Παράθυρο logo
Κινηματογραφικές Μέρες | Kριτικές και εισηγήσεις
Δημοσιεύθηκε 22.04.2013
Κινηματογραφικές Μέρες | Kριτικές και εισηγήσεις

Το φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2013 ξεκίνησε την Παρασκευή και ήδη έχουν προβληθεί αρκετές ταινίες μέσα στο σαβ/κο.


Πολλές ταινίες ξεχωρίζουν, με καθεμιά να έχει και το κοινό της.


Στείλτε μας τη λίστα με τις ταινίες που θα δείτε ή που έχετε ήδη παρακολουθήσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ και μοιραστείτε την κινηματογραφική εμπειρία των Κινηματογραφικών Ημερών Κύπρος 2013.


 

Γιάννης Ξενοφώντος, πρόεδρος του δ.σ. του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου



«Θα προσπαθήσω να τις δω όλες! Για ένα σινεφίλ αυτό το φεστιβάλ είναι μια καλή ευκαιρία να δει μέσα σε δέκα μέρες μερικές από τις καλύτερες ταινίες που ξεχώρισαν στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ.


Επίσης πολύ ενδιαφέροντα είναι τα αφιερώματα.Όμως υπάρχει και το διαγωνιστικό μέρος, όπου μπορούμε να δούμε ταινίες από «άγνωστους» δημιουργούς που περιμένουν να γνωρίσουμε τη δουλειά τους. Και πάντα υπάρχουν μερικά διαμαντάκια ανάμεσα σε αυτές.


Ραντεβού στο Cyprus Film Days».


 

Μάριος Πιπερίδης, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών


Beast of the southern Wild: Η παιδική αθωότητα και η καταπληκτική ερμηνεία της εξάχρονης ηθοποιού έρχονται σε αντίθεση με την καθημερινή επιβίωση της μέσα στους βάλτους της Λουιζιάνας όπου δεν υπάρχει ίχνος από τον μοντέρνο κόσμο. Με ένα ποιητικό αλλά συνάμα τραγικό τρόπο, ο σκηνοθέτης μάς ταξιδεύει σε ένα εξωπραγματικό κόσμο, τόσο διαφορετικό από τον δικό μας, που αξίζει να δούμε.




The Hunt: Μια πραγματικά συγκλονιστική και απίστευτα τολμηρή ταινία που σίγουρα θα διχάσει το κοινό αφού διαπραγματεύεται ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Χωρίς να υπάρχουν καλοί ή κακοί σε αυτή την ταινία και ενώ όλοι κάνουν ή πιστεύουν πως κάνουν ό,τι είναι το πιο σωστό, ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα δράμα που θα ζήλευε κάθε δημιουργός και που ο θεατής δεν θα σταματήσει να το σκέφτεται για μέρες.



Οικόπεδο 12: Δεν θα μπορούσε να είχε πιο επίκαιρο θέμα! Η ταινία του Κυριάκου Τοφαρίδη μιλά για πολλά και σε διάφορα επίπεδα, πάντα με κωμική προσέγγιση, που αγγίζει τον σουρεαλισμό αφού μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος σήμερα.


War Witch: Μια ακόμη ταινία με ήρωες νεαρούς ηθοποιούς οι οποίοι εκπλήσουν με τις φανταστικές τους ερμηνείες. Μια αληθινή ιστορία, σε ένα χωριό στην Αφρική, πέρα από τη δική μας καθημερινότητα και πραγματικότητα, μια δεκατετράχρονη απαγάγεται από το χωριό της για να γίνει μέλος μιας στρατιωτικής συμμορίας.


Σίγουρα, δεν θα έχανα τις ταινίες Elephant και Last Days του Gus Van Sant, μέρους του αφιερώματος για τον διευθυντή φωτογραφίας Χάρη Σαββίδη.



Ιάκωβος Γωγάκης, κριτικός κινηματογράφου



The Hunt: Το «The Hunt» ενώ καταπιάνεται με ένα θέμα κλισέ, στα χέρια του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ μετατρέπεται σε φιλμ προκλητικό και αμφιλεγόμενο. Ο ψυχολογικός ρεαλισμός σε όλο του το μεγαλείο όταν ο δαιμόνιος σκηνοθέτης θα επαναφέρει σε πρώτο πλάνο αυτό που λέγεται «σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων» αρκετά χρόνια μετά την «Οικογενειακή Γιορτή» [Festen] που τον έκανε διάσημο. Άντε τώρα να αποδείξει κανείς ότι οι κατηγορίες ενός μικρού κοριτσιού είναι αποκύημα φαντασίας. Αν είναι έτσι τελικά. Είναι δεδομένο πως το έργο αυτό από ένα σημείο και μετά θα σας κρατήσει με κομμένη την ανάσα, σε ένα παιχνίδι που η αλήθεια με το ψέμα κρέμεται από μια κλωστή. Κάποια κινηματογραφικά τρικ αμερικάνικου τύπου δεν ενοχλούν, αντίθετα θα λέγαμε ότι προσδίδουν την επιθυμητή ατμόσφαιρα θρίλερ, σίγουρα σε μία από τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς που μας πέρασε. Ηθοποιός πολύ υψηλού επιπέδου ο Μαντς Μίκελσεν που δίκαια κέρδισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φέστιβάλ Καννών 2012.


