To ρεπερτόριο του ΘΟΚ για το 2012/13

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 5.7.2012

Ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και οι στόχοι του για τη νέα χρονιά ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νέο κτήριο ΘΟΚ, στη Λευκωσία.



Πλαισιωμένος από σπουδαία ονόματα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, ο διευθυντής του οργανισμού Γιώργος Παπαγεωργίου παρουσίασε το ρεπερτόριο του ΘΟΚ για τη σεζόν 2012-13, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πολλών αλλαγών στον οργανισμό, αρχής γενομένης από τις σκηνές στις οποίες κινούνταν μέχρι τώρα το ρεπερτόριο.
Αέρα αλλαγής, ερχόμενου από την Ελλάδα, φέρνουν και οι έξι σκηνοθέτες που κατεβαίνουν στην Κύπρο για να αναλάβουν ισάριθμες παραγωγές για τη σεζόν 2012-13. Η λίστα είναι εντυπωσιακή: Διαγόρας Χρονόπουλος, Δημήτρης Λιγνάδης και Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης μεταξύ άλλων.

Αρχή με «Σαμία»
«Είμαι πανευτυχής που ανεβάζω ξανά τη ’Σαμία’», ανέφερε ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την αναβίωση της ιστορικής παράστασης της «Σαμίας» του Μενάνδρου. Πρόκειται για μία παραγωγή που ανέβηκε από τον ΘΟΚ για πρώτη φορά το 1994 και αναφέρεται από τον κριτικό θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο ως μία από τις δέκα καλύτερες παραστάσεις που ανέβηκαν ποτέ στο θέατρο της Επιδαύρου. Ο Εύης Γαβριηλίδης -ο ένας από τους μόλις τρεις Κύπριους που θα σκηνοθετήσουν στον ΘΟΚ για την ερχόμενη θεατρική σεζόν (οι άλλοι είναι ο Νεόφυτος Ταλιώτης και η Αλεξία Παπαλαζάρου)- θα χρησιμοποιήσει και σε αυτή την παράσταση τη μετάφραση του Γιάννη Βαρβέρη, του σπουδαίου ποιητή και μεταφραστή που έφυγε από τη ζωή τον Μάιο 2011.


Η επιλογή της αναβίωσης μιας ιστορικής παράστασης του ΘΟΚ δεν είναι τυχαία. «Σεβόμαστε το παρελθόν του οργανισμού, είναι κι ένας τρόπος να πούμε ’ευχαριστώ’. Κάνουμε, λοιπόν, ένα βήμα πίσω και παίρνουμε φόρα για να πάμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.
Η πρεμιέρα της «Σαμίας», με την οποία θα εγκαινιαστεί ουσιαστικά και η Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, θα δοθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τρεις σκηνές
Κεντρική, Νέα και Σκηνή 018 είναι οι τρεις σκηνές τις οποίες θα λειτουργεί ο ΘΟΚ. Νέα και Πειραματική Σκηνή, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, ενσωματώνονται, ενώ η Παιδική, η Νεανική Σκηνή και το θέατρο Βαλίτσα, όπου παρουσιάζονταν έργα για παιδιά και νέους, αποκτούν το όνομα Σκηνή 018.
Και οι τρεις σκηνές θα παρουσιάζουν τα έργα τους στο νέο θέατρο του ΘΟΚ, οπότε ουσιαστικά καταργείται η Νέα Σκηνή στα Λατσιά. Πρόθεση του δ.σ. του ΘΟΚ είναι ο χώρος της Νέας Σκηνής να χρησιμοποιηθεί για θεατρικά εργαστήρια για τους νέους.


ÄÇÌÏÓÉÏÃÑÁÖÉÊÇ ÄÉÁÓÊÅØÇ - ÈÏÊ
ÄÇÌÏÓÉÏÃÑÁÖÉÊÇ ÄÉÁÓÊÅØÇ - ÈÏÊ

Τα νέα έργα
Τη σκυτάλη από τη «Σαμία» και τον Εύη Γαβριηλίδη θα πάρει η Μιμή Ντενίση, η οποία επιστρέφει δριμύτερη μετά το ατύχημά της, για να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει στο έργο «Μαμά που πας;», του Άντριου Μπέργκμαν.


Στην Κεντρική Σκηνή θα σκηνοθετήσει και ο Νεόφυτος Ταλιώτης τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα, παρουσιάζοντας νέα δουλειά, τρία χρόνια μετά τη σκηνοθεσία του «άτυχου» «Festen».


Στη Νέα Σκηνή -όπου ο ΘΟΚ στηρίζεται για να πετύχει τον στόχο της διεύρυνσης του κοινού του με νέους ανθρώπους- θα δούμε αρχικά το γνωστό έργο «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου. Ο Χρονόπουλος ανεβάζει στην Αθήνα το εν λόγω έργο για πέντε συναπτά έτη. Δουλειά του περίφημου σκηνοθέτη είδαμε ξανά στον ΘΟΚ δύο φορές: το 1983/84 με την «Μήδεια» του Ευρυπίδη και την Τζένη Γαϊτανοπούλου στον ομώνυμο ρόλο, και το 1997/98 με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, όπου ο Χρονόπουλος σκηνοθέτησε τον Σωτήρη Μουστάκα.


Στη Νέα Σκηνή θα παρουσιάσει τη σκηνοθετική του δουλειά και ο Δημήτρης Λιγνάδης με το έργο «Το ξύπνημα της Άνοιξης». «Το γεγονός ότι έρχομαι στην Κύπρο αποτελεί τη μεγαλύτερη χαρά για την ερχόμενη χρονιά για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιγνάδης, ο οποίος είναι σήμερα ένας από τους πλέον περιζήτητους σκηνοθέτες στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Ο ίδιος τόνισε πως δεν πιστεύει στους διαχωρισμούς στο θέατρο για νέους, μικρούς και μεγάλους, αλλά στο «καλό και εύστοχο θέατρο».


Το ρεπερτόριο της Νέας Σκηνής για το 2012-13 θα ολοκληρωθεί με τη «Φιλονικία» του Μαριβώ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, ο οποίος επίσης σκηνοθέτησε στον ΘΟΚ τέσσερις συνολικά φορές, με τελευταία πριν δώδεκα χρόνια την κωμωδία «Αχαρνής» του Αριστοφάνη. «Νιώθουμε ότι πνέει νέος άνεμος στον ΘΟΚ και αυτό είναι πολύ ευχάριστο», σημείωσε ο ίδιος.


Όσο για τη Σκηνή 018, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το έργο «Οικογένεια Νώε» σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα σε μορφή μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου και μία σπουδή πάνω στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου.

Η θεατρική στέγη
«Το νέο κτήριο του ΘΟΚ είναι η αφορμή για να δείξουμε την πρόθεσή μας για ανανέωση, ότι ο ΘΟΚ ανοίγει μια καινούρια σελίδα στην ιστορία του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο: ο ΘΟΚ ήρθε σπίτι του. Και όπως έλεγαν κάποτε για το Δημοτικό Θέατρο ’πάμε ΘΟΚ’, θέλουμε να το λένε για το θέατρό μας».


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ | ΘΟΚ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