανοικτή πρόσκληση για δήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά τον μουσειολογικό σχεδιασμό της έκθεσης. Σε άλλο κείμενο του Γενάρη του 2010 γίνεται λόγος για έναρξη των εργασιών με εγκεκριμένο κονδύλι και παράδοση έργου μέχρι το 2012. Το 2013 ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ενημέρωνε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για έναρξη των εργασιών. Το 2017, το κτήριο ΣΠΕΛ άρχισε να ανακαινίζεται και δη με χρονοδιάγραμμα παράδοσης τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, στις 31 Ιανουαρίου 2019, έγιναν τα εγκαίνια του νέου χώρου της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στη Λευκωσία, με έκθεση αφιερωμένη στον Χριστόφορο Σάββα με αφορμή τη συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας. Θα ανέμενε κανείς ότι αμέσως μετά την έκθεση, ο χώρος θα λειτουργούσε ακριβώς για τον λόγο που έχει ανακαινιστεί: να λειτουργεί ως παράρτημα της υφιστάμενης Κρατικής Πινακοθήκης όπου θα εκτίθενται σύγχρονα έργα τέχνης από τη δεκαετία του '50 και εντεύθεν.

Στην Κύπρο, όμως, τα πράγματα δεν λειτουργούν σε τέτοιο (αυτονόητα, λογικά) πλαίσιο. Μια απλή πρόσθεση μάς βγάζει άθροισμα 16 χρόνια. Στις 27 του περασμένου Δεκέμβρη ο χώρος φιλοξένησε την έκθεση των Φοιτητών Αρχιτεκτονικής 2019. Την ίδια περίοδο και καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών ο χώρος πήρε χριστουγεννιάτικο ύφος με εργαστήρια κατασκευής ευχετήριων καρτών, αφηγήσεις παραμυθιών και ιστορίες για καλικάντζαρους και μουσικές εκδηλώσεις. Χθες διάβαζα ότι βραβευμένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού τον περασμένο Αύγουστο θα φιλοξενεί αυτές τις μέρες η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης. Το απλό και εύλογο ερώτημα είναι πότε επιτέλους θα λειτουργήσει η ΣΠΕΛ για τον σκοπό που έχει ανακαινιστεί. Αν χρειάστηκαν 16 ολόκληρα χρόνια για μια απλή ανακαίνιση και μεταφορά έργων τέχνης στον χώρο από τις αποθήκες όπου βρίσκονται σήμερα (για τη δική μας ψυχική υγεία), καλύτερα να μην κάνουμε καν λόγο για το περιβόητο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα | Mschiza11@gmail.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες