Το Φυτώριο καλεί μέλη, δημοσιογράφους και καλλιτεχνική κοινότητα την Πέμπτη σε μία συνάντηση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.5.2024
Θα πραγματοποιηθεί η ώρα 10 το πρωί στο οίκημα του Συνδέσμου για ενημέρωση για το θέμα που προκύπτει με τη συντήρησή του.

Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης - Φυτώριο καλεί τα μέλη του, δημοσιογράφους και την ευρύτερη καλλιτεχνική κοινότητα σε μία συνάντηση, την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, στις 10.00 το πρωί, με αφορμή την απάντηση του Δήμου Λευκωσίας για συντήρηση του κτηρίου.

Για το οίκημα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, το οίκημα του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης - φυτωριο, παραχωρήθηκε στον Σύνδεσμο από τον Δήμο Λευκωσίας το 2009 και συντηρήθηκε με πολύ κόπο των ιδρυτικών μελών μετά την εξασφάλιση ιδιωτικών χορηγιών πέραν των 60.000 ευρώ. Πρόσφατα, ο Δήμος Λευκωσίας ενημέρωσε το συμβούλιο του Συνδέσμου για την πρόθεση του να συντηρήσει τον χώρο μέσα στο πλαίσιο γενικής συντήρησης του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας. Σε αλληλογραφία για διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση του οικήματος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, λάβαμε την επίσημη γραπτή θέση που αναφέρει ότι ο χώρος θα μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί και τις ανάγκες του συνδέσμου, καθιστώντας έτσι σαφή την επισφάλεια της μελλοντικής μας παρουσίας στο οίκημα.

Το οίκημα του συνδέσμου είναι κεντρικό μέρος της ταυτότητας του και διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Ενεργοποιείται συστηματικά ως μέρος συνάντησης των μελών του και της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας, παραχωρείται σαν στούντιο σε καλλιτέχνες μέσα από προγράμματα φιλοξενίας, οργανώνει συνέργειες μεταξύ επαγγελματιών του χώρου και του κοινού.

Λειτουργεί εδώ και χρόνια σαν πλατφόρμα παραγωγής κριτικής σκέψης και πρακτικής και είναι χώρος διοργάνωσης και προβολής δραστηριοτήτων: ένα ουσιαστικό μέρος του οικοσυστήματος των τεχνών της χώρας που το μοιραζόμαστε με όλους όσους πραγματικά τον χρειάζονται, όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η συνεργασία και η στενή επαφή με όλες τις τοπικές ομάδες καλλιτεχνών, πολιτιστικά ιδρύματα, οργανισμούς και πανεπιστήμια καθιστούν το έργο του Συνδέσμου ανοιχτό σε όλους, μέσα από την οργάνωση ημερίδων, εργαστηρίων, δραστηριοτήτων, εκθέσεων σε θέματα που συνδέουν τον τόπο με τον κόσμο, εντός και εκτός της χώρας.

Όπως αναφέρεται, τα μέλη του Συνδέσμου εργάζονται αφιλοκερδώς με γνώμονα την διάνοιξη νέων προοπτικών για τη σύγχρονη τέχνη, ενώ αντιπροσωπεύουν το κράτος επάξια σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις, συμπόσια και δραστηριότητες.

«Με την αδράνεια κατά την περίοδο της πανδημίας ο χώρος έτυχε μεγάλης φθοράς, και μετά από πτώση υαλοπετασμάτων, οι δραστηριότητες στο εσωτερικό του οικήματος περιορίστηκαν για θέματα ασφάλειας. Οι αντίξοες συνθήκες δεν έχουν επηρεάσει την συνδικαλιστική και την καλλιτεχνική δράση του Συνδέσμου. Στις συνδικαλιστικές δράσεις του συγκαταλέγονται: α) ο συνεχής αγώνας για εξασφάλιση των κοινωνικών προνοιών των καλλιτεχνών, β) η εφαρμογή και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του 1%, γ) η παραγωγή κριτικής σκέψης γύρω από τα θέματα του πολιτισμού και της τέχνης, δ) η στήριξη των καλλιτεχνών σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, ε) η νομική υποστήριξη επαγγελματιών της κοινότητας».

«Σε απάντηση στην προαναφερθείσα επισφάλεια, οργανώνουμε στην αυλή του οικήματος μια γιορτή στα τέλη Ιουνίου, ως δέσμευση για την διατήρηση της παρουσίας μας στο χώρο και τη συνέχεια των εργασιών μας. Η παρουσία σας και μόνο, μας είναι αρκετή σε ένδειξη συμπαράστασης στις υποσχέσεις όλων απέναντι στη στήριξη του πολιτισμού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.»

Πληροφορίες

Ημερομηνία και ώρα: Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, η ώρα 10.00

Διεύθυνση: Νεχρού 2, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στα: 22681088 / vartcy@gmail.com / www.phytorio.org

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι εκθέσεις τέχνης στα ΜΚΔ: Ποια είναι στην κορυφή και σε ποιες πλατφόρμες;

Οι εκθέσεις τέχνης στα ΜΚΔ: Ποια είναι στην κορυφή και σε ποιες πλατφόρμες;

Οι εκθέσεις τέχνης στα ΜΚΔ: Ποια είναι στην κορυφή και σε ποιες πλατφόρμες;

Έκθεση φωτογραφίας για το Voice for Autism

Έκθεση φωτογραφίας για το Voice for Autism

Έκθεση φωτογραφίας για το Voice for Autism

«Το ασήκωτο βάρος» | Η πυκνότητα της γυναικείας φιγούρας

«Το ασήκωτο βάρος» | Η πυκνότητα της γυναικείας φιγούρας

«Το ασήκωτο βάρος» | Η πυκνότητα της γυναικείας φιγούρας

MeMeraki Artist Residency | Προβολή του ντοκιμαντέρ της Ari Ali «Ben Between Africa»

MeMeraki Artist Residency | Προβολή του ντοκιμαντέρ της Ari Ali «Ben Between Africa»

MeMeraki Artist Residency | Προβολή του ντοκιμαντέρ της Ari Ali «Ben Between Africa»