Απάντηση σε επιστολή του σκηνοθέτη Εύη Γαβριηλίδη απέστειλε την Τρίτη, 5 Ιουλίου στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, Δημήτρης Καραγιάννης.
Ο κ. Γαβριηλίδης είχε στείλει επιστολή με την οποία εξέφραζε το παράπονό του γιατί δεν τον κάλεσαν να πει τη γνώμη του για τη Δραματική Σχολή που ετοιμάζεται να δημιουργήσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Πιο κάτω, οι επιστολές. Πρώτα η επιστολή Γαβριηλίδη. Ακολουθεί η απάντηση του κ. Καραγιάννη.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ
Αγαπητή Σύνταξη,
Έμαθα με πολλή χαρά τις σκέψεις που γίνονται για Κρατική Δραματική Σχολή στην Κύπρο. Μαθαίνω τώρα από τη συνέντευξη του προέδρου του Δ.Σ. του ΘΟΚ Δημήτρη Καραγιάννη (Φιλελεύθερος, 26 Ιουνίου, σελ.49), ότι η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, του ΘΟΚ, του Γραφείου Προγραμματισμού, υπευθύνους ιδιωτικών και δημοσίων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΑΛΛΑ και δύο επιπρόσθετα εγνωσμένου κύρους πρόσωπα του χώρου από την Ελλάδα.
Με όλο τον δέοντα σεβασμό προς την εμπειρογνωμοσύνη ορισμένων μελών της επιτροπής που έχει διοριστεί για τον σκοπό αυτό, πιστεύω ότι μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, όφειλε να τεθεί σε εφαρμογή μετά από μια πιο ευρεία και διαφανή συζήτηση μέσα από την οποία να αναδειχθεί το καλύτερο μοντέλο για τη νέα Δραματική Σχολή και να σκιαγραφηθούν οι στόχοι που καλείται να επιτελέσει.
Εδώ θα μιλήσω για μένα. Είναι γνωστό ότι υπήρξα διευθυντής του ΘΟΚ για δεκατρία χρόνια και σκηνοθέτησα περί τα 30 έργα στο ΘΟΚ και αρκετά στην Ελλάδα. Υπήρξα εκεί και δάσκαλος σε μεγάλου κύρους δραματικές σχολές. Πάνω απ' όλα όμως και πολύ σχετικά με το πιο πάνω θέμα, το 1966 είχα δημιουργήσει στην Κύπρο δική μου δραματική σχολή με το όνομα "ΣΧΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ" που μετά από διετή φοίτηση και με καθηγητές όπως Ανδρέα Χριστοφίδη - Δραματολογία, Παναγιώτη Σέργη - Αρχαίο Θέατρο, Βαγγέλη Οικονομίδη -Σκηνογραφία-Ενδυματολογία, Κατίνα Τσαρτσιάζη -Κινησιολογία, Πόπη Δανιήλ και Ανδρέα Μαραγκό -Αγωγή του λόγου, Ειρένα Αδαμίδου -Ιστορία της Μουσικής, Τζένη Γαϊτανοπούλου και εμένα -Υποκριτική και αυτοσχεδιασμό, απεφοίτησαν ηθοποιοί Σπύρος Σταυρινίδης, Ευτύχιος Πουλλαΐδης, Ανδρέας Κουκκίδης, Δώρα Μακαρίου, Μαριλένα Ιωαννίδου. Παρακολούθησαν επίσης μαθήματα μεταξύ άλλων ο Κύρος Ρωσσίδης, Μαρούσα Αβρααμίδου και Τάσος Αναστασίου. Γνωστοί τώρα όλοι τους στο Κυπριακό Θεατρικό Στερέωμα για την επιτυχημένη τους προσφορά.
