Παράθυρο logo
Ενθουσιασμός στη Θεσσαλονίκη για τον Τζιμ Τζάρμους
Δημοσιεύθηκε 02.11.2013
Ενθουσιασμός στη Θεσσαλονίκη για τον Τζιμ Τζάρμους

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι κινηματογραφόφιλοι τον διάσημο σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους στη Θεσσαλονίκη, η νέα ταινία του οποίου σηκώνει την αυλαία ου 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της ελληνικής συμπρωτεύουσας.



«Αν η απλότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές στον κόσμο, τότε ο Τζιμ Τζάρμους είναι ένας από τους διασημότερους 'πρεσβευτές' της», ανέφερε στο ρεπορτάζ του μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης, στο Βήμα.


Σε μια από τις λίγες (αλλά και πάλι, ικανοποιητικές) στιγμές που καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Τζάρμους βρίσκονται στην Ελλάδα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο Αμερικανός σκηνοθέτης μίλησε στους δημοσιογράφους ενώ μια μέρα πριν το φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης σήκωσε αυλαία με την ταινία του «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί». 




Για το ελληνικό σινεμά



Ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά σχόλια για το νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου επιφύλαξε ο σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους», αναφέρει σε ρεπορτάζ της για το in.gr η Αγγελική Στελλάκη.


«Προτιμώ να δω το φιλμ ενός νέου Έλληνα σκηνοθέτη, που γυρίστηκε με 200.000 ευρώ, παρά τον 'Μεγάλο Γκάτσμπι' του Μπαζ Λούρμαν. Αυτό είναι μονάχα η αποψή μου, φυσικά», ήταν η ατάκα που σημείωσε στο δικό του ρεπορτάζ ο Άκης Καπράνος, για Τα Νέα.


«Στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, το Ιράν, υπάρχουν τα τελευταία χρόνια όμορφοι κήποι ταινιών. Διατηρώ πολλή ελπίδα μέσα μου».


Και συμπλήρωσε: «Κάποιοι θα έλεγαν 'μα πως είναι δυνατόν να παράγει σινεμά αξιώσεων η Ελλάδα που έχει χτυπηθεί τόσο σκληρά από την οικονομική κρίση;'. Κι όμως...».



Ούτε ο Τζάρμους βρίσκει λεφτά για τις ταινίες του



Η ταινία «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» είναι η πρώτη ταινία του Τζιμ Τζάρμους για την οποία δεν θα κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα.


«Είναι τόσο δύσκολο να κάνεις ταινίες πια, εξαιρετικά πιο δύσκολο απ' ό,τι μόλις πέντε χρόνια πριν» είπε ο Τζάρμους, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την ταινία του στα χέρια παραγωγών.


Ερωτηθείς εάν είναι απογοητευμένος από το γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλίσει χρήματα για τα γυρίσματα των ταινιών του, είπε: «Αγαπώ πολύ την κινηματογραφική φόρμα. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν χρήματα, αλλά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίζω. Και όπως βλέπω από το ελληνικό κύμα του παράξενου, υπάρχουν παντού άνθρωποι που διαφυλάσσουν το σινεμά».


Σε ερώτηση εάν έχει αλλάξει το ανεξάρτητο σινεμά, αναρωτήθηκε: «Πώς ορίζουμε το ανεξάρτητο σινεμά; Στις ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε εργαλείο μάρκετινγκ. Ίσως το ελληνικό νέο κύμα με τους χαμηλούς προϋπολογισμούς να είναι το μέλλον. Οι ταινίες πρέπει να γυρίσουν στην ποίησή τους».


 

Και με Έλληνα παραγωγό


Ένας από τους παραγωγούς της ταινίας του είναι ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος της Faliro House, ο οποίος συνέβαλλε οικονομικά στην παραγωγή του «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί».


«Ο Χρήστος είναι ένας άγγελος», είπε για τον Κωνσταντακόπουλο ο Τζάρμους.


