Αβάσιμη έκρινε το δικαστήριο των Βρυξελλών την αγωγή που κατέθεσε Κογκολέζος για το τεύχος «Ο Τεντέν στο Κονγκό», κρίνοντάς ρατσιστικό το περιεχόμενό του.
Έτσι, το ομώνυμο κόμικ του Βέλγου κομίστα Ερζέ, θα συνεχίσει να κυκλοφορεί.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ενάγοντα Μπούτου Μοντόντο, το αίτημα κρίθηκε αβάσιμο καθώς
«το πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Βρυξελλών έκρινε πως η βελγική νομοθεσία περί ρατσισμού μπορεί να εφαρμοστεί μόνον εάν υπάρχει μία πρόθεση προκατάληψης».Όπως εξήγησε ο Άχμεντ Λ’ Χεντίμ, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης,
«δεδομένου του ιδεολογικού πλαισίου της εποχής, ο Ερζέ δεν μπορεί να διαπνεόταν από μία τέτοια επιθυμία».Ο Μπιενβενί Μπούτου Μοντόντο, υπήκοος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επεδίωκε επί τέσσερα χρόνια την απαγόρευση κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τεύχους ή τουλάχιστον να προστεθεί μία προειδοποιητική επιγραφή ή ένας πρόλογος που θα εξηγεί το ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής, όπως συμβαίνει και στην αγγλική έκδοση του κόμικ.
Κατά την ακροαματική διαδικασία του 2011, ο Μοντόντο, που διαμένει στο Βέλγιο, δήλωσε πως το «Τεντέν στο Κονγκό» είναι ένα «κόμικ ρατσιστικό, το οποίο υπεραμύνεται της αποικιοκρατίας και της ανωτερότητας της λευκής επί της μαύρης φυλής».
Ο δικηγόρος Αλέν Μπέρενμπομ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον εκδοτικό οίκο επικαλούμενος την ελευθερία της έκφρασης, εξέφρασε τη «βαθιά ικανοποίησή του» για την απόφαση της έδρας.
«Είναι μία υγιής και συνετή απόφαση, σύμφωνα με την οποία ένα έργο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στο ιστορικό και ιδεολογικό του πλαίσιο και να το συγκρίνουμε με τις πληροφορίες και τα κλισέ της εποχής του», δήλωσε.
Για την ιστορίαΟ Ερζέ δημοσίευσε για πρώτη φορά το κόμικ Ο Τεντέν στο Κονγκό το 1930 και έπειτα σε συνέχειες στην εφημερίδα
Le Vingtième Siècle μέχρι το 1931. Εκδόθηκε σε βιβλίο αργότερα τον ίδιο χρόνο. Το 1946 το ξανασχεδίασε με χρώμα για μια νέα έκδοση ενώ το 1975 έγιναν αλλαγές σε μια σελίδα και επανακυκλοφόρησε.
Το κόμικ περιελάμβανε τις απόψεις του εκδότη της
Le Vingtième Siècle σχετικά με ό,τι θεωρούσε ο ίδιος ως πλεονεκτήματα από την βελγική κυριαρχία στο Κονγκό. Το συγκεκριμένο τεύχος συνάντησε αντιδράσεις από παλιά. Μάλιστα, το αμφιλεγόμενο περιεχόμενό του ήταν ο λόγος που δεν κυκλοφόρησε στην Αγγλία παρά μόνο το 1991, με την προσθήκη εξήγησης για το ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής.
Ο ίδιος ο Ερζέ δήλωσε πως μετάνιωσε για το συγκεκριμένο τεύχος, αποκαλώντας το ένα "λάθος της νεότητάς του".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ/WIKIPEDIA
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.