To «ΤΕΡΑΣ» του εαυτού μας

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 12.11.2021

Στην επικαιρότητα του ΘΟΚ τρέχει ένα «ΤΕΡΑΣ» που αγγίζει καθημερινά πολλά παιδιά και ενήλικες. Η θεατρική παράσταση στις Αποθήκες ΘΟΚ πραγματεύεται την έννοια της «παραβατικής συμπεριφοράς» ενός παιδιού, μέσα από διάφορα τραύματα και δυσκολίες. Ένα παιδί που αναπτύσσει μηχανισμούς και δημιουργεί τη δική του «φούσκα», ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τις καταστάσεις που βιώνει. Ωστόσο, εντοπίζονται πολλά παραθυράκια στον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή…

Οι μηχανισμοί επηρεάζουν με ετσιθελισμό τον κοινωνικό περίγυρο του παιδιού, όπως και το ίδιο. Η σκηνοθέτης Μαρία Ιόλη Καρολίδου και οι συνεργάτες της διεισδύουν στην αλήθεια του έργου, στα στάδια των σχέσεων και στις οριακές στιγμές των ηρώων, για να δώσουν μορφή και περιεχόμενο στα κρίσιμα ερωτήματα που αναδύονται. Οι ερμηνείες των ηθοποιών (Ειρήνη Ανδρέου, Βαγγέλης Δαούσης, Γιάννης Καραούλης, Μήδεια Χάννα) εξαιρετικές, αφού δημιουργούνται έντονα συναισθήματα και πολλές απορίες.

Σ’ αυτό το σημείο, οι συντελεστές της παράστασης «ΤΕΡΑΣ» ανεβαίνουν και σου δίνουν βήμα. Στις 7 Νοεμβρίου, ακολούθησε μία πολύ ωφέλιμη συζήτηση και μικρή ανάλυση από την κλινική ψυχολόγο, Δώρα Παπαγεωργίου και τον εκπαιδευτικό Χρίστο Χαρίτου. Δύο άτομα έμπειρα με παιδιά που είχαν και έχουν έντονες εκρήξεις αντιδράσεων. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από ένα ημερολόγιο «παραβατικής» συμπεριφοράς ενός μαθητή Κυπριακού σχολείου. Το ημερολόγιο παρουσιάστηκε χωρίς ονόματα σαν μικρό ντοκιμαντέρ και έθεσε το πεδίο της συζήτησης. Το αποτέλεσμα, χρειάζεται περισσότερη στήριξη στα παιδιά αυτά. Βέβαια, η ομάδα της θεατρικής παράστασης «ΤΕΡΑΣ» έχει κάνει έρευνα και προσκαλεί εσένα και τον κάθε ενδιαφερόμενο να παραστεί στη δεύτερη συζήτηση. Στις 14 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί μια διαδικτυακή συζήτηση με τον συγγραφέα Duncan Macmillan. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση από τη σκηνοθέτρια της παράστασης, μετά την παράσταση στις Αποθήκες ΘΟΚ. Επιπλέον, η ομάδα «Νέ@ σε έρημο νησί» ετοίμασε έναν εκπαιδευτικό οδηγό και ένα σύντομο ντοκιμαντέρ (Σχολείο: ένα μανιφέστο για την αλλαγή). Αναδεικνύονται οι απόψεις πολλών εκπαιδευτικών και μαθητών της μέσης εκπαίδευσης από πολλά σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ πήραν συνεντεύξεις από ειδικούς.

*Πληροφορίες για τις παραστάσεις, τις κινηματογραφικές προβολές, τα εργαστήρια, ή ό,τι άλλο, μπορείτε να βρείτε στο www.thoc.org.cy, Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Ώρες λειτουργίας Ταμείου: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-13:30 & 16:00-18:00).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας