Παράθυρο logo
Κέρδισε το στοίχημα της Επιδαύρου ο ΘΟΚ
Δημοσιεύθηκε 23.07.2013 12:15
Κέρδισε το στοίχημα της Επιδαύρου ο ΘΟΚ

«Γέλασαν και χειροκρότησαν όπως πριν από 20 χρόνια» ήταν ο χθεσινός τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα» στην Αθήνα, για τη θεατρική «Σαμία» του ΘΟΚ.


Η κωμωδία του Μενάνδρου παρουσιάστηκε στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 19 και 20 Ιουλίου, ικανοποιώντας -όπως φαίνεται από τον αθηναϊκό Τύπο- τους περίπου 5.500 θεατές της.


Αν και για ένα θέατρο χωρητικότητας 12 χιλιάδων θεατών περίπου, η προσέλευση ήταν -σχετικά- μικρή, το καλλιτεχνικό στοίχημα μάλλον το κέρδισε ο ΘΟΚ.


Τις αμέσως επόμενες μέρες των παραστάσεων, εμφανίζονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ μια σειρά από καλές κριτικές για την πρόταση του οργανισμού στην Επίδαυρο, με την αναβίωση της «Σαμίας» του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη, έτσι όπως παρουσιάστηκε και πριν από 20 χρόνια.


«Αυτήν την αγαλλίαση, αυτήν την ευφορία, αυτό το ’αχ’ που μόνο η τέχνη μπορεί να μας χαρίσει βίωσαν οι θεατές που παρακολούθησαν τη ’Σαμία’», ανέφερε η Αντιγόνη Καράλη στην εφημερίδα «Το Έθνος».


Επιστρέφοντας ύστερα από 20 χρόνια, ξανά στην Επίδαυρο, η παράσταση κέρδισε εκ νέου το κοινό στην Ελλάδα:


«Το ’άρωμά’ της όχι μόνο δεν είχε χαθεί, αλλά έφερε μια νοσταλγία, μια ποιότητα, ένα ήθος που δύσκολα βρίσκει το κοινό στις μέρες μας. Απόδειξη ότι το κοίλον διασκέδασε, ευχαριστήθηκε, γέλασε με την ψυχή του και διέκοψε πολλές φορές με τα χειροκροτήματά του την παράσταση, μια παράσταση ολοζώντανη (και σήμερα), γεμάτη χαρά, γέλιο, ανοιχτοσύνη, φως, φινέτσα, επίπεδο κι αισθητική χάρη».


Θετικές κριτικές για τις ερμηνείες τους απέσπασαν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Στέλα Φυρογένη, ο Προκόπης Αγαθοκλέους, η Θέα Χριστοδουλίδου, η Νιόβη Χαραλάμπους, διφορούμενες οι απόψεις για τον Σπύρο Σταυρινίδη και τον Σταύρο Λούρα.


Τα εύσημα εισέπραξε «καθολικά» ο Κώστας Δημητρίου:


«Η παρουσία του ήταν καταλυτική στην παράσταση. Χάρμα οφθαλμών!», γράφτηκε στο Έθνος.


«Έκλεψε την παράσταση», ήταν η αναφορά του μπλογκ «το τέταρτο κουδούνι», το οποίο ειδικεύεται στη θεατρική κριτική.


Στην κριτική του στην Ελευθεροτυπία, ο Γιάννης Στάμος αναφέρθηκε γενικότερα στην ομιλία του προέδρου του δ.σ. του ΘΟΚ, Γιάννη Ιωάννου, ο οποίος προλόγισε την παράσταση της 20ης Ιουλίου, αντιπαραβάλλοντας την τουρκική εισβολή με την αντίστοιχη οικονομική που συντελείται σήμερα. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κυπριακός λαός έχει τη δύναμη να τα καταφέρει, με κύριο όπλο του την Τέχνη αλλά και την παυσίλυπη λειτουργία του κωμικού είδους.


Η κριτική της Ελευθεροτυπίας καταλήγει ως εξής:


«Η παράσταση του Εύη Γαβριηλίδη, παρά τις μεμονωμένες αδυναμίες της, κέρδισε επάξια το χειροκρότημα του κοινού και αποτέλεσε μια χαρμόσυνη νότα στην πνιγηρή πραγματικότητα που διαβιούμε».


Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι θεατρικές κριτικές στον αθηναϊκό Τύπο διαμορφώνουν την άποψη του κοινού κυρίως για όσα έπονται: καταρχήν η θετική αντιμετώπιση του οργανισμού αποκαθιστά τρόπον τινά την «κακή» ή τουλάχιστον «αδιάφορη» εικόνα που είχε σχηματιστεί για τον οργανισμό στο ελληνικό κοινό τα τελευταία χρόνια.


Σημειώστε ότι ο ΘΟΚ κάποτε θεωρείτο ως ένα από τα κορυφαία θεατρικά σχήματα στον ελληνόφωνο χώρο.


Υπενθυμίζουμε, δε, ότι και οι «Νεφέλες» πριν από τέσσερα χρόνια είχαν θετικό αντίκρισμα στην πλειοψηφία των κριτικών της Αθήνας.


Στις φετινές «σημειώσεις» των κριτικών γράφτηκε, πάντως, η απουσία εκπροσώπου του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου από την «Σαμία», η οποία έκανε κακή εντύπωση.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