«Δεν είχαμε συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα και τότε ένας φίλος μου είπε ότι υπάρχει ένας Έλληνας, πολύ σημαντικός για το είδος των ταινιών που κάνουμε εμείς. Τον ρώτησα: "Μήπως είναι κανένας Έλληνας που του αρέσουν τα πάρτι και θέλει να γνωρίσει την Πάρις Χίλτον;" Αλλά μόλις μου είπαν ποιος ήταν ενθουσιάστηκα. Είχα μιλήσει μαζί του και θεωρώ ότι είναι υπέροχος άνθρωπος».


 

Η νέα ταινία


Η ταινία του Τζάρμους έχει ως ήρωες δύο βρικόλακες [(Τίλντα Σουίντον και Τιμ Χίντλστον].


«Δεν πρόκειται για ταινία τρόμου, έχουν γίνει χιλιάδες τέτοιες. Όπως και έχουν γίνει χιλιάδες βαμπιρικές, μη ταινίες τρόμου. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία και μια μελέτη χαρακτήρων» είπε.


Οι ήρωές του, ο Αδάμ και η Εύα είναι δύο ρομαντικοί βρικόλακες που αγαπούν την τέχνη και την επιστήμη. 


«Θέλατε να φτιάξετε μία χρονοκάψουλα και να διατηρήσετε σε αυτήν όλα αυτά που αγαπάτε, τη μουσική, τα πρόσωπα, τις ταινίες;» ρωτήθηκε ο σκηνοθέτης.


«Όχι» είπε ο Τζάρμους. «Αυτό θα ήταν αυθάδεια. Αλλά αν κάποιος ακούσει μια μουσική στην ταινία μου ή δει κάτι που δεν ξέρει και το ερευνήσει, τότε θα είμαι ευτυχισμένος», πρόσθεσε.


«Η ζωή είναι σαν μια μικρή φλόγα που τρεμοπαίζει. Αλλά είμαστε εδώ και πρέπει να τη ζήσουμε. Αντίθετα από τους ήρωές μου, δεν θα ήθελα να ζω για πάντα. Θα ήθελα, βέβαια, να ζω πολύ περισσότερο, αλλά και ο θάνατος είναι μέρος ενός κύκλου».


Στην ταινία οι βρικόλακες ζουν με αίμα, το οποίο παραλληλίζεται κάπως με τη χρήση ενός ναρκωτικού. Ποιο είναι το δικό του «ναρκωτικό»; «Η ανθρώπινη φαντασία και η φυσική παρουσία του κόσμου. Ο ήλιος, το φεγγάρι, το δώρο του να είσαι συνειδητοποιημένος» είπε.




Για τον Λου Ριντ


Ο Τζιμ Τζάρμους αναφέρθηκε και στον θάνατο του Λου Ριντ. «Δεν ήμασταν φίλοι, τον είχα γνωρίσει όμως και είχαμε μιλήσει. Ήταν ο νονός της μουσικής στη Νέα Υόρκη. Στην αρχή όλοι θεωρούσαν τη μουσική του θόρυβο, αλλά κοιτάξτε τι επίδραση είχε. Δεν χάθηκε η κληρονομιά του».


Όσο για τη δική του κληρονομιά; «Θα απαντήσω με κάτι που είχε πει ο Άκι Καουρισμάκι όταν τον ρώτησαν κάτι αντίστοιχο: 'Ευτυχώς το πέπλο της ιστορίας θα μας εξαφανίσει όλους'».


«Μουσική και κινηματογράφος είναι οι μεγάλες μου αγάπες, αλλά όταν ξεκινώ μια ταινία δεν σκέφτομαι τίποτε από τα δυο. Μάλλον πρώτα αναζητώ τον χαρακτήρα, τον κεντρικό ήρωα, και μετά τον τόπο του, που δηλαδή ζει. Τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τη μουσική από το σινεμά. Μαθαίνω σινεμά ακούγοντας μουσική - και μαθαίνω μουσική βλέποντας σινεμά. Μπορείτε να πείτε πως είμαι... μπερδεμένος. Αλλά το προτιμώ» απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας Τα Νέα.


Συμπλήρωσε δε πως «στην ουσία, προτιμώ το σινεμά απ' όλα τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Και τα έχω δοκιμάσει όλα!».


ΠΗΓΕΣ: ΤΟ ΒΗΜΑ | ΤΑ ΝΕΑ | in.gr