Παράθυρο logo
Να πάει στο Ηρώδειο ή να μην πάει;
Δημοσιεύθηκε 07.07.2011
Να πάει στο Ηρώδειο ή να μην πάει;

Δικαιούτε ένας δολοφόνος να επιζητεί το χειροκρότημα; Αυτό είναι το ερώτημα που συζητείται σήμερα στην Ελλάδα, σε σχέση με τη συμμετοχή του Μπερτράν Καντά στη θεατρική παράσταση «Γυναίκες».

Η δουλειά του καλλιτέχνη και η προσωπική του ζωή: το ζήτημα που κατά καιρούς προκύπτει όταν τα δύο έρχονται σε ηθική αντιπαράθεση, βρίσκει αυτή τη φορά εφαρμογή στο πρόσωπο του Γάλλου ροκ σταρ Μπερτράν Καντά, ο οποίος το 2003 σκότωσε τη σύζυγό του, Γαλλίδα ηθοποιό Μαρί Τρεντινιάν, ξυλοκοπώντας την μέχρι θανάτου. Καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη και εκτίοντας το μισό της ποινής του, αποφυλακίστηκε το 2010.

Ο Καντά συμμετέχει στην παράσταση «Γυναίκες», η οποία βασίζεται στις τραγωδίες «Τραχίνιες», «Αντιγόνη» και «Ηλέκτρα», του Σοφοκλή. Η παράσταση αναμένεται να δοθεί στο Ηρώδειο το Σάββατο και την Κυριακή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει, και το οποίο έθιξε με χθεσινή ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, είναι κατά πόσο ένας δολοφόνος δικαιούται να ανέβει στη σκηνή και να ζητήσει το χειροκρότημα του κοινού.
«Ο Καντά δεν κυκλοφορεί απλώς ελεύθερος, όπως έχει κάθε δικαίωμα που δεν αμφισβητείται, αλλά επιζητεί και το χειροκρότημα του κοινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας. «Το Ελληνικό Φεστιβάλ δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Κεμπέκ και της Βαρκελώνης. Δεν έδωσε την απαραίτητη σημασία στην πρόκληση που αποτελεί η παρουσία του Μπερτράν Καντά στη σκηνή του Ηρωδείου και μάλιστα στο θεατρικό έργο ’Γυναίκες’, το οποίο - κατά τραγική ειρωνεία- περιλαμβάνει και την Αντιγόνη, σύμβολο αντίστασης απέναντι στην ανδρική εξουσία. Το Ελληνικό Φεστιβάλ έχει κερδίσει αναμφισβήτητα την αγάπη του κοινού τα τελευταία χρόνια. Χειροκροτούμε τις παραστάσεις του. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως, δεν χειροκροτούμε. Λυπούμαστε» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ακύρωση διεθνώς
Σημειώνουμε πως η παράσταση, σε σκηνοθεσία του λιβανέζικης καταγωγής Καναδού Ουαζντί Μουαουάντ, προκάλεσε αναστάτωση στον Καναδά στις αρχές του 2011, όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Καντά, προσωπικού φίλου του σκηνοθέτη, στο έργο. Ο Μουαουάντ δικαιολόγησε την επιλογή του λέγοντας πως «η Ηλέκτρα, η Αντιγόνη και οι Τραχίνιες είναι έργα σχετικά με τη δικαιοσύνη και την εκδίκηση... Η παρουσία του Καντάτ στην άκρη της δράσης, θα έδινε ακόμη περισσότερη δυναμική σε αυτά τα θέματα».
Έως και πολιτικοί έλαβαν μέρος στη δημόσια συζήτηση στον Καναδά, θεωρώντας πως δεν πρέπει να επιτραπεί στον Καντά η είσοδος στη χώρα.
Η παράσταση στο Μόντρεαλ ακυρώθηκε, το ίδιο και στο Κεμπέκ, στην Οτάβα και στη Βαρκελώνη. Στο διάσημο φεστιβάλ της Αβινιόν, οι «Γυναίκες» θα παρουσιαστούν χωρίς τον Καντά, λόγω της παρουσίας στο φεστιβάλ του Ζαν Λουί Τρεντινιάν, περίφημου Γάλλου -διεθνούς φήμης- ηθοποιού και πατέρα της Μαρί. Η θεατρική παράσταση δόθηκε μόνο στο Μπορντό της Γαλλίας.

Η «θέση» του Καντά
Ο Ουαζντί Μουαουάντ γνώρισε τον Μπερτράν Καντά αφού είχε εκτίσει την ποινή του και είχε πια αποφυλακιστεί. «Είναι ένας άνθρωπος που κάνει μια δημόσια δουλειά και ως εκ τούτου επέστρεψε σε αυτήν αφού εξέτισε την ποινή του», ανέφερε στο αθηναϊκό ΒΗΜΑ, ο σκηνοθέτης. Η ηθική διάσταση αφορά στον καθένα προσωπικά - όλοι έχουν δίκιο ή άδικο, κάθε άποψη είναι απολύτως σεβαστή. Πρόθεση και επιθυμία μου είναι να ξαναπιάσει ο Καντά τον καλλιτεχνικό διάλογο με τους ζωνταντούς. Η προσωπική του τραγωδία ασφαλώς και γεννά συνειρμούς με τις τραγωδίες του Σοφοκλή. Στήνοντας την παράσταση κατάλαβα, καταλάβαμε ότι η δική του θέση επί σκηνής ήταν και είναι μία και συγκεκριμένη. Γι΄αυτό και την εντοπίσαμε. Ο Καντά έχει τη δική του θέση στην παράσταση».

* Πείτε την άποψή σας αφήνοντας σχόλιο πιο κάτω.