Paradise-Love: Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον κινηματογράφο του Ούλριχ Ζάιντλ, μπροστά στο «Paradise-Love» ίσως σαστίσουν, ίσως εκνευριστούν αλλά είναι δεδομένο πως θα βρεθούν κι αυτοί που θα σπεύσουν να βρουν κι άλλες δικές του δημιουργίες, όπως για παράδειγμα τις «Σκυλίσιες Μέρες».


Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο σημαντικούς  σκηνοθέτες της γενιάς του κι εδώ σίγουρα βρίσκεται στα καλύτερά του. Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας για τον έρωτα, την πίστη και την ελπίδα, με τις τρεις αυτοτελείς ταινίες να διαγωνίζονται ξεχωριστά στα τρία μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης, ένα επίτευγμα που πέτυχε μόνο ο Πολωνός Κισλόφσκι με τα «χρώματά» του.


Η παρέα των ώριμων γυναικών που θα ταξιδέψουν μέχρι την Κένυα, θα ψάξουν την αυταπάτη του αγοραίου έρωτα αλλά τελικά θα μπλοκάρουν και θα εγκλωβιστούν γιατί θα αντιληφθούν ότι αυτό που τους λείπει είναι ο πραγματικός έρωτας και η ψυχική γαλήνη.


Ο Αυστριακός παίζει με το κοινό και το φακό του, προκαλεί με το γυμνό ακαλαίσθητο γυναικείο σώμα, αλλά τελικά πίσω από το ηδονοβλεπτικό κρύβεται το βαθιά ανθρώπινο πρόσωπο της ατομικής δυστυχίας. Βέβαια θα ήταν ιδανικό αν μαζί με αυτό το προκλητικό έργο προβάλλονταν και τα υπόλοιπα δύο μέρη, το πιο ισχυρό  «Paradise Faith» που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την εκκλησία στο Φεστιβάλ Βενετίας αλλά και το πιο πεσιμιστικό «Paradise Hope» που αποτυπώνει τη γενικότερη φιλοσοφία ζωής του ίδιου του σκηνοθέτη.


Βeasts of the Southern Wild: Πραγματικά μια συναρπαστική ταινία που καταφέρνει να συλλάβει την πεμπτουσία της παιδικής ηλικίας και την ίδια στιγμή να παρουσιάσει τις δυσκολίες της επιβίωσης με έναν μοναδικό- ποιητικό τρόπο. Το έργο αυτό μπορεί να συγκριθεί με το «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ για τον τρόπο της ιδιαίτερης αφήγησης αλλά και με το «Life of Pi» του Ανγκ Λι για τις φιλοσοφικές πανανθρώπινες αξίες. Ο μοναδικός τρόπος που παρουσιάζεται η σχέση πατέρα και παιδιού μέσα από έναν τυφώνα και μια φυσική καταστροφή καθιστούν τον σκηνοθέτη Μπεν Ζαϊτλίν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά.


Συγκλονιστική η δεκάχρονη Quvenzhané Wallis με το άφρο μαλλί και το διαπεραστικό βλέμμα που κέρδισε δικαιολογημένα μια υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου.


Elephant:  Το « Elephant» αποτελεί το πιο αντισυμβατικό φιλμ του Γκας Βαν Σαντ (Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, Milk) και ταυτόχρονα μια επιτομή της σχολικής παραβατικότητας που εξακολουθεί να μαστίζει την αμερικάνικη κοινωνία στο σύνολο της. Μαζί με τις ταινίες «Gerry» και «Last Days» αποτέλεσαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας την «τριλογία του θανάτου» και μια στροφή του ίδιου του δημιουργού σε μια διαφορετική κινηματογραφική φόρμα. Η κάμερα του σκηνοθέτη, με την ουσιαστική συμβολή του αείμνηστου Κύπριου διευθυντή φωτογραφίας Χάρι Σαββίδης βρίσκεται από την αρχή μέχρι το τέλος στη θέση του παρατηρητή, καταγράφει και την παραμικρή λεπτομέρεια των μοιραίων χαρακτήρων, σπρώχνοντας το έργο συνειδητά σε ένα αργό τέμπο και σε μια επίπεδη  αλλά εξαιρετική κορύφωση. Ο τρόπος που δομείται το έργο και η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο παιχνίδι της  βίας και της αντι-βίας διδάσκεται στις καλύτερες κινηματογραφικές σχολές της υφηλίου.


+ Στείλτε τις δικές σας εισηγήσεις ή κριτικές στο parathiro@politis-news.com. Για το πρόγραμμα του φεστιβάλ, εδώ!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