Μέσα από τις αφελείς μου απορίες προσπαθώ να κατανοήσω αυτού του είδους την παραγνώριση. Καλά το Υπουργείο Παιδείας είναι φυσικό να έχει ασθενή μνήμη για το παρελθόν του Θεάτρου στον τόπο μας. Όμως το δυνατό δίδυμο (Καραγιάννης - Κυριαζής) μια και είχαν την όμορφη αυτή πρωτοβουλία πώς είναι δυνατόν να μη με θυμηθεί;
Εύης Γαβριηλίδης
Σκηνοθέτης
Υ.Γ.: Μην με φωνάξετε τώρα, δεν θα ’ρθω.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Αγαπητέ μου Εύη,
Διάβασα πολύ προσεκτικά τα όσα έγραψες σχετικά με τη δημιουργία Κρατικής Δραματικής Σχολής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Ομολογώ ότι εξεπλάγηκα λίγο γιατί αντιλήφθηκες πριν λίγες μέρες την προσπάθειά μας αυτή και το λέω γιατί κατ’ επανάληψη τόσο σε πολλές συνεντεύξεις όσο και σε δημοσιογραφικές διασκέψεις το έχουμε αναφέρει, ακριβώς γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και πολύ περισσότερο να κερδίσουμε, εκτός βέβαια το κέρδος που θα έχει το ίδιο το θέατρο.
Σήμερα μετά από τρία σχεδόν χρόνια έχουμε φτάσει στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης της πρότασης για δημιουργία Δραματικής Σχολής η οποία θα δοθεί όχι μόνο στη δημοσιότητα αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.
Την επιτροπή που επεξεργάζεται την νομοθεσία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής τη διόρισε με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και όχι ο ΘΟΚ. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η πρόταση αυτή είναι του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εντούτοις ο ΘΟΚ εκπροσωπείται σ’ αυτή την επιτροπή μόνο με ένα άτομο (το Διευθυντή του Οργανισμού κ. Βαρνάβα Κυριαζή που πέρα από την ιδιότητά του ως Διευθυντής είναι όπως γνωρίζεις ηθοποιός, σκηνοθέτης, που διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής Δραματικής Σχολής).
Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής συμφωνώ μαζί σου ότι είναι πρόσωπα εγνωσμένης αξίας. Δεν είναι όμως αλήθεια ότι περιλαμβάνει πρόσωπα από ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως αναφέρεις.
Ήταν όμως αναγκαίο και επιβεβλημένο να υπάρχουν σ’ αυτή την επιτροπή πρόσωπα που έχουν ευθύνη απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση κάτι που απαιτεί και η Κυπριακή Νομοθεσία.
Στη συνέχεια αναφέρεις κάποια ζητήματα που αφορούν την προσφορά σου στο Θέατρο. Αναμφισβήτητα η προσφορά στου στο Θέατρο και στον Πολιτισμό ευρύτερα είναι μεγάλη και πολύπλευρη και η εκτίμησή μας προς το πρόσωπό σου είναι μεγάλη και δεδομένη αλλά νομίζω πως αδικείς τον εαυτό σου όταν περιορίζεις τη μεγάλη αυτή προσφορά σε μια προπαρασκευαστική επιτροπή. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, θα μας επιτραπεί να διαμορφώσουμε τη δομή και τον προγραμματισμό και αναμένουμε πως θα είσαι από τους πρώτους που θα ζητηθεί, όχι μόνο η γνώμη σου αλλά και η προσφορά σου κάτι που συζητήσαμε (αν θέλεις το πιστεύεις) από καιρό όχι μόνο για σένα αλλά και για άλλους εργάτες του θεάτρου.
Δεν υπάρχει συνεπώς καμιά παραγνώριση και αυτό ίσως μας αδικεί. Όσο για το «δυνατό δίδυμο (Καραγιάννη–Κυριαζή)» που αναφέρεις στο σχόλιό σου επέτρεψε μου να σου πω ότι δεν υπάρχουν δυνατά δίδυμα αλλά ένα Διοικητικό Συμβούλιο και μία διεύθυνση που ευθύνη και καθήκον τους είναι η υπεράσπιση και η προώθηση του Θεάτρου στον τόπο μας κάτι που έκανες κι εσύ πριν από εμάς και θα συνεχίσουν κάποιοι άλλοι μετά από μας.
Με εκτίμηση
Δημήτρης Καραγιάννης
Πρόεδρος Δ.Σ. ΘΟΚ
