Παράθυρο logo
29η Απριλίου | Διεθνής Ημέρα Χορού
Δημοσιεύθηκε 29.04.2012
29η Απριλίου | Διεθνής Ημέρα Χορού

Ο βελγο-μαροκινός χορογράφος Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι [Sidi Larbi Cherkaoui]  έγραψε το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού η οποία εορτάζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια κάθε 29η Απριλίου.



Τον εορτασμό θέσπισε το 1982 η Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο σκοπός του μηνύματος, είναι να γιορτάζεται ο χορός ως μια μορφή τέχνης χωρίς σύνορα που υπερβαίνει όλα τα πολιτικά, πολιτιστικά κι εθνικά όρια ενώνοντας τους ανθρώπους μέσα από την κοινή γλώσσα τους. Ακολουθεί αυτούσιο το μήνυμα:



Γιορτάστε την Ατέλειωτη Χορογραφία της ΖωήςSidi Larbi Cherkaoui



«Μέσα από τον χρόνο, μέσα από τις εποχές, αυτό που διαρκεί είναι κυρίως η τέχνη. Η τέχνη φαίνεται να είναι όλα όσα η ανθρωπότητα αφήνει στους κληρονόμους της – είτε μέσα από κτίρια, βιβλία, ζωγραφικούς πίνακες ή μουσική. Ή μέσα από κίνηση, ή χορό. Με αυτή την έννοια θεωρώ τον χορό ως το πιο σύγχρονο, το πιο εκσυγχρονισμένο μάθημα ιστορίας, καθώς βρίσκεται σε συνεχή σχέση με το πιο πρόσφατο παρελθόν του και μπορεί να συμβεί μόνο στο παρόν.


Ο χορός επίσης, κατά κάποιον τρόπο, δεν αναγνωρίζει σύνορα όπως πολλές άλλες τέχνες. Ακόμη και όταν κάποια είδη χορού προσπαθούν να περιοριστούν ή να εργαστούν μέσα σ’ ένα πλαίσιο• η κίνηση της ζωής, η χορογραφία της και η ανάγκη της για ρευστότητα: αυτά υπερισχύουν ταχύτατα, επιτρέποντας σε κάποια είδη χορού να αναμιγνύονται το ένα με το άλλο. Όλα συμπλέκονται με όλα, με φυσικότητα, και ο χορός κατασταλάζει μόνο στον χώρο όπου ανήκει – εκεί στο αιώνια μεταβαλλόμενο παρόν.


Θεωρώ τον χορό ως ένα από τα εντιμότερα είδη έκφρασης, τα αγαπημένα για μας: γιατί όταν χορεύουμε οι άνθρωποι, είτε σε μια παράσταση μπαλέτου, μια μάχη χιπ χοπ, ένα δρώμενο στον υπόγειο σιδηρόδρομο ή απλώς σε μια δισκοθήκη, καθώς χαλαρώνουμε, σπάνια ξετυλίγονται ψέματα, ή φοριούνται μάσκες. Οι άνθρωποι καθρεφτίζουν ο ένας τον άλλο συνεχώς, μα όταν χορεύουν ίσως αυτό που περισσότερο αντικατοπτρίζουν είναι εκείνη η στιγμή εντιμότητας.


Με το να κινούμαστε όπως οι άλλοι άνθρωποι, με το να κινούμαστε μαζί με άλλους ανθρώπους και με το να τους παρακολουθούμε να κινούνται, μπορούμε να νοιώσουμε περισσότερο τα αισθήματά τους, να σκεφτούμε τις σκέψεις τους και να συνδεθούμε με την ενέργειά τους. Είναι, ίσως, εκείνες τις στιγμές που είμαστε ικανοί να τους γνωρίσουμε και να τους κατανοήσουμε καθαρά.


Μου αρέσει να σκέφτομαι μια παράσταση χορού ως μια γιορτή της συνύπαρξης, ως ένα τρόπο να δώσουμε και να παραχωρήσουμε χώρο και χρόνο ο ένας στον άλλο. Τείνουμε να το ξεχνάμε αυτό, μα η βαθύτερη ομορφιά σε μια παράσταση είναι ότι πρωτίστως αποτελεί τη σύγκλιση μιας ομάδας ανθρώπων, που κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, καθώς όλοι μοιράζονται την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιωτικό σε αυτό∙ μια παράσταση είναι μια εξαιρετικά κοινωνική εμπειρία. Όλοι μας συναθροισμένοι για αυτή την τελετουργία, που είναι ο δεσμός μας με την παράσταση, ο δεσμός μας με το κοινό μας παρόν.


Και έτσι, το 2012, εύχομαι σε όλους μπόλικο χορό. Να μην ξεχάσουν όλα τα προβλήματα του 2011, αλλά αντιθέτως, να τα αντιμετωπίσουν δημιουργικά, να χορέψουν γύρω τους, να βρουν ένα τρόπο να συνεργαστούν ο ένας με τον άλλο και τον κόσμο, να συνεργαστούν με τη ζωή, ως μέρος της ατέλειωτης χορογραφίας της. Χορέψτε για να βρείτε την εντιμότητα και για να τη μεταδώσετε, να την καθρεφτίσετε και να τη γιορτάσετε.»


 

Γιορτή με Συμπόσιο


Για δεύτερη χρονιά το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνει Συμπόσιο Χορού, την Πρωτομαγιά, στην μεσαιωνική αιθουσα της Καστελλιώτισσας.


Φέτος το Συμπόσιο έχει θέμα «Σώμα και Μουσική». Χορογράφοι, συνθέτες, μουσικολόγοι και σκηνοθέτες μιλούν για τη σχέση του χορού με τη μουσική, τον ήχο ή τον λόγο, μέσα από τα δικά τους βιώματα και την ερευνητική τους πορεία.


Το πρόγραμμα του Συμποσίου, που θα γίνει την 1η Μαΐου στην Καστελλιώτισσα στις 18:15, περιλαμβάνει την ανάγνωση του μηνύματος της Διεθνούς Ημέρας Χορού του Sidi Larbi Charkaoui, την παρουσίαση έργων σύγχρονου χορού και σωματικού θεάτρου χορογράφων και σκηνοθετών, ζωντανά η και βιντεοσκοπημένα.


Επίτιμη καλεσμένη θα είναι η Σουηδή χορογράφος Linda Forsman.


Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καλωσόρισμα εκ μέρους του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ανάγνωση του Διεθνούς Μηνύματος από την Μάχη Δημητριάδου-Lindahl, χορογράφο και αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Χορού του Δ.Ι.Θ., ομιλία από τη Στέλλα Βοσκαρίδου- Οικονόμου, μουσικολόγο με θέμα «ενός λεπτού κορμί», σόλο παράσταση με θέμα «House of Heaven I» από τη Milena Ugren-Koulas, χορογράφο/χορεύτρια, σόλο παράσταση – ομιλία με θέμα «Ηταν ..κάθε φορά» από τη Χλόη Μελίδου, χορογράφο/χορεύτρια, τη σόλο παράσταση «x-space» από τη Linda Forsman, χορογράφο/χορεύτρια. Από την Αριάννα Οικονόμου χορογράφο/σκηνοθέτιδα και τον Παντελή Γεωργίου, δραματουργό θα προβλθεί μια βίντεο παρουσίαση και θεωρητική στήριξη με θέμα «Κίνηση και Ηχητικά Γλυπτά» και η Κάλια Μαλιαλή, χορογράφος/ περφόρμερ θα παρουσιάσει τη σόλο παράσταση «Drift study».


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOEN BROOS 2011