Το tweet του Ίλον

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 15.11.2021

Το περασμένο Σάββατο, ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ έγινε «είδηση» όταν ξεκίνησε μια «δημοσκόπηση» στο Twitter. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε από τους χρήστες τη γνώμη τους για το εάν πρέπει να πουλήσει το 10% από το ποσοστό που κατέχει στην Tesla. Και μάλιστα δηλώνοντας ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και θα πράξει αναλόγως. Ποιο ήταν αυτό; Το 57,9% των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που απάντησαν δήλωσαν ναι. Μην δείτε το αποτέλεσμα. Δείτε τον αριθμό εκείνων που ψήφισαν. Και κατανοήστε το μέγεθος του διακυβεύματος.


Από πού ξεφύτρωσε μια τέτοια δημοσκόπηση όμως; Κατ' αρχήν στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, πληρώνεις φόρο μόνο όταν πουλήσεις τις μετοχές σου με κέρδος (δεν έχω ιδέα τι γίνεται εδώ στον Νότο της Ευρώπης, κάτι μετοχές που είχα προϊστορικά έχασαν κάθε αξία όταν πτώχευσε η εταιρεία -στην οποία εργαζόμουν κιόλας- κι αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία). Άρα λοιπόν τι κάνουν οι πάμπλουτοι σαν τον Μασκ; Χρησιμοποιούν τις μετοχές ως κεφάλαιο και πάνω σ' αυτό δανείζονται, επενδύουν, κάνουν ό,τι θέλουν. Και όσο μεγαλώνει η αξία των μετοχών -στην περίπτωση της Tesla μιλάμε για τεράστια κέρδη- τόσο μεγαλώνει και η αξία των κατόχων τους και τα κεφάλαια που μπορεί να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή.

Ο Μασκ, λοιπόν, είδε τις κινήσεις των Δημοκρατικών για να φορολογήσουν με κάποιο τρόπο και την κατοχή μετοχών, γιατί αλλιώς οι πάμπλουτοι σαν αυτόν δεν πληρώνουν ποτέ φόρους και άρα ρώτησε τους «ακολούθους» του εάν είναι σωστό να πουλήσει για να πληρώσει φόρους από τώρα κιόλας. Ο Τζο Μπάιντεν επιθυμεί να θεσμοθετήσει αυτό που ο Τύπος ονομάζει «φορολογία των υπερπλουσίων» για να χρηματοδοτήσει προγράμματα υποδομών και κοινωνικές πολιτικές. Μέσα σε αυτή τη φορολογία ένα κομμάτι αναφέρεται στη «φορολόγηση της λανθάνουσας υπεραξίας», δηλαδή στην υπεραξία που δεν έχει ακόμα εισπραχθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Μασκ θα πρέπει να πληρώσει φόρους για την υπεραξία του συνόλου των μετοχών του, κάτι που θα τον κάνει πολύ λιγότερο πλούσιο (αν και θα τον αφήσει ακόμα πολύ πλούσιο). Και αυτό κάθε χρόνο, υπολογιζόμενο στην ετήσια αύξηση της αξίας των μετοχών.

Όχι βέβαια ότι είναι πιθανό, ένας τέτοιος νόμος να περάσει. Κι αν περάσει από τη Βουλή όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, δεν θα περάσει από τη Γερουσία όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Και αν ξεπεράσει κι αυτόν τον σκόπελο μπορεί ν' ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου ο προηγούμενος πρόεδρος φρόντισε να έχουν επίσης οι Ρεπουμπλικάνοι την πλειοψηφία.

Μπορούμε όμως να διαβάσουμε την ιστορία εντελώς διαφορετικά. Μπορεί, ας πούμε, ο Μασκ να ήθελε να πουλήσει τις μετοχές έτσι κι αλλιώς. Οι λόγοι δικοί του. Με μια τέτοια επικοινωνιακή κάλυψη όπως αυτή που προκάλεσε η δημοσκόπηση στο Twitter έχει σίγουρους πελάτες. Το 10% αντιστοιχεί σ' ένα ποσό περίπου 21 δισ. δολάρια και φυσικά δεν μπορεί να πουληθεί μέσα σε μια ώρα. Εκτός εάν οι επενδυτές είναι έτοιμοι να χτυπηθούν…

Και μήπως δεν θέλει καν να πουλήσει αλλά εξαναγκάζεται; Η αξία της εταιρείας εκτοξεύτηκε στο ένα 1,2 δολάρια μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Hertz ότι παραγγέλνει 100.000 Tesla Model 3 αξίας 4.4 δισ. Κι αυτά από μια εταιρεία που πριν από έναν μήνα χρεοκοπούσε. Και συμβόλαιο δεν υπογράφηκε ποτέ. Και το μέγεθος της παραγγελίας είναι παράλογο για μια εποχή που δεν παράγονται καν αρκετά αυτοκίνητα λόγω της έλλειψης των ημιαγωγών. Κάτι δεν πάει καλά. Μήπως όλη η ιστορία του Twitter είναι μια θετική διαφήμιση για να μην κατρακυλήσει η μετοχή από τα δυσθεώρητα ύψη που έχει φτάσει, όταν ναυαγήσει το σενάριο Hertz;

Εδώ εγκαταλείπω και δεν μ' ενδιαφέρει κιόλας το παρακάτω. Όλα αυτά σας τα είπα πρώτον για να καταλάβουμε λίγο τι παίζεται πίσω από τις ομορφιές του Μασκ και δεύτερον για να μην πιστεύετε με τίποτα όσα διαβάζετε στα social.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;